Kesihatan

Wanita Hamil Mengalami Gout, Inilah Cara Mengatasinya

, Jakarta - Banyak gangguan yang boleh terjadi pada wanita hamil, salah satunya adalah gout. Gangguan ini boleh menyebabkan rasa sakit dan kekejangan pada kaki, sehingga mengganggu tidur. Seseorang yang mengalami gangguan asid urik semasa hamil tidak boleh mengambil ubat untuk sembuh dengan cepat. Baiklah, cari beberapa kaedah ampuh untuk menyelesaikan masalah ini di sini!

Cara Berkesan untuk Mengatasi Gout semasa Kehamilan

Gangguan gout semasa mengandung jarang berlaku dan risikonya lebih tinggi pada seseorang yang mengalaminya. Wanita hamil boleh mengalami penyakit ini kerana peningkatan berat badan semasa kehamilan dan perubahan tahap hormon. Semasa mengandung, peningkatan kadar asid urik juga dapat dipengaruhi oleh kesukaran badan dalam mengawal pengeluaran asid urik.

Baca juga: Bolehkah Wanita Hamil Mengalami Gout?

Asid urik yang berlebihan dapat mengkristal dan menetap di sendi, tendon, atau tisu dan biasanya mempengaruhi jari kaki, jari, siku, pergelangan tangan, pergelangan kaki, dan lutut pada wanita yang sedang hamil. Kesakitan yang berlaku pada waktu malam boleh menyukarkan tidur kerana kesakitan yang disebabkan. Beban yang dirasakan dapat dua kali ganda semasa melakukan aktiviti kerana perutnya juga semakin besar.

Adalah sangat penting untuk mengatasi gout semasa mengandung agar dapat mengurangkan rasa tidak selesa yang dirasakan selama ini. Walaupun begitu, lebih baik bagi wanita hamil untuk mengubah gaya hidup dan diet daripada mengambil ubat. Berikut adalah beberapa perubahan yang dapat dilakukan untuk membuat gangguan gout menjadi lebih baik:

1. Minum Lebih Banyak Air

Cara pertama yang boleh dilakukan untuk mengatasi gangguan asid urik semasa hamil adalah dengan memastikan anda mengambil air yang mencukupi, lebih banyak lagi. Sekurang-kurangnya, ibu harus minum kira-kira 8 gelas air setiap hari. Semasa kehamilan, terdapat peningkatan jumlah air yang beredar yang dapat menumpuk sehingga menyebabkan edema. Ini boleh menyebabkan dehidrasi pada wanita hamil yang memburukkan lagi gangguan asid urik. Oleh itu, penggantian jumlah air terbuang dapat dilakukan dengan meningkatkan pengambilan air tawar.

Air dapat membantu menyokong fungsi ginjal yang normal dengan membuang dan mencairkan peningkatan jumlah kristal asid urik. Ia juga dapat mengurangkan penghabluran asid urik yang berlaku pada sendi, sehingga dapat memperbaiki gejala dan mengurangkan kekerapan serangan. Pastikan anda selalu membawa sebotol air ketika anda hamil, terutamanya selepas aktiviti fizikal atau cuaca panas.

Baca juga: Asid Perut Semasa Kehamilan, Inilah Cara Mengatasinya

2. Hadkan Pengambilan Garam

Perubahan dalam diet juga perlu dibuat sebagai cara mengatasi gout semasa hamil. Salah satunya ialah menghadkan pengambilan garam. Garam mengandungi natrium dalam jumlah yang tinggi yang boleh menyebabkan tubuh memerangkap lebih banyak air dan cecair. Sekiranya tidak diperiksa, penumpukan bendalir boleh berlaku di hujung sendi yang meradang, menjadikan masalahnya bertambah buruk. Oleh itu, ibu harus benar-benar memperhatikan makanan yang dimakan.

Ibu juga boleh melakukan pemeriksaan asid urik semasa hamil dan juga pemeriksaan obstetrik di hospital terdekat dengan membuat pesanan melalui aplikasi . Cukup dengan muat turun permohonan , ibu dapat segera menentukan lokasi dan waktu yang diinginkan dengan hanya menggunakan jari. Nikmati kemudahan sekarang!

3. Pengambilan Karbohidrat Kompleks

Diyakini bahawa makanan yang merangkumi karbohidrat kompleks, seperti biji-bijian, buah-buahan, dan sayur-sayuran, dapat membantu mengurangkan gejala gout. Pastikan untuk mengelakkan karbohidrat halus, seperti tepung yang dipanggang, gula-gula, minuman bergula, dan apa sahaja dengan asas sirap jagung. Dengan menggunakan kaedah ini, diharapkan dapat berkesan mengatasi gout semasa hamil.

Baca juga: 2 Penyebab Alami Sakit Pergelangan Tangan pada Wanita Hamil

4. Hadkan Penggunaan Daging Merah

Ibu dinasihatkan untuk membataskan pengambilan daging merah dan makanan purin tinggi yang lain sebagai cara mengatasi gout semasa mengandung. Purin melepaskan asid urik ketika dimetabolisme, jadi mengurangkan pengambilannya sangat penting untuk mengelakkan gangguan pada gout.

Beberapa makanan yang tinggi purin adalah daging lembu, domba, rusa, kalkun, itik, ayam, dan organ dalaman seperti otak, hati, atau ginjal. Selain itu, beberapa makanan laut, seperti ikan bilis, sardin, kepiting, udang karang, salmon, kerang, dan tiram juga harus dielakkan. Sayur-sayuran yang juga harus dielakkan kerana kaya dengan purin adalah kembang kol, kacang ginjal, kacang polong, bayam, dan jamur.

Itulah beberapa cara yang boleh anda lakukan untuk mengatasi gout semasa hamil. Dengan menerapkan gaya hidup yang sihat, tidak hanya gangguan asam urat dapat dihindari, tetapi juga beberapa penyakit lain. Ibu juga dapat merasa lebih sihat dengan melakukan semua tabiat baik ini dan juga melakukan senaman secara teratur.

Rujukan:
Gout dan Anda. Diakses pada 2021. Boleh hamil menyebabkan wanita mengalami gout?
Wiki Bagaimana. Diakses pada tahun 2021. Cara Menghilangkan Gout ketika Hamil.