Kesihatan

Ketahui Punca Alahan Mata pada Kanak-kanak

Jakarta - Alergi mata, yang dikenali sebagai konjungtivitis alergi adalah tindak balas imun yang terjadi ketika mata bersentuhan dengan bahan atau alergen yang menjengkelkan. Keadaan ini dapat bertambah baik dengan hanya menggunakan titisan mata atau ubat alergi yang dijual di farmasi. Namun, untuk kes yang teruk, rawatan dan perawatan tambahan diperlukan.

Sistem kekebalan tubuh melindungi tubuh daripada kuman dan virus berbahaya yang menyebabkan penyakit. Pada orang yang mengalami alahan mata, sistem imun berpendapat bahawa alergen adalah bahan berbahaya. Akibatnya, kekebalan menimbulkan zat tertentu untuk melawannya, yang mencetuskan munculnya gejala yang tidak menyenangkan, seperti mata merah, bengkak, berair, dan sakit.

Dalam beberapa keadaan, alahan mata juga dikaitkan dengan eksim dan asma. Malangnya, gangguan mata ini tidak hanya berlaku pada orang dewasa, tetapi juga pada kanak-kanak. Sebenarnya, apa yang menyebabkan alahan mata pada kanak-kanak?

Baca juga: 3 Faktor Risiko yang Meningkatkan Seseorang yang Mengalami Konjungtivitis

Punca Alahan Mata pada Kanak-kanak

Sebenarnya, alahan mata adalah perkara biasa pada kanak-kanak. Gejala mungkin satu-satunya tanda tindak balas badan terhadap alergi, atau mungkin berkaitan dengan hidung tersumbat, hidung berair, tekak gatal, atau batuk. Biasanya, penyebab alahan mata pada kanak-kanak sering dijumpai seperti berikut:

  • Debunga. Ini biasanya dikaitkan dengan alahan bermusim. Masa berbeza-beza, bergantung pada jenis debunga. Di negara subtropika dengan 4 musim, setiap musim mempunyai jenis alergi tersendiri.

  • Haiwan peliharaan. Kucing, anjing, arnab, hamster, dan binatang peliharaan berbulu biasanya mengalami keguguran rambut, yang boleh menyebabkan alergi mata. Setelah haiwan itu dipisahkan dari anak, gejala akan hilang dan hilang dengan sendirinya.

  • Habuk. Selalunya, alahan berlaku kerana terdedah kepada habuk yang masuk dan merengsakan mata. Ini menjadikan mata menjadi sakit, gatal, merah, dan bengkak jika teruk.

Baca juga: Jangan memandang rendah alahan, sedar akan gejala

Gejala alahan mata pada kanak-kanak mudah dikenali, iaitu mata merah, berair, bengkak, dan gatal. Kanak-kanak menggosok mata secara berlebihan untuk mengurangkan rasa gatal dan sakit. Sebenarnya, ini boleh memperburuk keadaan mata, terutamanya jika kanak-kanak menggosoknya dengan tangan yang kotor.

Langkah Rawatan dan Pencegahan

Terdapat banyak pilihan rawatan yang boleh dilakukan, bergantung kepada penyebab alergi dan keparahan reaksi alergi yang berlaku. Rawatan merangkumi:

  • Bersihkan mata alergen dengan kain lap yang bersih dan bersih.

  • Gunakan titisan mata antihistamin.

  • Sekiranya alergi mata cukup teruk, penggunaan titisan mata anti-radang mungkin disyorkan.

  • Sekiranya gejala anda juga termasuk batuk atau hidung berair, doktor anda biasanya menetapkan ubat anti-alergi dalam bentuk oral atau oral.

Baca juga: 7 Tanda Seseorang Mempunyai Alergi Dadah

Cara terbaik untuk mencegah alahan mata pada kanak-kanak adalah dengan mengelakkan semua perkara yang mencetuskannya. Ini termasuk membiasakan diri dengan kehidupan yang sihat pada anak-anak, rajin membersihkan rumah dan bilik agar bebas dari debu dan rambut binatang. Pastikan pertumbuhan anak anda sentiasa terjaga agar tubuhnya kebal terhadap penyakit.

Sekiranya anak itu mengalami alahan mata yang teruk dan memerlukan rawatan, ibu boleh segera membuat temu janji dengan pakar oftalmologi di hospital terdekat ke rumahnya di sini. Pengendalian yang betul membantu mengurangkan akibat yang berlaku, sehingga rawatan dapat diberikan dengan segera. Anda juga boleh menggunakan aplikasinya untuk bertanya kepada doktor secara langsung muat turun segera di telefon bimbit ibu.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found