Kesihatan

3 Fakta Penting Mengenai Demam Scarlet

, Jakarta - Demam scarlet, juga dikenal sebagai scarleta, adalah jangkitan bakteria yang disebabkan oleh Streptococcus pyogenes yang mudah berjangkit. Bakteria ini mengeluarkan toksin yang menyebabkan ruam merah pada kulit. Demam scarlet biasanya menyerang kanak-kanak berumur 5 hingga 15 tahun. Penyakit ini cukup berbahaya, dan jika tidak ditangani dengan segera, demam merah dapat menyebabkan komplikasi pada jantung dan ginjal. Ketahui beberapa fakta mengenai demam merah yang mesti anda ketahui:

  • Demam Scarlet Mudah Berjangkit

Bakteria yang menyebabkan penyakit ini dapat disebarkan dengan mudah melalui percikan air liur dari orang yang dijangkiti penyakit ini. Bakteria juga dapat menular ketika bersin atau batuk, melalui minum atau makanan dari peralatan yang sama dengan orang yang bersama dengan pasien, benda yang disimbah air liur, dan tangan yang tercemar yang belum dicuci dengan baik.

Baca juga: 5 Pertolongan Cemas untuk Kanak-kanak dengan Demam

Malangnya, tidak ada vaksin untuk mencegah demam ini. Pencegahan adalah kunci untuk tidak dijangkiti penyakit ini, jadi jika salah satu orang terdekat dijangkiti penyakit ini, dia juga berkewajiban untuk menjaga dirinya sendiri agar penyakit ini tidak merebak kepada orang lain. Mereka harus kerap mencuci tangan dengan sabun dan air selama sekurang-kurangnya 20 saat dan mengelakkan berkongsi peralatan makan, cadar, tuala atau barang-barang peribadi lain. Sekiranya sabun dan air tidak tersedia, pembersih tangan berasaskan alkohol yang mengandungi sekurang-kurangnya 60 peratus boleh digunakan. Kanak-kanak dengan demam merah harus berehat sekurang-kurangnya 24 jam setelah memulakan antibiotik. Lebih buruk lagi, seorang kanak-kanak boleh dijangkiti penyakit ini lebih dari sekali.

  • Ruam Merah adalah Gejala yang Paling Umum

Gejala penyakit yang paling biasa adalah kemunculan ruam merah yang muncul 1 hingga 2 hari selepas penyakit ini mula dijangkiti dan biasanya berlangsung selama 3 hingga 5 hari. Pada satu atau dua hari pertama, ruam pertama kali muncul di leher, ketiak, dan pangkal paha, dan kemudian merebak ke seluruh badan. Gejala lain yang dapat dirasakan termasuk sakit kepala, demam, sakit tekak, amandel bengkak, menggigil, muntah, dan sakit perut. Lidah juga mempunyai bintik-bintik seperti strawberi. Apabila gejala muncul, ibu bapa wajib membawa anak-anak mereka berjumpa doktor dengan segera.

Baca juga: Demam Scarlet Menyebabkan Alergi Kulit Berlebihan

  • Antibiotik mesti diberikan untuk mencegah komplikasi

Penisilin atau amoksisilin adalah ubat pilihan untuk merawat jangkitan streptokokus. Terapi antibiotik disyorkan selama 10 hingga 14 hari. Orang yang menghidap penyakit ini diminta untuk menyelesaikan rawatan antibiotik lengkap untuk mengelakkan ketahanan dan masalah kesihatan jangka panjang. Sekiranya tidak, maka dia akan merasakan keadaan berikut:

  • Demam reumatik.

  • Penyakit buah pinggang.

  • Otitis media.

  • Jangkitan kulit.

  • Abses tekak.

  • Pneumonia.

  • Artritis.

Ibuprofen atau acetaminophen boleh digunakan untuk merawat demam dan kesakitan. Ibuprofen hanya boleh digunakan untuk kanak-kanak berumur lebih dari 6 bulan. Selain itu, orang yang demam berdarah harus minum banyak cecair untuk menjaga kerongkong lembab dan mencegah dehidrasi.

Baca juga: Jangan Abaikan, Demam Scarlet Boleh Menyebabkan Komplikasi

Itulah beberapa fakta mengenai demam merah yang perlu anda ketahui. Sekiranya anda mempunyai pertanyaan lain mengenai demam merah, jangan ragu untuk bertanya kepada doktor anda . Untuk berbincang dengan doktor, anda boleh menggunakan aplikasinya , melalui ciri Hubungi Doktor , melalui Berbual atau Panggilan Video / Suara. Ayuh, muat turun permohonan di App Store atau Google Play sekarang!