Kesihatan

Ini adalah penjelasan mengapa bayi tersenyum ketika tidur

, Jakarta - Bagi ibu bapa, senyuman manis dan comel bayi adalah kegembiraan. Terutama ketika dia melihat Si Kecil sedang tidur nyenyak dengan senyuman di wajahnya yang masih tidak bersalah. Sebagai ibu bapa, sudah tentu anda akan merasa teruja melihatnya dan memikirkan apa yang menyebabkan anak anda suka tidur sambil tersenyum.

Seorang ahli psikologi dari Dallas, Texas, Amerika Syarikat, Pamela Garcy, Ph.D., membincangkan beberapa sebab bayi tersenyum ketika tidur. Ternyata bayi yang tidur tersenyum disebabkan oleh alasan yang cukup istimewa, sehingga menjadi perbincangan yang menarik.

Mengapa bayi tersenyum semasa tidur?

Sebenarnya, dalam beberapa minggu pertama setelah melahirkan, senyuman bayi bukan kerana mereka bertindak balas terhadap sesuatu atau merasa gembira. Ini adalah refleks semula jadi yang dimiliki oleh setiap bayi.

Ya, keadaan ini dipanggil tersenyum baru lahir , iaitu ketika bayi yang baru lahir tersenyum secara spontan. Bukan kerana apa-apa, refleks senyuman ini dimiliki oleh setiap bayi sejak mereka berada dalam kandungan yang berasal dari rangsangan bahagian subkortikal otak.

Nah, senyuman ini juga berlaku secara spontan ketika Si Kecil sedang tidur lena. Lebih-lebih lagi jika bayi mengalami tahap tidur REM ( Pergerakan mata yang cepat ). Pada peringkat ini, bayi akan tertidur dan aktiviti rangsangan otak akan meningkat, termasuk di kawasan subkortikal. Oleh itu, ibu akan sering melihat bayi tersenyum ketika tidur pada minggu-minggu awal kelahiran mereka. Namun, seiring bertambahnya usia, tindak balas senyuman ini akan berkurang.

Manakala pada bayi yang telah memasuki usia lebih dari 8 minggu, senyuman mereka tidak lagi spontan dari rangsangan otak. Bayi akan mula tersenyum hasil daripada menanggapi pelbagai perkara yang dilihatnya, tentu senyum itu adalah hasil tindak balas emosinya.

Pada usia ini, otak bayi berkembang, penglihatannya mulai bertambah baik, dan mula mengenali wajah orang di sekelilingnya. Bayi juga akan bertindak balas terhadap rangsangan suara yang timbul, seperti suara ibu, ayah, atau mainan. Sambutan yang diberikan oleh bayi ini adalah senyuman.

Apabila kemampuan bayi untuk bertindak balas terhadap rangsangan dari persekitaran meningkat, rangsangan bahagian subkortikal otak mula menurun. Semakin tua dia, semakin kurang dia melihat bayi itu tersenyum ketika tidur.

Bayi pada usia ini akan tersenyum apabila mendapat reaksi yang menggembirakan mereka. Bayi yang mempunyai mimpi yang baik akan menunjukkan senyuman, sedangkan jika bayi mengalami mimpi buruk, dia akan menunjukkan ekspresi yang lain.

Mimpi ketika bayi sedang tidur akan menunjukkan gambaran aspek yang dialami oleh bayi. Sekiranya bayi mengalami perubahan pergerakan semasa tidur, itu kerana bayi berada di tahap REM (Rapid Eye Movement) yang dicirikan oleh mata bergerak. Selain itu, pergerakan kaki dan tangan bayi ketika tidur juga menunjukkan dia sedang bermimpi.

Nah, di atas adalah beberapa penjelasan mengenai mengapa si kecil tersenyum atau ketawa semasa mereka tidur. Sekiranya anda ingin mengetahui perkembangan bayi anda, atau ingin berbual secara langsung dengan doktor pakar mengenai pertumbuhan dan perkembangan si kecil anda, anda boleh menggunakan aplikasi tersebut . Bukan hanya itu, anda juga boleh membeli ubat di dengan perkhidmatan farmasi penghantaran. Ayuh, muat turun Aplikasi ini akan segera hadir di App Store dan Google Play!

Baca juga:

  • Petua Memilih Tempat Tidur untuk Bayi
  • Petua Penting untuk Mandi Bayi yang Baru Lahir
  • 6 Tanda Anak Kecil Anda Memulakan Gigi
$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found