Kesihatan

Kenali Diet Weight Watchers untuk Menurunkan Berat Badan

, Jakarta - Siapa bilang diet selalu identik dengan menyeksa diri hingga kelaparan? Berbeza dengan kebanyakan kaedah diet lain, diet Pemerhati Berat Sebaliknya, ia membolehkan anda makan makanan apa sahaja yang anda suka. Walau bagaimanapun, kaedah diet ini masih berkesan untuk menurunkan berat badan. Ramai artis Hollywood yang telah mencuba kaedah diet ini dan berjaya menurunkan berat badan. Bermula dari Oprah Winfrey yang berjaya menurunkan berat badan 42 kilogram, Jessica Simpson berjaya menurunkan 30 kilogram, DJ Khaled, Jennifer Hudson, dan banyak lagi. Pada tahun 2017, diet Pemerhati Berat juga telah dinobatkan sebagai kaedah diet terbaik keempat dalam dunia diet. Ingin tahu tentang diet Pemerhati Berat ? Ini adalah ulasan.

Sistem Mata Pintar

Diet Pemerhati Berat jangan hanya fokus pada pengiraan kalori untuk penurunan berat badan, kerana tidak semua kalori dibuat sama. Contohnya, makan 200 kalori ayam rendah lemak tidak sama dengan makan 200 kalori gula-gula beruang bergetah . Walaupun jumlah kalori adalah sama, nutriennya berbeza. Daripada menghitung kalori, Weight Watchers menggunakan sistem pengiraan titik yang disebut Smart Points di mana setiap makanan diberi nilai titik berdasarkan 4 kategori, iaitu kalori, lemak tepu, gula dan protein.

Titik Pintar ia sama dengan " belanjawan " Ramai orang sangat mahir mengarang belanjawan kewangan mereka, tetapi tidak boleh berlaku sama dengan makanan mereka. Contohnya, anda biasanya akan meletakkan barang yang sangat mahal, tetapi mungkin tidak akan berfikir dua kali mengenai makan makanan yang tinggi gula dan lemak tepu. Jadi, Titik Pintar adalah sistem belanjawan untuk menyesuaikan pengambilan yang anda makan, di mana kalori adalah unit nilai. Pengambilan protein adalah makanan dengan "harga" yang murah atau mempunyai titik rendah. Ini bermaksud makanan protein dianggap lebih sihat dan anda boleh memakannya dalam bahagian yang lebih besar. Walaupun pengambilan lemak tepu dan gula menjadikan makanan sangat mahal, jadi anda harus memakannya dalam jumlah yang sangat sedikit.

Ketua kakitangan Pemerhati Berat Garry Foster, PhD, menambah bahawa Pemerhati Berat mendorong pengikut untuk menjalani diet yang lebih sihat, termasuk makan lebih banyak protein tanpa lemak, buah-buahan dan sayur-sayuran, dan kurang gula dan lemak tepu. Semua buah segar dan kebanyakan sayur 0 in Titik Pintar , jadi anda bebas untuk memakan seberapa banyak yang anda mahukan.

Walau bagaimanapun, belanjawan Titik Pintar setiap orang berbeza, bergantung pada jantina, usia, tinggi dan berat badan mereka, yang menentukan berapa banyak kalori yang mereka boleh makan setiap hari untuk menurunkan berat badan dalam had selamat.

Kelebihannya: Anda masih boleh makan sedap

Perkara lain yang membuat banyak orang lebih tertarik dengan jenis diet ini adalah anda tidak dilarang mengambil kumpulan makanan tertentu. Tetapi, kerana itu, Pemerhati Berat menjadi kaedah diet yang realistik untuk dilakukan, supaya orang dapat menurunkan berat badan tanpa merasa terseksa. Contohnya, Oprah. Siapa yang tidak tahu bahawa Oprah sangat menggemari roti. Dan dia sangat gembira mendapat tahu bahawa dia masih boleh makan roti dalam diet Weight Watcher. Foster menjelaskan bahawa anggota Weight Watcher dapat menyesuaikan program diet mereka dengan keperluan tubuh mereka. Walaupun dalam diet ini, ada "faedah" untuk makanan yang lebih besar, masa-masa ketika anda harus makan di luar, dan kemewahan hujung minggu. Berita A.S. menyedari bahawa kunci kejayaan diet Pemerhati Berat ini berdasarkan diet yang realistik dan dapat dijalankan dalam jangka masa panjang.

Tetapkan Makanan Anda Sendiri

Melalui diet Pemerhati Berat , anda belajar tentang jenis makanan apa yang terbaik dan paling teruk untuk diet dan badan anda. Anda juga akan mempunyai pemahaman yang lebih baik mengenai makanan, pemakanan, dan penurunan berat badan.

Anda juga dapat menentukan cara makan terbaik mengikut kemampuan anda. Terdapat dua cara makan dalam diet Pemerhati Berat ini, Titik Pintar atau Tiada Kiraan . Sekiranya anda memilih Titik Pintar , anda boleh mengambil makanan yang anda suka dan tidak ada makanan terlarang di dalam menu. Tetapi ingat, makanan yang anda makan tidak boleh melebihi " belanjawan set harian atau mingguan untuk penurunan berat badan anda. Semasa jalan Tiada Kiraan akan membebaskan anda dari mengira dan mengawal apa sahaja. Anda hanya perlu fokus pada senarai yang mengandungi sejumlah makanan sihat. Selagi anda hanya mengikuti senarai makanan sihat, anda tidak perlu mengira dan mengawal apa-apa.

Berminat untuk mencuba diet Pemerhati Berat ? Sekiranya anda ingin mengetahui lebih lanjut mengenai diet Pemerhati Berat , anda boleh meminta doktor melalui permohonan . Hubungi doktor melalui Panggilan Video / Suara dan Berbual untuk meminta nasihat kesihatan kapan saja dan di mana sahaja. Ayuh, muat turun permohonan sekarang juga di App Store dan Google Play.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found