Kesihatan

Anak Kecil Anda Mengalami Gastritis, Inilah Yang Boleh Dilakukan Ibu Bapa

Jakarta - Penyakit gastrik dapat dialami oleh siapa saja, termasuk kanak-kanak. Secara amnya, bisul pada kanak-kanak berlaku pada usia 4 tahun ke atas. Penyakit ini boleh membuat kanak-kanak mengalami keadaan yang tidak selesa. Ketahui lebih lanjut mengenai bisul pada anak supaya ibu bapa dapat merawatnya dengan betul.

Baca juga: Selalu Berulang, Ulser Jadi Penyakit Sukar Sembuh?

Ibu, Lakukan Ini untuk Mengatasi Gastritis pada Anak

Menurut kajian yang diterbitkan di Jurnal Gastroenterologi dan Pemakanan PediatrikPada kanak-kanak, bisul lebih kerap disebabkan oleh jangkitan bakteria H. pylori. Selain bisul, kuman ini dapat menyebabkan ulser gastrik, ulser duodenum, menjadi barah gastrik.

Sekiranya perut anak disebabkan oleh H. pylori, maka rawatan menggunakan antibiotik dan kombinasi terapi seperti ubat PPI, antiemetik, dan sulfat.

Penyebab bisul lain pada kanak-kanak adalah pengambilan makanan yang berpotensi menjengkelkan perut (seperti makanan pedas, makanan berlemak, minuman berkafein) dan kesan sampingan pengambilan ubat (seperti ubat penurun demam dan anti-alergi).

Sebagai pertolongan cemas, ibu dapat mencegah anak-anak mereka daripada makanan berasid, berminyak, pedas, dan minuman yang mengandungi kafein, seperti teh, kopi, dan soda. Kafein dapat merangsang rembesan asid gastrik dan memburukkan lagi gejala. Lebih baik ibu memberikan makanan bertekstur lembut kepada si kecil agar dia tidak merasa lebih sakit.

Baca juga: Ini adalah perbezaan antara radang usus buntu dan gastrik

Sekiranya gejala gastritis pada kanak-kanak tidak bertambah baik, ibu boleh mencuba menggunakan aplikasinya untuk berbincang dengan doktor melalui berbual, bila-bila masa dan di mana sahaja.

Kemudian, untuk mengelakkan bisul pada anak, ibu mesti mencegahnya daripada dijangkiti bakteria H. pylori. Anda melakukan ini dengan menjaga kebersihan makanan dan minuman yang dimakan (jangan biarkan si kecil anda makan makanan ringan), selalu mencuci tangan dengan sabun (terutama sebelum makan dan selepas menggunakan tandas).

Di samping itu, pastikan si ibu juga memberi si kecil makanan mengikut pertumbuhannya. Sebabnya adalah kerana tekstur makanan yang tidak sesuai dapat merengsakan perut dan mencetuskan gejala ulser.

Kenali Gejala Ulser pada Kanak-kanak

Kanak-kanak dengan penyakit ulser mungkin mengalami beberapa gejala seperti loya dan muntah berulang, perut kembung, pergerakan usus yang tidak teratur, tidak ada selera makan, dan pergerakan usus yang kerap pada waktu malam. Ini kerana ulser adalah gangguan pencernaan yang menyerang perut.

Perhatikan loya dan muntah yang dialami oleh anak. Kami mengesyorkan agar anda segera mengunjungi hospital terdekat apabila anak anda mula menunjukkan tanda-tanda dan gejala dehidrasi seperti mata tenggelam, kencing berkurang, anak menjadi haus atau tidak mahu minum, menangis tanpa jemu, dan mengalami muntah disertai bintik-bintik darah .

Baca juga: Atasi Sakit Perut Dengan Cepat dan Tepat dengan Ubat Ini!

Sebaliknya, jangan memandang rendah penurunan selera makan yang dialami oleh anak-anak. Keadaan ini boleh menjadi tanda bahawa anak itu menghidap penyakit ulser. Namun, elakkan perut anak kosong terlalu lama. Cuba makan sesuatu yang membuatkan anak berasa selesa dan tidak menyengat. Membiarkan perut anak kosong dalam jangka masa yang lama boleh menjadikan penyakit ulser yang dialami oleh anak semakin teruk.

Rujukan:
Jurnal Gastroenterologi dan Pemakanan Pediatrik. Diakses pada tahun 2021. Gastritis dan Gastropati Kanak-kanak.
Kesihatan Kanak-kanak. Diakses pada tahun 2021. Helicobacter Pyori.
NHS. Diakses pada tahun 2021. Gastritis.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found