Kesihatan

Kenali Sindrom Peter Pan vs Sindrom Kompleks Cinderella pada Kanak-kanak

, Jakarta - Setiap ibu bapa mahu anak mereka membesar dan berdikari. Namun, pernahkah anda menemui anak yang bertindak sangat manja, tidak bertanggungjawab, dan selalu berharap dilindungi atau dijaga oleh orang lain? Bisa jadi, itu adalah tanda bahawa mereka mempunyai sindrom Peter Pan dan kompleks Cinderella.

Sindrom ini, yang berdasarkan watak kartun, biasanya mempengaruhi orang dari remaja hingga dewasa. Walau bagaimanapun, sindrom ini boleh berlaku disebabkan oleh kesilapan dalam mengasuh ibu bapa semasa kanak-kanak, yang berlanjutan hingga dewasa. Oleh itu, ibu perlu memerhatikan tanda-tanda dan gejala sindrom Peter Pan dan kompleks Cinderella pada anak-anak sedini mungkin, sehingga anak itu tumbuh menjadi orang yang diharapkan.

Sindrom Peter Pan Sindrom

Peter Pan adalah watak dalam cerita kanak-kanak yang ditulis oleh JM Barrie, seorang penulis Scotland. Dia digambarkan sebagai watak budak jahat, boleh terbang, dan enggan dewasa. Perwatakan watak Peter Pan yang sangat kekanak-kanakan kemudian digunakan sebagai nama gangguan psikologi oleh Dan Kiley pada tahun 1983, yang hingga kini dikenali sebagai sindrom Peter Pan.

Sindrom ini ditujukan untuk orang dewasa yang tidak dewasa secara sosial atau dewasa. Baik dari segi psikologi, sosial, dan seksual. Lelaki dengan sindrom ini biasanya akan bertindak sangat kekanak-kanakan dan tidak mahu memikul tanggungjawab besar seperti orang dewasa. Keadaan ini sangat sesuai dengan watak Peter Pan, yang enggan menjadi dewasa kerana dia tidak mahu kehilangan masa kecilnya.

Ciri-ciri orang yang mengalami sindrom Peter Pan adalah seperti berikut:

 1. Suka membantah.
 2. Manja.
 3. Pemarah, suka melemparkan amarah apabila kehendaknya tidak dipenuhi.
 4. Malas, tidak suka bekerja keras.
 5. Tidak bertanggungjawab.
 6. Sentiasa bergantung pada orang lain, walaupun dalam perkara kecil.
 7. Tidak boleh menerima kritikan.
 8. Tidak berani membuat keputusan dan mengambil risiko.

Salah satu penyebab sindrom ini adalah keibubapaan yang tidak sesuai pada masa kanak-kanak. Ibu bapa mungkin selalu bertindak mengikut kehendak anak, membela, dan campur tangan ketika anak melakukan kesalahan. Akibatnya, kanak-kanak terbiasa dengan rawatan sedemikian. Kemudian, ketika dia dewasa dia akan merasa bahawa dia selalu memerlukan perhatian, perlindungan, dan cenderung kekanak-kanakan.

Sindrom Kompleks Cinderella

Siapa yang tidak kenal Cinderella? Watak dalam kartun popular ini sebagai seorang anak hidup bahagia bersama ayah dan ibunya. Kemudian semasa dia remaja, hidupnya sengsara kerana ibunya meninggal dan ayahnya berkahwin dengan wanita lain. Kehidupan Cinderella mula diwarnai dengan kepahitan ketika ibu dan adik tirinya sering menyiksanya. Dia kemudian merindukan sosok seperti seorang pangeran, yang dapat melindungi, mengasihi, dan memberinya kebahagiaan.

Watak Cinderella kemudian digunakan untuk menggambarkan gangguan psikologi pada wanita yang enggan atau takut untuk berdikari. Wanita dengan sindrom kompleks Cinderella biasanya mempunyai keinginan untuk diselamatkan, dilindungi, dan disayangi oleh tokoh seperti putera.

Ciri-ciri orang yang mengalami sindrom kompleks Cinderella adalah seperti berikut:

 1. Manja.
 2. Sentiasa mahu dilindungi.
 3. Rasa tidak berdaya.
 4. Kekurangan keyakinan.
 5. Sentiasa mahu bergantung pada orang lain.

Seperti sindrom peter pan, kompleks cinderella juga boleh timbul kerana pola keibubapaan yang salah semasa kanak-kanak. Ibu bapa yang selalu berusaha untuk hadir dan terlibat dalam setiap urusan anak, menjadikannya tumbuh menjadi orang yang manja dan selalu mahu bergantung pada orang lain.

Oleh itu, sebagai ibu bapa, penting untuk menanamkan nilai tanggungjawab dan kebebasan dalam diri anak-anak seawal mungkin. Supaya anak-anak dapat tumbuh menjadi individu yang matang dan bersedia menghadapi segala hal dalam kehidupan mereka pada masa akan datang.

Namun, jika anak anda mempunyai masalah kesihatan, jangan ragu untuk membincangkannya dengan doktor di aplikasinya , melalui ciri Hubungi Doktor , ya. Sangat mudah, perbincangan dengan pakar yang anda mahukan dapat dilakukan Berbual atau Panggilan Suara / Video . Dapatkan juga kemudahan membeli ubat menggunakan aplikasi , bila-bila masa dan di mana sahaja, ubat anda akan dihantar terus ke rumah anda dalam masa 1 jam. Ayuh, muat turun sekarang di App Store atau Google Play Store!

Baca juga:

 • Ia tidak secantik dongeng, berhati-hatilah dengan gejala Sindrom Cinderella Complex
 • Manja dan Khayalan, Waspadalah terhadap Sindrom Kompleks Cinderella
 • Kaedah Mudah untuk Mengajar Anak-Anak Membuat Keputusan Sendiri