Kesihatan

Apa yang Berlaku pada Mata Anda Apabila Anda Mengalami Keratitis?

Jakarta - Keratitis adalah radang kornea mata, akibat kecederaan mata atau jangkitan. Sekiranya gejala keratitis tidak dirawat dengan baik, gejala akan bertambah buruk dan membawa kepada beberapa komplikasi berbahaya, seperti keradangan kornea berulang, penglihatan menurun, dan bahkan kebutaan kekal. Oleh itu, apakah gejala keratitis yang perlu diperhatikan?

Baca juga: Trauma ke Mata Boleh Menyebabkan Keratitis

Inilah Yang Berlaku Pada Mata Ketika Keratitis Muncul

Keratitis disebabkan oleh jangkitan kulat, virus, bakteria, atau parasit. Walaupun boleh disebabkan oleh beberapa gejala ini, gejala utama keadaan ini adalah kecederaan pada kornea kerana memakai kanta lekap yang kotor, menggaru benda asing, atau pencemaran bahan kimia.

Penggunaan kanta lekap yang tidak bersih, memakai kanta lekap terlalu lama, atau cecair kanta lekap yang telah tercemar adalah penyebab utama gejala keratitis. Selain itu, kekurangan vitamin A, mata kering, pendedahan cahaya matahari yang kuat, dan penyakit autoimun juga boleh menyebabkan keratitis.

Penyakit ini adalah penyakit yang tidak keluar, selagi penyebabnya bukan jangkitan. Penularan itu sendiri boleh berlaku melalui tangan yang tercemar kuman, kemudian menyentuh mata. Berikut adalah gejala keratitis:

 • Mata merah.
 • Mata terbeliak.
 • Koyakan berlebihan.
 • Kesukaran membuka kelopak mata.
 • Penglihatan kabur.
 • Penglihatan menurun.
 • Mata sensitif terhadap cahaya.
 • Rasa kegatalan pada mata.

Segera berjumpa dengan anda di hospital terdekat apabila terdapat beberapa gejala. Gejala yang dikesan lebih awal dapat mengelakkan penderita komplikasi berbahaya yang telah dijelaskan sebelumnya.

Baca juga: Kenali Gejala Keratitis Yang Mengganggu Kesihatan Mata

Apa yang Menyebabkan Beberapa Gejala Muncul?

Seperti yang dijelaskan sebelumnya, penyebab utama keratitis adalah memakai kanta lekap yang telah terkontaminasi bakteria, kulat, atau parasit. Selain itu, penyebab keratitis lain:

 • Kecederaan yang berlaku apabila objek menggaru permukaan salah satu kornea atau menembusi kornea. Keadaan ini boleh menyebabkan keratitis tanpa jangkitan.
 • Virus herpes simplex dan herpes zoster, atau virus yang menyebabkan klamidia.
 • Air tercemar dengan bahan kimia berbahaya, seperti air di kolam renang. Tidak hanya dapat merengsakan kornea, air di kolam renang dapat melemahkan tisu permukaan kulit yang halus, sehingga memicu keratitis kimia.

Untuk mendiagnosis gejala keratitis yang muncul, pakar oftalmologi pada mulanya akan menanyakan gejala dan riwayat perubatan pesakit, yang diikuti oleh serangkaian pemeriksaan fizikal dalam bentuk keadaan penglihatan dan struktur mata. Pemeriksaan struktur mata dilakukan untuk mengetahui sejauh mana jangkitan kornea dan kesannya pada bahagian lain dari bola mata.

Sampel cecair juga akan diambil sekiranya perlu, untuk pemeriksaan lanjut di makmal. Pensampelan cecair bertujuan untuk menentukan apa sebenarnya penyebab keratitis. Dalam beberapa kes, ujian darah juga disyorkan untuk mengetahui apakah penyakit yang mendasari keratitis seseorang.

Baca juga: Keratitis Boleh Menyebabkan Buta, Benarkah?

Langkah-Langkah Pencegahan Yang Boleh Dilakukan

Sekiranya gejala keratitis tidak dirawat dengan baik, komplikasi seperti penebalan lapisan kornea, kecederaan kornea, dan air mata di kornea yang menyebabkan keradangan di seluruh bola mata dapat terjadi. Pesakit malah berisiko kehilangan bola mata mereka. Untuk mengelakkan munculnya gejala keratitis yang membawa kepada komplikasi berbahaya, berikut adalah beberapa langkah pencegahan yang dapat diambil:

 • Tanggalkan kanta lekap sebelum tidur atau berenang.
 • Rawat kanta lekap dengan baik.
 • Basuh tangan sebelum membersihkan atau memakai kanta lekap.
 • Tukar kanta lekap mengikut had masa.
 • Elakkan menggunakan titisan mata yang mengandungi kortikosteroid.

Jangan lupa mencuci tangan sebelum menyentuh mata dan kawasan di sekitar mata anda, terutamanya jika anda mempunyai jangkitan virus herpes. Sekiranya anda melakukan ini, anda akan berisiko menyebarkan keratitis kepada diri sendiri.Rujukan:
MedicineNet. Diakses pada tahun 2020. Keratitis.
Akademi Oftalmologi Amerika. Diakses pada tahun 2020. Penyakit. Apa itu Keratitis?
WebMD. Diakses pada tahun 2020. Apa itu Keratitis?
Garis Kesihatan. Diperoleh pada tahun 2020. Apa itu Keratitis?