Kesihatan

Ini adalah Jenis Hamster yang biasa dijaga

, Jakarta - Selain anjing, kucing, atau burung, hamster adalah salah satu haiwan peliharaan yang menarik untuk dijaga. Haiwan yang kelihatan comel dan menggemaskan mempunyai pelbagai corak warna. Ukuran dan kebersihannya menjadikan haiwan kecil ini mudah dijaga dan dijaga.

Boleh dikatakan, hamster adalah haiwan peliharaan yang baik untuk anak-anak, atau mereka yang pertama kali memiliki haiwan kesayangan. Nah, bagi anda yang memelihara hamster, tidak ada salahnya untuk mengetahui jenis hamster yang menarik untuk dimiliki. Ingin tahu jenis hamster yang biasa dipelihara? Ayuh, lihat ulasan di bawah.

Baca juga: Ini adalah Kaedah yang Betul untuk Menjaga Hamster di Rumah

1. Hamster Syria

Jenis hamster yang cukup popular ini juga dikenali sebagai Teddy Bear Hamster. Hamster Syria ramah dan senang dijaga. Mereka hidup sekitar dua hingga tiga tahun.

Bagi anda yang ingin menjaga Syria Hamsters, hamster ini harus dipelihara atau tinggal sendiri. Kerana hamster Syria boleh bersikap agresif terhadap hamster lain.

2. Hamster Cina (Cina)

Hamster ini mempunyai ekor yang lebih panjang daripada baka atau jenis hamster lain. Hamster Cina Mereka sesuai untuk kanak-kanak kerana senang dikendalikan dan dijaga.

Hamster jenis ini yang boleh hidup selama 2-3 tahun, cukup pantas, dan tangkas. Walaupun mereka dapat bergaul dengan hamster lain, hamster Cina lebih suka tinggal bersendirian.

3. Hamster Kerdil Rusia Campbell

Kerdil Rusia Campbell adalah baka hamster yang pantas, lincah dan mencabar untuk ditangani. Mereka boleh bergaul dengan hamster orang kerdil ( kerdil) orang lain.

Sedikit berbeza dari dua jenis hamster di atas, Kerdil Rusia Campbell pada umumnya hidup sekitar satu hingga dua tahun. Walaupun sukar dipegang, hamster jenis ini masih sesuai untuk dijaga oleh kanak-kanak dan orang dewasa.

Bagi anda yang ingin mengetahui lebih lanjut mengenai jenis hamster ini, anda boleh meminta doktor haiwan secara langsung melalui aplikasi . Tidak perlu meninggalkan rumah, anda boleh menghubungi doktor pakar kapan saja dan di mana sahaja. Praktikal, bukan?

Baca juga: 4 Petua Memilih Haiwan Peliharaan untuk Kanak-kanak

4. Hamster Kerdil Putih Musim Sejuk

Bulu hamster ini dapat berubah warna dari putih pada musim sejuk menjadi kelabu pada musim panas. Winter White Dwarf Hamster dapat berjalan sangat cepat dan bersaiz kecil, sehingga kadang-kadang ia dapat bergerak sangat cepat dan kecil, sehingga kadang-kadang sukar untuk bergerak. dikendalikan.

Hamster jenis ini boleh hidup sekitar satu hingga dua tahun. The Winter White Dwarf bersosial dan jika diperkenalkan awal dapat hidup dalam kumpulan yang sama jantina.

5. Roborovski Dwarf Hamster

Roborovski Dwarf Hamster adalah jenis hamster terkecil. Hamster jenis ini suka menggigit, jadi ia mesti ditangani dengan berhati-hati. Oleh itu, hamster ini bukanlah pilihan yang tepat untuk anak kecil.

Roborovski Dwarf Hamster hidup sekitar tiga hingga empat tahun. Anda boleh meletakkannya secara berpasangan atau kumpulan jantina yang sama.

Itulah beberapa jenis hamster yang menarik untuk dijaga. Sejauh mana berminat untuk mengekalkannya?

Baca juga : Inilah Cara Mendapatkan Anak-anak Mencintai Haiwan Sejak Mereka Kecil

Bagi anda atau ahli keluarga yang mempunyai masalah kesihatan, anda boleh memeriksa sendiri di hospital pilihan. Sebelum ini, buat temu janji dengan doktor di aplikasi Oleh itu, anda tidak perlu menunggu sebentar ketika anda sampai di hospital.Rujukan:
Haiwan Peliharaan Spruce. Diakses pada tahun 2021. Tentukan Sama ada Hamster Adalah Haiwan Peliharaan Yang Sesuai untuk Anda
FETCH oleh Web MD. Diakses pada tahun 2021. Jenis-jenis Hamsters
$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found