Kesihatan

Hati-hati, ini adalah bahaya pembersih tangan ketika dimakan

Jakarta - Beberapa hari yang lalu, warga Amerika Syarikat (AS) dilaporkan sakit, bahkan sampai mati setelah minum pembersih tangan . Tepat pada hari Rabu (5/8), Pusat Pengendalian dan Pencegahan Penyakit AS (CDC) melaporkan bahawa kira-kira empat orang telah mati akibat pembersih tangan, dan beberapa yang lain mengalami sawan atau mengalami gangguan penglihatan.

Setakat ini, sebab sebenar mengapa orang-orang ini terdesak untuk minum tidak diketahui pembersih tangan . Ia dapat difahami jika ia berlaku pada anak-anak, kerana mereka tidak memahami sepenuhnya. Tetapi jika ia berlaku pada orang dewasa, apakah itu juga suatu kemalangan?

Mungkin orang dewasa yang terdesak untuk memakannya berfikir bahawa jika pembersih tangan boleh dijadikan minuman beralkohol. Fikiran cetek yang membawa kepada perkara yang menentukan. Jadi, apakah bahaya? pembersih tangan jika dimakan? Perhatikan ulasan berikut, supaya anda tidak mendapat persepsi yang salah dan perkara yang sama berlaku pada kali kedua!

Baca juga: Petunjuk untuk Menjaga Kesihatan Diri untuk Menghindari Corona

Inilah Bahaya Pembersih Tangan Sekiranya Dikonsumsi

Kerana permintaan pasaran sangat meningkat sehubungan dengan jumlah pengeluaran pembersih tangan , pengeluar ingin menggantikan etanol dan isopropil alkohol, kerana kedua-dua bahan ini tidak banyak terdapat. Jenis alkohol yang dianggap mempunyai kandungan yang berkesan dalam membunuh kuman seperti dua jenis alkohol ialah metanol. Alkohol ini biasanya digunakan untuk menghasilkan antibeku dan bahan bakar.

Walaupun mempunyai keberkesanan yang sama, metanol sangat berbeza dengan etanol dan isopropil alkohol, kerana ia akan membawa kesan mematikan ketika disedut atau memasuki aliran darah melalui kulit. Ini bermaksud bahawa produk yang mengandungi lebih daripada 4 peratus metanol mesti dilabel sebagai "beracun". Jadi, apa bahayanya? pembersih tangan jika dimakan?

Ketika tertelan, tubuh akan memetabolisme metanol menjadi sebatian yang disebut asid formik, yang sangat toksik kepada sel-sel dalam tubuh, termasuk sel-sel mata. Dalam memilih pembersih tangan, disarankan agar mengandungi 60 persen etanol atau 70 peratus isopropil alkohol. Kedua-dua ramuan ini juga boleh menyebabkan keracunan alkohol jika dimakan.

Apabila alkohol isopropil dikonsumsi dalam jumlah yang cukup banyak, ia boleh menyebabkan penurunan tahap kesedaran, penurunan suhu badan, dan serangan jantung. Apabila berlaku pada kanak-kanak, ia akan mengakibatkan kejang, serta halangan saluran udara yang memerlukan rawatan intubasi.

Baca juga: Kepentingan Melindungi Alam Sekitar untuk Kesihatan

Inilah Cara Menggunakan Pembersih Tangan Dengan Betul

pembersih tangan adalah produk pembersih tangan berasaskan alkohol dan sangat praktikal untuk digunakan. pembersih tangan bukan bahan yang boleh dimakan. Inilah cara penggunaan yang betul pembersih tangan :

  • Tuang pembersih tangan di telapak tangan dengan kuantiti yang mencukupi.
  • Gosokkan tangan secara merata selama 20-30 saat.
  • Biarkan sehingga tangan anda kering sendiri.

Selain tidak boleh dimakan, anda juga tidak dibenarkan menggunakannya pembersih tangan semasa tangan cedera. Apabila anda menggunakannya semasa anda cedera, ia akan mencetuskan gejala kerengsaan. pembersih tangan juga tidak boleh digunakan terlalu kerap kerana boleh mencetuskan masalah kulit.

Baca juga: Cara Yang Betul untuk Menjaga Kebersihan Miss V

Sekiranya terlalu kerap digunakan, alkohol digunakan sebagai bahan utama pembersih tangan boleh merengsakan kulit dan dapat mengangkat minyak semula jadi di tangan, sehingga tangan menjadi lebih kering. Tidak hanya kering, kulit tangan cenderung lebih mudah berkedut, mengelupas, retak. Menggunakan yang salah sebenarnya akan membawa masalah baru pada kulit anda.

Sekiranya ini berlaku, sila berbincang secara langsung dengan doktor dalam permohonannya untuk mencari jalan keluar, ya!

Rujukan:
CDC. Diakses pada tahun 2020. Kejadian Kesihatan yang Berat, termasuk Kematian, yang Berkaitan dengan Menelan Pembersih Tangan Berasaskan Alkohol yang Mengandung Metanol.
Kesihatan CNN. Diakses pada tahun 2020. Orang ramai mati setelah minum pembersih tangan, kata CDC.
The New York Times. Diakses pada tahun 2020. C.D.C. Amaran Terhadap Minum Pembersih Tangan.
Kesihatan yang Sangat Baik. Diakses pada tahun 2020. Cara Menggunakan Pembersih Tangan dengan Betul.