Kesihatan

Bolehkah Makan Epal Mendapatkan Keracunan, Mitos atau Fakta Sianida?

, Jakarta - Hampir semua orang suka epal. Buah ini mempunyai banyak jenis dan dapat diproses menjadi pelbagai makanan yang enak. Buah yang satu ini juga mempunyai sifat antioksidan yang membantu melindungi daripada kerosakan oksidatif penyebab kanser. Namun, itu tidak bermaksud epal sentiasa selamat untuk dimakan. Kerana di dalam epal terdapat biji hitam kecil yang dianggap beracun jika dimakan.

Biji epal mengandungi amigdalin, zat yang melepaskan sianida ketika bersentuhan dengan enzim pencernaan manusia. Namun, adakah benar jika seseorang memakainya, dia boleh mengalami keracunan sianida?

Baca juga: Faktor yang Meningkatkan Risiko Keracunan Sianida

Keracunan sianida daripada memakan biji epal

Sebenarnya, keracunan siania daripada memakan biji epal sangat jarang berlaku, terutamanya jika anda memakannya secara tidak sengaja. Biasanya dalam satu epal terdapat kira-kira lima biji epal, dan dalam jumlah kecil ia dapat didetoksifikasi oleh enzim dalam badan. Namun, jika dimakan dalam jumlah besar, ia boleh membahayakan. Seseorang perlu mengunyah dan memakan kira-kira 200 biji epal, atau kira-kira 40 biji epal, untuk mendapat keracunan candia.

Sianida adalah bahan kimia yang dikenali sebagai salah satu racun yang paling mematikan. Kompaun ini telah digunakan dalam perang kimia dan bunuh diri secara besar-besaran. Banyak sebatian yang mengandungi sianida, yang disebut cyanoglycosides, terdapat di alam semula jadi, dan sering terdapat pada biji buah. Amygdalin adalah salah satu daripadanya.

Biji epal, dan banyak biji buah atau lubang lain, mempunyai lapisan luar yang tahan terhadap jus pencernaan. Tetapi jika anda mengunyah biji, amigdalin dapat dilepaskan di dalam badan dan menghasilkan sianida. Dosis 1-2 mg adalah dos sianida oral yang mematikan bagi seorang lelaki 70 kg. Agensi Bahan toksik & Pendaftaran Penyakit (ATSDR) mengatakan bahawa walaupun sejumlah kecil sianida boleh membahayakan. Sianida boleh membahayakan jantung dan otak, malah menyebabkan koma dan kematian. Gejala keracunan sianida boleh berlaku dengan cepat. Ini termasuk sesak nafas dan sawan. Kedua-duanya boleh menyebabkan kehilangan kesedaran.

Tetapi ingat, anda tidak akan mengalami keracunan sianida jika anda hanya menelan lima biji epal. Selain daripada epal, ada beberapa buah lain yang juga mengandung amigdalin seperti pic, aprikot, dan ceri.

Baca juga: Inilah yang berlaku apabila sianida dicampurkan dalam minuman

Jadi, bagaimana jika seseorang mengalami keracunan siania?

Rawatan keracunan sianida akut memerlukan tindakan pantas dan mengenal pasti makanan atau minuman penyebab utama. Orang yang disyaki terdedah pada penyedutan harus dipindahkan terlebih dahulu dari kawasan yang tercemar dan pakaian yang terkontaminasi dengan sianida dikeluarkan segera. Sekiranya disyaki pengambilan sianida dan orang yang mengalami muntah keracunan, dia harus dirawat oleh pegawai perubatan terlatih yang juga memakai topeng, sarung tangan berganda dan pelindung mata juga diperlukan untuk mencegah pencemaran lebih lanjut.

Arang aktif juga dapat diberikan jika pesakit dalam keadaan sedar, hanya 1 jam setelah dia menelan. Walaupun tidak berkesan terhadap keracunan sianida, arang aktif mungkin berguna pada pesakit yang mungkin telah memakan racun selain sianida. Terapi oksigen dan rawatan lain seperti anti-sawan, cairan intravena juga perlu dilakukan sebagai rawatan sokongan.

Rawatan utama untuk keracunan sianida adalah pemberian penawar, iaitu hidroksokobalamin. Ubat ini boleh diberikan kepada seseorang yang mengalami gejala seperti perubahan status mental, tekanan darah dan nadi yang tidak stabil, atau kegagalan pernafasan. Walau bagaimanapun, ubat ini juga mempunyai kesan sampingan, seperti boleh menyebabkan sakit kepala, gangguan pencernaan, reaksi alergi, dan hipertensi juga menjadikan air kencing pesakit kelihatan seperti anggur merah gelap.

Baca juga: Perhatikan rawatan pertama bagi orang yang mengalami keracunan sianida

Sekiranya anda bekerja di tempat di mana anda terdedah kepada sianida, maka tidak ada salahnya menyediakan penawar ini. Anda mungkin boleh mendapatkan ubat ini melalui preskripsi doktor dan menebusnya di . Pesanan anda akan sampai dalam masa kurang dari satu jam. Anda bukan sahaja dapat membeli ubat, tetapi juga makanan tambahan yang berguna untuk menyokong kesihatan anda. Praktikal bukan? Mari gunakan aplikasi sekarang!

Rujukan:
Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit. Diperoleh pada tahun 2021. Cyanides.
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2021. Adakah Benih Apple Beracun?
WebMD. Diperoleh pada tahun 2021. Keracunan Sianida.