Kesihatan

Cubalah 3 Sukan Air untuk Melatih Abs

, Jakarta - Sudah menjadi pengetahuan umum, senaman memang dapat menjadikan tubuh lebih sihat dan bugar. Selain itu, bersenam juga dapat membakar lemak dan membina otot perut. Untuk mendapatkan otot perut yang diinginkan, anda sebenarnya boleh melakukan sukan air.

Sukan yang dilakukan di air memerlukan tenaga yang lebih tinggi, kerana badan harus bekerja lebih keras di dalam air. Ketika berada di dalam air, badan akan berusaha menahan tekanan air yang mungkin 12 kali lebih kuat, sehingga otot perut akan menjadi lebih kuat dan kencang. Walaupun begitu, membina otot perut lebih sukar daripada membina otot di bahagian badan yang lain.

Berikut adalah sukan yang dapat membina otot perut, iaitu:

  1. Berenang

Berenang adalah salah satu cara untuk membakar lemak dan juga untuk membina otot di seluruh badan, termasuk otot di perut. Dengan mengkoordinasikan pergerakan otot-otot tangan, perut, kaki, dan badan untuk berusaha mengimbangkan tekanan air. Untuk mendapatkan hasil yang maksimum untuk membentuk otot perut, ketika berenang mesti melakukan pergerakan yang betul. Caranya adalah dengan:

  • Sepakan kaki. Gaya ini dilakukan dengan menggunakan pelampung, supaya badan melayang dengan posisi badan lurus dari hujung tangan hingga jari kaki. Kemudian, ayunkan kedua-dua kaki secara bergantian sambil menjaga kepala anda memandang ke atas permukaan air. Teruskan pergerakan ke seberang kolam dan kemudian bolak-balik sehingga anda merasa cukup.
  • Tarik Pelampung. Pergerakan ini juga memerlukan pelampung atau tarik pelampung agar badan terapung. Cara membina otot perut adalah dengan mencubit terlebih dahulu tarik pelampung jaga kaki anda ketika berenang. Dengan cara ini, anda tidak akan menggunakan kaki anda untuk berenang dan terus menggunakan tangan anda untuk berenang. Dengan kedudukan ini, otot perut semakin kencang.
  1. Polo air

Water polo adalah sukan berpasukan yang dilakukan di kolam renang dengan memasukkan bola ke gawang lawan sebanyak mungkin. Setiap ahli pasukan mesti terus berenang di permukaan dan menyebarkan bola menggunakan satu tangan. Sistem ini serupa dengan bola sepak kecuali ia dijalankan di dalam air. Pasukan polo air terdiri daripada tujuh orang dengan enam pemain dan satu penjaga gawang.

Apabila seseorang bermain polo air, semua bahagian tubuhnya akan bergerak secara aktif. Di samping itu, pemain juga mesti menjaga badan mereka di permukaan. Oleh itu, bahkan otot-otot di seluruh badan yang jarang bergerak akan dilatih, termasuk otot-otot perut.

  1. Aquarobik

Sukan ini dilakukan di air dengan pergerakan yang berasal dari gimnastik. Latihan ini dapat menguatkan otot bahu, dada, dan perut anda. Apabila dilakukan di darat, kebanyakan gimnastik bergantung pada kekuatan kaki. Sementara itu, semasa melakukan akuarobik, tekanan air dapat membantu setiap gerakan, sehingga tidak selalu berhenti di kaki.

Senaman aerobik selama satu jam dapat membakar sebanyak 235-345 kalori. Selain itu, akuarobik juga dapat membantu sistem kardio. Senaman Aquarobic dapat menjaga kesihatan, terutama kesihatan jantung dan paru-paru. Latihan ini dapat meningkatkan sistem kardiovaskular dalam badan anda.

Itulah 3 sukan air yang dapat melatih otot perut anda. Sekiranya anda mempunyai soalan mengenai membina otot perut, doktor dari sedia menolong. Satu-satunya cara adalah muat turun permohonan di App Store atau Play Store.

Baca juga:

  • Lihat Cara Membentuk Perut Enam Pek
  • Berbaloi untuk mencuba! Kecilkan Perut dengan Berbasikal
  • 5 Senaman Kuat Yang Boleh Mengecutkan Perut Anda Dengan Cepat