Kesihatan

Bahaya Perut Buncit untuk Kesihatan

, Jakarta - Pada masa lalu, perut besar dikenal dengan kemakmuran. Namun, di era moden ini, perut buncit adalah tanda bahawa orang itu tidak menyedari gaya hidup sihat. Tumpukan lemak di perut harus waspada terhadap semua orang, kerana ini juga bermaksud mengumpulkan bahaya perut buncit yang akan mengganggu kesihatan tubuh.

Pengumpulan lemak di perut terdiri daripada dua jenis, iaitu lemak subkutan dan lemak viseral. Lemak subkutan adalah lemak yang berada di bawah kulit, dapat dicubit, dan dapat dilihat. Sementara lemak viseral terdapat di sekitar organ dalam badan sehingga tidak kelihatan. Lemak viseral berbahaya kerana dapat meningkatkan risiko penyakit tertentu dan sangat sukar untuk disingkirkan.

Punca Perut Buncit

Perut buncit berlaku kerana pengambilan makanan yang melebihi tenaga yang diperlukan untuk aktiviti fizikal. Sekiranya anda makan terlalu banyak terutama makanan yang tinggi gula dan kolesterol dan juga kurang bersenam, tubuh akan mengumpul lemak di dalam badan, terutama di perut.

Kurang tidur, tabiat pengambilan alkohol, dan tekanan juga boleh mempengaruhi penyebab perut buncit. Umur tua dan ketidakseimbangan hormon pada wanita menopaus juga boleh menyebabkan perut buncit.

Bahaya Perut Buncit

Perut yang membesar dapat diukur dari lilitan pinggang. Sekiranya lilitan pinggang anda melebihi 88 cm untuk wanita dan 102 cm untuk lelaki, anda harus mula mengambil langkah berjaga-jaga. Kerana semakin tinggi lemak viseral di perut atau semakin besar lilitan pinggang, risiko terkena penyakit kronik meningkat, yaitu:

1. Penyakit Jantung dan Strok

Perut yang buncit boleh menyebabkan penyakit jantung dan strok. Ini berlaku kerana lemak viseral menumpuk, yang mencetuskan keradangan dan meningkatkan risiko penyakit jantung. Lemak viseral yang membuat perut buncit adalah penghasil toksin badan yang berfungsi secara aktif, bukan hanya disimpan.

Lemak viseral mengandungi komponen kimia, iaitu sitokin. Sitokin adalah bahan yang dapat meningkatkan risiko seseorang untuk penyakit jantung. Selain itu, lemak viseral yang tinggi juga dikaitkan dengan kolesterol LDL (lemak jahat) yang tinggi di dalam badan. Kolesterol LDL yang menyumbat saluran darah di otak boleh menyebabkan strok.

2. Diabetes Jenis 2

Perut yang buncit disebabkan oleh simpanan lemak viseral dapat mengganggu kerja insulin dan akhirnya mempunyai risiko diabetes jenis 2. Ini boleh berlaku walaupun anda tidak mempunyai sejarah keluarga diabetes mellitus.

Tumpukan lemak viseral menghasilkan protein pengikat retinol yang dapat meningkatkan daya tahan insulin. Oleh itu, seseorang yang mempunyai perut buncit mempunyai risiko yang lebih tinggi untuk menghidap diabetes mellitus. Sudah tentu bahaya perut buncit yang satu ini tidak boleh diabaikan.

3. Tekanan Darah Tinggi

Perut yang kembung dapat meningkatkan tekanan darah dengan cepat. Dipetik dari Kolej Kardiologi Amerika, Telah dinyatakan bahawa kehadiran seseorang dengan perut buncit dapat meningkatkan risiko terkena tekanan darah tinggi sebanyak 22 persen dibandingkan dengan mereka yang tidak mengalami perut buncit.

Lemak viseral dapat meningkatkan tekanan darah dengan mempengaruhi keadaan buah pinggang. Lemak viseral terletak di organ dalaman di rongga perut, termasuk di sekitar ginjal dan kelenjar adrenal. Kedua-duanya adalah organ penting untuk mengawal tekanan darah. Tekanan dari lemak viseral dapat meningkatkan tekanan darah.

4. Kanser

Kesan perut buncit juga boleh menyebabkan barah. Tumpukan lemak viseral akan menghasilkan sitokin, menyebabkan keradangan di dalam badan. Keradangan mencetuskan perubahan sel yang sihat menjadi sel barah. Jenis barah yang paling biasa disebabkan oleh perut buncit adalah barah payudara dan kolorektal.

Para penyelidik mendedahkan bahawa lemak viseral juga menghasilkan lebih banyak faktor pertumbuhan fibroblas-2 (FG2) daripada lemak subkutan. Bahan FG2 ini akan mendorong sel-sel tubuh normal berubah menjadi sel barah. Oleh itu, lemak viseral yang menyebabkan perut buncit dianggap sebagai jenis lemak yang paling berbahaya.

Kemudian, jalan keluar untuk mencegah perut buncit adalah menyesuaikan diet dengan makanan seimbang dan tidak berlebihan, melakukan senaman secara teratur, berehat secukupnya, dan menghindari tekanan.

Inilah bahaya perut buncit untuk kesihatan. Sekiranya anda ingin membincangkan cara mengurangkan lemak perut, menyediakan perkhidmatan perbincangan dengan doktor. Satu-satunya cara ialah memuat turun aplikasi di App Store dan Play Store.

Baca juga:

  • 4 Cara Menghilangkan Perut Buncit
  • Bukan tanda kesejahteraan, ini adalah bahaya perut buncit
  • 3 Cara Terbaik untuk Menghilangkan Perut Buncit dalam 2 Minggu
$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found