Kesihatan

Ketahui Tujuan Ujian IQ untuk Kanak-kanak

, Jakarta - Darjah kecerdasan (IQ) adalah ukuran kecerdasan relatif yang ditentukan oleh ujian standard. Melancarkan dari garis kesihatan, Ujian kecerdasan pertama kali dibuat pada tahun 1905 oleh Alfred Binet dan Théophile Simon untuk menentukan pelajar sekolah Perancis mana yang terlalu "lambat" untuk mendapat manfaat daripada pengajaran.

Binet mendapat idea ketika menyedari bahawa kanak-kanak semakin dapat mempelajari konsep yang sukar dan melakukan tugas yang sukar ketika mereka semakin tua. Sebilangan besar kanak-kanak mencapai tahap kerumitan yang sama pada waktu yang sama, tetapi ada yang lebih lambat mencapai tahap itu.

Baca juga: 7 Perbezaan antara EQ dan IQ yang perlu anda ketahui

Inilah tujuan ujian IQ untuk kanak-kanak

Hari ini ujian IQ boleh digunakan untuk membantu mendiagnosis kecacatan intelektual atau mengukur potensi intelektual seseorang. Beberapa sekolah juga menggunakan ujian IQ untuk menentukan jenis kemudahan akademik yang diperlukan oleh anak di sekolah. Kanak-kanak yang mendapat IQ 70 dan ke bawah biasanya layak mendapat kemudahan khas di sekolah.

Namun, skor ujian IQ pastinya tidak dapat dijadikan penanda aras dalam menentukan keperluan anak. Sebilangan kanak-kanak yang mempunyai skor IQ di atas 70 kadang-kadang juga layak mendapat kemudahan khas sekiranya mereka mempunyai masalah pembelajaran seperti disleksia.

Kanak-kanak berbakat, yang umumnya dianggap genius kerana mempunyai skor IQ lebih dari 130, mungkin juga memenuhi syarat untuk mendapat kemudahan khas jika mereka mempunyai masalah pembelajaran atau perkembangan.

Ujian IQ juga boleh menjadi langkah pertama untuk mendiagnosis masalah intelektual pada kanak-kanak. Sekiranya anak anda mempunyai skor yang sangat rendah, doktor biasanya mengesyorkan agar anak tersebut menjalani pemeriksaan kemahiran adaptif, ujian darah, ultrasound otak dan pemeriksaan kesihatan mental yang lengkap.

Pemeriksaan pranatal dapat membantu mengesan potensi kecacatan intelektual sebelum bayi dilahirkan. Keadaan ini biasanya terdedah kepada wanita yang mengandung berusia lebih dari 35 tahun atau lebih, atau wanita yang pernah menggunakan dadah atau alkohol semasa mengandung. Sekiranya masalah berpotensi dikesan pada masa ini, pakar pediatrik dapat menindaklanjuti ujian IQ pada awal kanak-kanak.

Baca juga:IQ Boleh Ditingkatkan atau Tidak?

Keputusan Ujian IQ

mengikut Institut Kesihatan Kanak-kanak dan Pembangunan Manusia Negara , 85 peratus kanak-kanak kurang upaya intelektual biasanya mempunyai skor IQ antara 55-70. Skor 100 dianggap masih dalam had purata.

  1. Markah tertinggi

Skor IQ dianggap tinggi jika melebihi 100. IQ di atas 100 biasanya dikaitkan dengan kecerdasan tinggi. Manakala kanak-kanak yang mendapat skor IQ melebihi 130 dianggap mempunyai kecerdasan yang melampau. Walau bagaimanapun, hasil ini adalah stereotaip. Skor tinggi biasanya bermaksud orang itu mempunyai banyak potensi, bukan kerana mereka "pintar".

  1. Skor Rendah

Seseorang yang mendapat markah di bawah 100 dianggap mempunyai kecerdasan "di bawah purata". Skor yang sangat rendah, di bawah 70, biasanya menjadi perhatian. Mereka mungkin menunjukkan ketidakupayaan belajar.

Cara Mendapat Ujian IQ

Skor IQ hanya satu bahagian dari teka-teki. Tidak semua sekolah awam menggunakannya. Sebilangan ibu bapa mungkin tidak mempunyai akses kepada doktor atau psikologi yang boleh menjalankan ujian. Ini boleh menyebabkan peluang terlepas untuk ujian penting terutama pada awal tahun kanak-kanak ketika rawatan sangat kritikal.

Baca juga: 6 Tanda Anak Anda Mempunyai IQ Tinggi

Walau bagaimanapun, kini terdapat banyak ujian IQ yang tersedia dalam talian. Walau bagaimanapun, ibu tidak boleh bergantung kepadanya untuk diagnosis perubatan. Sekiranya ibu mengesyaki bahawa anak anda mempunyai kecacatan intelektual, jangan berlengah berjumpa doktor untuk menjalani ujian awal. Sekiranya ibu bercadang untuk mengunjungi hospital, jangan lupa membuat janji temu di hospital nanti pertama untuk menjadikannya lebih mudah.

Rujukan:
Keluarga Sangat Baik. Diakses pada tahun 2021. Bagaimana Skor IQ Mengubah Pendidikan Anak Anda.
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2021. Ujian IQ.