Kesihatan

Cara Mengatasi Gangguan Kecemasan di Tempat Awam

, Jakarta - Sebenarnya adalah perkara biasa bagi seseorang untuk mengalami perasaan cemas mengenai suatu keadaan atau keadaan. Namun, anda harus memperhatikan keadaan kegelisahan yang sering anda alami dalam jangka masa yang cukup lama dengan keadaan berulang. Keadaan yang sering berlaku boleh menunjukkan anda mengalami gangguan kecemasan.

Baca juga: Inilah sebab mengapa wanita lebih mudah diserang gangguan kecemasan

Gangguan kegelisahan itu sendiri adalah gangguan tingkah laku yang sering terjadi pada orang dewasa yang dicirikan oleh munculnya kegelisahan dan kebimbangan yang berlebihan dan berterusan. Orang yang mengalami gangguan kecemasan sebenarnya sangat sukar untuk mengawal kegelisahan dan kebimbangan yang mereka alami, tetapi jangan risau, lihat beberapa petua di sini yang dapat membantu anda mengatasi gangguan kecemasan ketika berada di tempat awam.

Kenali Gejala Gangguan Kecemasan

Sebenarnya, kegelisahan yang dialami setiap hari dengan kegelisahan yang dirasakan akibat gangguan kecemasan adalah sangat berbeza. Melancarkan dari Panduan Bantuan Perbezaan kegelisahan akibat gangguan kecemasan dapat dilihat dari kegelisahan yang berlebihan dan juga mengganggu aktiviti harian penghidap. Walaupun kegelisahan normal, secara amnya akan hilang setelah penyebab kegelisahan dapat diatasi.

Orang yang mengalami gangguan kecemasan tidak dapat mengawal kegelisahan yang mereka alami. Ini tentu akan berbeza jika anda merasa kegelisahan yang dianggap normal. Biasanya, seseorang yang merasa cemas dapat mengawal dirinya sehingga dia tidak terlalu merasa cemas.

Kecemasan yang normal juga tidak akan menyebabkan seseorang mengalami tekanan atau tekanan. Berbeza dengan gangguan kecemasan yang boleh menyebabkan penderita mengalami keadaan tertekan. Di samping itu, terdapat tanda-tanda gangguan kecemasan yang lain, seperti kesukaran untuk berkonsentrasi, menghindari situasi yang menyebabkan kegelisahan lebih kerap, kesukaran menikmati kehidupan.

Tanda-tanda ini sebenarnya akan disertai oleh beberapa gejala fizikal yang muncul pada orang yang mengalami gangguan kecemasan, seperti sakit sendi dan otot yang kerap, gangguan tidur, keletihan berterusan, muntah, dan cirit-birit. Segera gunakan aplikasi dan tanyakan langsung kepada ahli psikologi jika kegelisahan yang anda alami berlaku hampir setiap hari dan selalu mempunyai pemikiran negatif atau buruk.

Baca juga: Gangguan kegelisahan dapat diturunkan dalam keluarga, ini adalah fakta

Punca Gangguan Kecemasan

Pelbagai faktor mencetuskan seseorang untuk mengalami gangguan kecemasan. Lancarkan Klinik Mayo, sebilangan orang yang mengalami gangguan kegelisahan sebenarnya boleh disebabkan oleh penyakit dalam badan, seperti masalah jantung, diabetes, masalah pernafasan, hingga kesan rawatan yang mereka lalui.

Bukan hanya itu, kejadian traumatik, tahap tekanan yang tidak dapat dikendalikan dengan baik, mempunyai sejarah keluarga dengan keadaan yang serupa, mengalami gangguan kesihatan mental, dan menggunakan ubat-ubatan dan alkohol yang tidak sah dapat meningkatkan risiko seseorang mengalami gangguan kecemasan.

Atasi Gangguan Kecemasan di Tempat Awam

Gejala yang anda alami tentu memerlukan pemeriksaan yang tepat untuk mengesan gangguan kecemasan. Lakukan pemeriksaan di hospital terdekat dengan melakukan pemeriksaan fizikal, gejala, dan psikoterapi. Sudah tentu, rawatan digunakan untuk mengurangkan risiko timbulnya gejala gangguan kecemasan pada penderita.

Lancarkan Persatuan Kebimbangan dan Kemurungan Amerika , ada beberapa cara yang boleh anda lakukan untuk mengatasi gangguan kecemasan ketika berada di tempat awam. Anda harus selalu ingat perkara positif yang dapat menghilangkan semua pemikiran negatif dalam fikiran anda. Jangan lupa untuk mempraktikkan teknik relaksasi dengan menarik nafas panjang dan menghembuskan nafas perlahan ketika anda mengalami gangguan kecemasan.

Terus perlahan mengira nombor dari 1 hingga 10, kemudian ulangi beberapa kali sehingga anda merasa lebih tenang. Pastikan pada diri anda bahawa anda dapat mengatasi kegelisahan yang anda alami dengan baik. Sekiranya anda gagal, selalu tegaskan kepada diri sendiri bahawa anda telah melakukan yang lebih baik daripada sebelumnya sehingga anda merasa lebih baik.

Tidak ada yang salah dengan memberitahu saudara yang anda percayai untuk melepaskan kegelisahan yang anda rasakan. Anda boleh meminta sokongan daripada saudara-mara agar kegelisahan yang anda alami dapat dikurangkan.

Baca juga: Latihan untuk Membantu Mengatasi Gangguan Kecemasan

Itulah beberapa cara yang boleh anda lakukan untuk mengatasi gangguan kecemasan ketika berada di tempat awam. Sebilangan kaedah ini, sebenarnya, anda boleh memasukkan dengan cara lain di rumah agar hasilnya lebih optimum, seperti:

  1. Bersenam secara berkala.
  2. Makan makanan yang sihat.
  3. Memenuhi keperluan untuk berehat.
  4. Menguruskan tahap tekanan dengan baik.

Itulah beberapa cara yang boleh anda lakukan untuk mengatasi gangguan kecemasan ketika berada di tempat awam.

Rujukan:
Persatuan Kebimbangan dan Kemurungan Amerika. Diakses pada tahun 2020. Gangguan Kecemasan Umum.
Klinik Mayo. Diakses pada tahun 2020. Gangguan Kecemasan.
Institut Kesihatan Mental Negara. Diakses pada tahun 2020. Gangguan Kecemasan.
Panduan Bantuan. Diakses pada tahun 2020. Gangguan Kecemasan Umum.