Kesihatan

Atasi Peluh Berlebihan di Ketiak Dengan Cara Ini!

, Jakarta - Berpeluh ketiak terlalu banyak boleh menjadi tidak selesa dan menyebabkan rasa malu. Ini boleh mengganggu aktiviti dan keyakinan diri ketika berada dalam persekitaran sosial seperti tempat kerja, sekolah, dan lain-lain. Pengeluaran peluh yang berlebihan kerana hiperhidrosis dapat dikawal, sehingga anda dapat menjalani hari-hari anda dengan baik.

  1. Gunakan Antiperspirant yang Betul

Penting untuk mengetahui perbezaan antara deodoran dan antiperspirant untuk mengelakkan ketiak berpeluh. Deodoran tidak menghentikan ketiak anda dari berpeluh, mereka hanya membunuh bakteria penyebab bau. Antiperspirant mengandungi aluminium, yang menyumbat saluran peluh dan menghalangnya mengeluarkan peluh.

Anda boleh meminta preskripsi dari doktor atau meminta doktor pakar dalam permohonan tersebut melalui panggilan video / suara atau berbual . Atas cadangan doktor, anda boleh memesan antiperspirant yang tepat melalui perkhidmatan Apotek Antar dalam aplikasi tanpa perlu meninggalkan rumah untuk membelinya. Begitu juga jika anda ingin melakukan pemeriksaan makmal. Semua dalam satu aplikasi mudah.

Gunakan antiperspirant ini pada waktu malam kerana pada waktu malam pengeluaran peluh sangat sedikit. Basuh dan keringkan ketiak anda sebelum memakainya. Lakukan secara konsisten untuk mendapatkan hasil yang maksimum.

  1. Gunakan Alternatif Deodoran Asli

Bahan semula jadi ini sesuai untuk anda yang mempunyai kulit sensitif. Lemon, baking soda, dan cuka dapat menjadi pilihan untuk mengatasi bau dan mengekalkan kelembapan di ketiak.

  1. Penggunaan Bantal Ketiak

Bantal ketiak membantu menyerap peluh. Ini boleh menjadi penyelesaian ketika anda menghadapi pembentangan atau wawancara penting. Walau bagaimanapun, bagi anda yang mempunyai kulit sensitif, ini tidak digalakkan.

  1. Menguruskan Tekanan

Tekanan dan suasana yang tegang boleh menyebabkan berpeluh. Gunakan teknik pernafasan dan relaksasi lain untuk mengurangkan tekanan. Selain itu, senaman juga dapat menjadi alternatif untuk menguruskan tekanan dan menjaga tubuh yang sihat, sehingga dapat mengurangi berkeringat berlebihan.

  1. Tukar Diet

Makanan dan minuman tertentu dapat mendorong pengeluaran peluh. Makanan pedas, kafein, dan alkohol adalah sebahagian daripadanya. Perhatikan bagaimana tubuh anda bertindak balas terhadap makanan tertentu dan elakkan pencetus makanan yang menjadikan masalah berpeluh anda bertambah buruk. Menyertakan makanan ini dalam diet anda akan mengurangkan berpeluh. Ini termasuk buah-buahan dan sayur-sayuran yang padat air, makanan yang kaya dengan kalsium atau magnesium, dan makanan yang mudah dicerna oleh badan.

Sekiranya anda masih mempunyai pertanyaan mengenai hiperhidrosis, anda boleh menghubungi doktor pakar di aplikasinya iya. Ayuh, muat turun permohonan di App Store atau Google Play sekarang.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found