Kesihatan

Ketahui Prosedur Ujian Allen untuk Diagnosis Penyakit Buerger

Jakarta - Penyakit Buerger adalah penyakit yang jarang berlaku pada arteri dan urat di lengan dan kaki. Dalam penyakit Buerger, juga disebut thromboangitis obliterans, saluran darah menjadi meradang, bengkak dan dapat tersumbat dengan pembekuan darah (trombin).

Ini akhirnya merosakkan atau merosakkan tisu kulit dan boleh menyebabkan jangkitan dan gangren. Penyakit Buerger biasanya muncul pada tangan dan kaki dan akhirnya boleh mempengaruhi bahagian lengan dan kaki yang lebih besar.

Hampir setiap orang yang didiagnosis menghidap penyakit Buerger merokok atau menggunakan bentuk tembakau lain, seperti mengunyah tembakau. Menghentikan semua bentuk tembakau adalah satu-satunya cara untuk menghentikan penyakit Buerger. Bagi mereka yang tidak berhenti, amputasi seluruh atau sebahagian anggota badan kadang-kadang diperlukan.

Baca juga: Kenali 4 Gejala Penyakit Buerger

Doktor anda mungkin akan meminta anda melakukan beberapa ujian untuk mengesahkan kecurigaan bahawa penyakit Buerger disebabkan oleh tanda dan gejala. Ujian boleh merangkumi:

  • Ujian darah

Ujian darah untuk mencari bahan tertentu dapat mengesampingkan keadaan lain yang boleh menyebabkan tanda dan gejala serupa. Sebagai contoh, ujian darah dapat membantu menyingkirkan penyakit autoimun, seperti scleroderma atau lupus, gangguan pembekuan darah, dan diabetes.

  • Ujian Allen

Doktor boleh melakukan ujian sederhana yang disebut ujian Allen untuk memeriksa aliran darah melalui arteri yang membawa darah ke tangan. Dalam ujian Allen, anda diminta membuat penumbuk, yang mengeluarkan darah dari tangan anda. Doktor akan menekan arteri di setiap sisi pergelangan tangan untuk melambatkan aliran darah kembali ke tangan dan membuat tangan kehilangan warna normal.

Seterusnya, anda diminta untuk membuka tangan dan doktor melepaskan tekanan pada satu arteri, kemudian yang lain. Seberapa cepat warna kembali ke tangan dapat memberikan petunjuk umum mengenai kesihatan arteri. Aliran darah yang perlahan ke tangan mungkin menunjukkan masalah, seperti penyakit Buerger.

Selain ujian darah dan ujian Allen, pemeriksaan atau diagnosis penyakit Buerger juga dapat dilakukan melalui angiogram. Ini dapat membantu melihat keadaan arteri. Angiogram dapat dilakukan tanpa invasif menggunakan CT atau MRI.

Baca juga: Rodrigo Duterte Berpengalaman Penyakit Buerger, Inilah Faktanya

Atau mungkin dilakukan dengan memasukkan kateter ke dalam arteri. Semasa prosedur ini, pewarna khas disuntik ke dalam arteri, selepas itu anda akan menjalani serangkaian sinar-X cepat. Pewarna membantu menjadikan arteri tersumbat lebih mudah dilihat pada gambar.

Doktor anda mungkin melakukan angiogram kedua-dua lengan dan kaki walaupun anda tidak mempunyai tanda dan gejala penyakit Buerger di semua bahagian badan anda. Penyakit Buerger hampir selalu menyerang lebih dari satu anggota badan, jadi walaupun anda mungkin tidak mempunyai tanda dan gejala di seluruh badan, ujian ini dapat mengesan tanda-tanda awal kerosakan.

Rawatan untuk Penyakit Buerger

Walaupun tidak ada penawar untuk penyakit Buerger, cara yang paling berkesan untuk menghentikan penyakit menjadi lebih teruk adalah dengan berhenti menggunakan semua produk tembakau. Sebenarnya, sebilangan rokok sehari dapat menjadikan penyakit ini semakin teruk.

Doktor biasanya akan mengesyorkan ubat untuk membantu anda berhenti merokok dan menghentikan pembengkakan pada saluran darah anda. Anda harus mengelakkan produk pengganti nikotin, kerana ia membekalkan nikotin yang mengaktifkan penyakit Buerger.

Baca juga: Sakit Sendi Perlu Bergerak Lebih Aktif

Pilihan lain adalah program berhenti merokok di rumah. Dalam program ini, anda tinggal di kemudahan rawatan, kadang-kadang di hospital, selama beberapa hari atau minggu. Pada masa itu, anda akan mengambil bahagian dalam sesi kaunseling harian dan aktiviti lain untuk membantu mengatasi keinginan anda terhadap rokok dan untuk membantu anda belajar menjalani kehidupan bebas tembakau.

Pendekatan rawatan lain ada untuk penyakit Buerger, tetapi kaedah ini kurang berkesan daripada berhenti merokok. Pilihan termasuk:

  • Ubat untuk melebarkan saluran darah, meningkatkan aliran darah atau melarutkan pembekuan darah

  • Pemampatan lengan dan kaki yang berterusan untuk meningkatkan aliran darah ke hujung kaki

  • Rangsangan saraf tunjang

  • Amputasi, sekiranya berlaku jangkitan

Sekiranya anda ingin mengetahui lebih lanjut mengenai penyakit Buerger dan ujian yang dilakukan untuk mendiagnosis penyakit ini, anda boleh bertanya terus ke . Doktor yang pakar dalam bidangnya akan berusaha memberikan penyelesaian terbaik untuk anda. Bagaimana, cukup muat turun permohonan melalui Google Play atau App Store. Melalui ciri Bercakap dengan Doktor anda boleh memilih untuk berbual melalui Panggilan Video / Suara atau Berbual .

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found