Kesihatan

Hati-hati, leukemia limfoblastik akut menyebabkan 3 komplikasi ini

, Jakarta - Leukemia limfoblastik akut atau leukemia limfoblastik akut (SEMUA) adalah sejenis barah darah yang sering menyerang kanak-kanak. Kanser ini agresif, kerana pertumbuhannya berlaku dengan sangat cepat. Oleh itu, SEMUA perlu dirawat secepat mungkin oleh pakar onkologi. Terdapat beberapa komplikasi serius yang dapat terjadi jika leukemia limfoblastik akut tidak segera dirawat. Ayuh, cari di sini.

Apa itu Leukemia Limfoblastik Akut?

Leukemia limfoblastik akut (SEMUA) adalah penyakit yang berlaku apabila sel darah putih yang tidak matang (limfoblas) membiak dengan cepat dan agresif. Keadaan ini boleh berlaku disebabkan oleh kesalahan dalam proses menghasilkan sel darah putih di sumsum tulang.

Sel darah putih terbentuk sebagai hasil proses pematangan sel stem ( sel stem ). Untuk membentuk sejenis sel darah putih yang disebut limfosit, sel induk pertama akan berubah menjadi limfoblas. Walau bagaimanapun, pada orang dengan SEMUA, proses pematangan ini terganggu di mana sebahagian besar limfoblas tidak berubah menjadi limfosit. Akibatnya, limfoblas membiak dan mengisi sumsum tulang, sehingga mereka meninggalkan sumsum tulang dan memasuki aliran darah.

Walaupun lebih biasa pada kanak-kanak, orang dewasa juga berisiko terkena leukemia limfoblastik akut. SEMUA yang berlaku pada orang dewasa lebih sukar disembuhkan.

Baca juga: 5 Punca Leukemia Limfoblastik Akut yang Perlu Anda Ketahui

Komplikasi Yang Boleh Disebabkan oleh Leukemia Limfoblastik Akut

Berikut adalah beberapa komplikasi yang boleh berlaku akibat leukemia limfoblastik akut:

1. Pendarahan

Orang dengan SEMUA lebih terdedah kepada pendarahan kerana bilangan sel darah beku (platelet) yang rendah dalam darah. Pendarahan boleh berlaku pada kulit atau organ dalaman.

2. Jangkitan

Orang dengan SEMUA juga lebih mudah terkena jangkitan kerana mereka mempunyai sistem imun yang lemah kerana kekurangan sel darah putih yang matang. Jangkitan yang berlaku juga boleh disebabkan oleh kesan sampingan SEMUA rawatan.

3. Kemandulan

Orang dengan SEMUA juga berisiko mengalami kemandulan kerana kesan sampingan dari rawatan yang mereka jalani.

Untuk mengurangkan risiko komplikasi di atas, leukemia limfoblastik akut harus segera dirawat.

Baca juga: 5 Faktor yang Meningkatkan Risiko Leukemia Limfoblastik Akut

Rawatan untuk Leukemia Limfoblastik Akut

Rawatan utama untuk leukemia limfoblastik akut adalah kemoterapi. Tindakan perubatan akan diberikan dalam beberapa fasa. Pada fasa pertama, iaitu fasa induksi, sel barah di dalam badan, terutama di dalam darah dan sumsum tulang akan terbunuh. Selanjutnya, sel-sel barah yang tersisa setelah terapi induksi akan dikeluarkan dalam fasa penyatuan. Selepas itu, penghidap akan memasuki fasa pemeliharaan untuk mengelakkan sel barah tumbuh semula. Terapi tambahan untuk sistem saraf pusat juga akan diberikan kepada orang-orang yang sel barahnya telah menyebar ke sistem saraf pusat.

Selain kemoterapi, terdapat beberapa terapi lain yang dapat dilakukan oleh pesakit untuk merawat leukemia limfoblastik akut, yaitu:

  • Pemindahan Sumsum Tulang

Prosedur ini dilakukan dengan menggantikan sumsum tulang pesakit dengan sumsum tulang yang sihat dari penderma.

  • Radioterapi

Prosedur ini dilakukan dengan menembakkan sinar khas untuk membunuh sel barah yang telah merebak ke otak dan saraf tunjang.

  • Terapi yang disasarkan

Terapi ini dilakukan dengan memberi ubat mengikut mutasi gen yang dialami.

Kemungkinan penyembuhan orang dengan SEMUA dipengaruhi oleh pelbagai faktor, salah satunya adalah usia. SEMUA yang berlaku pada kanak-kanak lebih mudah disembuhkan daripada SEMUA pada orang dewasa. Selain usia, jenis SEMUA, jumlah sel darah putih, dan penyebaran sel barah di dalam badan juga mempengaruhi peluang penyembuhan orang dengan SEMUA.

Baca juga: 3 Cara Mencegah Leukemia Limfoblastik Akut

Itulah komplikasi leukemia limfoblastik akut yang perlu anda perhatikan. Sekiranya anda ingin mengetahui lebih lanjut mengenai leukemia limfoblastik akut, tanyakan kepada pakar dengan menggunakan aplikasinya . Anda boleh menghubungi doktor melalui Panggilan Video / Suara dan Berbual untuk bertanya apa sahaja mengenai kesihatan pada bila-bila masa dan di mana sahaja. Ayuh, muat turun sekarang juga di App Store dan Google Play

Rujukan:
NHS (2019). Leukemia limfoblastik akut - Komplikasi.
(2019). Leukemia limfoblastik akut.