Kesihatan

Makan Ikan Semasa Hamil Bermanfaat, Tetapi Perhatikan Ini

, Jakarta - Ramai doktor dan pakar obstetrik mengesyorkan makan ikan semasa mengandung. Ini kerana ikan kaya dengan nutrien, sehingga dapat membantu ibu hamil untuk memberikan nutrisi kepada bayi dalam kandungan.

Pemakanan untuk wanita hamil kadang-kadang boleh menjadi rumit. Ini rumit bukan kerana sukar diperoleh, tetapi kerana memilih makanan atau minuman yang sesuai untuk wanita hamil. Namun, memandangkan tidak semua jenis ikan, terutama ikan laut, baik dan selamat untuk dimakan semasa kehamilan. Oleh itu, anda perlu memberi perhatian kepada jenis ikan yang anda makan.

Panduan Memilih Ikan untuk Ibu Hamil

Selama bertahun-tahun, doktor menasihatkan wanita hamil dan ibu bapa dengan anak kecil untuk makan ikan, tetapi elakkan ikan yang mengandungi merkuri. Cadangan ini masih membingungkan, kerana belum ada penjelasan mengenai jenis ikan apa yang mengandung merkuri rendah atau tinggi.

Pentadbiran Makanan dan Dadah AS (FDA) dan Agensi Perlindungan Alam Sekitar AS (EPA) mengeluarkan garis panduan akhir mengenai pengambilan ikan yang bertujuan untuk wanita hamil dan menyusui dan ibu bapa dengan anak kecil. Agensi kerajaan AS terus mengesyorkan agar orang makan dua hingga tiga porsi ikan rendah merkuri setiap minggu.

Setakat ini, agensi ini juga telah memberikan maklumat mengenai ikan mana yang tinggi dan yang rendah merkuri. Tahap merkuri dikira menggunakan data FDA dan sumber lain. Nasihat baru mengatakan bahawa wanita hamil dan menyusui dan ibu bapa anak kecil harus mengelakkan tujuh ikan yang tinggi merkuri, termasuk:

  1. Tilefish dari Teluk Mexico
  2. Jerung
  3. Ikan Pedang
  4. Jingga kasar
  5. Tuna mata besar.
  6. Marlin.
  7. Ikan tenggiri.

Ikan yang rendah merkuri, termasuk yang paling sering dikonsumsi adalah ikan salmon, ikan kod, udang, dan nila. Peniaga ikan diminta untuk menghantar cadangan ini serta carta rujukan ikan untuk membantu orang ramai mendapat maklumat dan memutuskan ikan yang hendak dibeli.

FDA mengatakan 50 peratus wanita hamil yang disurvei melaporkan kurang makan ikan yang disyorkan. Ikan umumnya merupakan pilihan yang sihat untuk dimakan, kerana kandungan protein dan lemaknya yang sihat.

Jumlah Ikan yang Disyorkan untuk Makan Semasa Kehamilan

mengikut Pentadbiran Makanan dan Ubat-Ubatan Amerika Syarikat mengesyorkan wanita hamil makan sekurang-kurangnya 340 gram ikan dari pelbagai jenis yang rendah raksa. Wanita hamil tidak boleh makan ikan yang mengandungi banyak merkuri.

Memang benar bahawa semua ikan mengandungi merkuri, tetapi dalam tahap yang sangat berbeza. Ikan dengan kadar merkuri tinggi tidak boleh dimakan semasa mengandung. Ikan yang mengandungi merkuri adalah ikan hiu, ikan todak, ikan tenggiri, kerapu, dan marlin. Sekiranya anda sudah mengetahui faedah makan ikan semasa hamil, sekarang anda tidak perlu bingung lagi untuk memilih ikan.

Semasa mengandung, mungkin idea yang baik untuk terus berbincang dengan doktor anda di Ketahui makanan sihat apa yang disyorkan dan dielakkan. Ini bagus untuk memastikan anda makan makanan berkhasiat semasa hamil. Anda tidak perlu pergi ke hospital untuk berbincang dengan doktor melalui aplikasi anda boleh berbincang melalui Berbual atau Panggilan Suara / Panggilan Video bila-bila masa dan di mana sahaja. Praktikal, bukan? Ayuh, cepat muat turun aplikasinya sekarang!

Baca juga:

 • Mahukan Ibu & Bayi yang Sihat? 6 Nutrien Penting Ini Untuk Wanita Hamil
 • Penyusuan Ibu & Ibu Tidak Boleh Makan Pedas?
 • 5 Jenis Makanan Sihat untuk Wanita Hamil