Kesihatan

Ketahui manfaat kemangi untuk kesihatan lelaki, lihat ulasannya

“Kesihatan pembiakan dan kualiti kesuburan lelaki sangat penting kerana berkaitan dengan kemungkinan kehamilan. Nah, pengambilan selasih dikhabarkan memberi banyak manfaat untuk kesihatan dan kesuburan lelaki. Contohnya, seperti meningkatkan gairah seksual, meningkatkan kualiti sperma, mengatasi ejakulasi dini, dan mencegah kemandulan. "

, Jakarta - Selain digunakan sebagai sayuran segar atau sebagai perasa, daun selasih atau selasih ia juga menawarkan banyak faedah lain. Salah satunya adalah meningkatkan kesihatan dan kesuburan pembiakan lelaki. Kerana, selasih diketahui mengandungi banyak vitamin dan mineral yang baik untuk tubuh.

Selain itu, daun satu ini kaya dengan sebatian antioksidan seperti beta-karoten, beta-cryptoxanthin, lutein, hingga zeaxanthin. Semua nutrien ini penting dalam meningkatkan kesihatan lelaki. Ingin tahu apakah faedah yang boleh diperoleh dari daun selasih? Mari lihat maklumat di sini!

Baca juga: Semua Mengenai Kesuburan pada Lelaki Yang Anda Perlu Tahu

Bermanfaat untuk Kesihatan dan Kesuburan Lelaki

Kesihatan pembiakan dan kualiti kesuburan lelaki sangat penting kerana berkaitan dengan kemungkinan kehamilan. Mengonsumsi selasih boleh memberi banyak faedah untuk kesuburan lelaki, termasuk:

  1. Meningkatkan Kerangsangan Seksual

Daun selasih dikelaskan sebagai makanan afrodisiak. Harap maklum bahawa makanan afrodisiak adalah makanan yang dapat meningkatkan gairah seksual. Dilaporkan dari LybrateKandungan nutrien pada daun selasih mampu merangsang badan semasa melakukan hubungan seksual.

  1. Meningkatkan Kualiti Sperma

Mengkonsumsi daun selasih dapat meningkatkan kualiti sperma, sehingga sperma dapat mencapai telur dengan mudah untuk persenyawaan. Kerana, daun selasih mengandungi sebatian arginin. Sebatian ini diketahui dapat memanjangkan hayat sperma dan meningkatkan imuniti sperma. Selain itu, daun selasih juga bermanfaat dalam membantu pertumbuhan sel sperma.

  1. Mengatasi Ejakulasi Pramatang

Kandungan sebatian cineol dalam kemangi juga dianggap berguna untuk mengatasi masalah seksual. Salah satunya adalah ejakulasi dini pada lelaki. Selain itu, sebatian ini juga sangat baik untuk meningkatkan kualiti sperma, sehingga dapat menyuburkan telur dengan baik.

  1. Mengurangkan Risiko Kemandulan

Salah satu penyebab kemandulan adalah pengeluaran sel sperma yang rendah. Salah satu kelebihan kemangi berkat kandungan khasiatnya ialah membantu meningkatkan pertumbuhan sperma. Selain itu, sebatian arginin dalam kemangi juga berguna untuk memanjangkan hayat sperma. Oleh itu, pengambilan daun selasih secara berkala diharapkan dapat mengurangkan risiko kemandulan pada lelaki.

Baca juga: Adakah benar bahawa kehamilan ditentukan oleh jumlah sperma?

Kelebihan Basil yang lain

Selain bermanfaat untuk kesihatan pembiakan lelaki, kemangi juga mempunyai pelbagai manfaat lain untuk kesihatan keseluruhan, termasuk:

  1. Memerangi Radikal Bebas

Daun selasih mengandungi pelbagai antioksidan semula jadi yang sangat bermanfaat untuk tubuh. Salah satu faedahnya adalah melindungi tisu badan dari kerosakan yang disebabkan oleh radikal bebas. Radikal bebas itu sendiri boleh menyebabkan tekanan oksidatif dalam badan dan menyebabkan kerosakan sel. Oleh itu, memenuhi pengambilan antioksidan yang dapat diperoleh dari kemangi, dan berguna untuk mengurangkan tekanan oksidatif. Selain itu, radikal bebas dalam badan juga boleh menyebabkan penuaan pramatang seperti kedutan pada wajah.

  1. Membantu Menurunkan Tahap Gula Darah

Dilaporkan dari WebMD, menambahkan selasih ke dalam diet dapat membantu mengurangkan kadar gula darah tinggi. Ini berdasarkan penelitian yang dilakukan terhadap tikus dengan diabetes dan diberi ekstrak kemangi. Selain itu, selasih juga dapat membantu merawat kesan jangka panjang gula darah tinggi.

  1. Mengurangkan Risiko Penyakit Jantung

Kandungan eugenol dalam kemangi dapat menyekat saluran kalsium. Keadaan ini dapat membantu menurunkan tekanan darah di dalam badan. Selain itu, kemangi juga dapat meningkatkan aliran darah dengan mengendurkan otot dan saluran darah. Kedua-duanya dapat mengurangkan risiko penyakit jantung.

Itulah penjelasan mengenai faedah daun selasih untuk kesihatan pembiakan lelaki. Contohnya, seperti meningkatkan gairah seksual, meningkatkan kualiti sperma, mengatasi ejakulasi dini, dan mengurangkan risiko kemandulan. Oleh itu, pengambilan selasih sangat digalakkan, terutama bagi anda yang menjalani program kehamilan.

Baca juga: Ciri-ciri Air mani yang sihat

Walau bagaimanapun, pemeriksaan dengan doktor secara berkala untuk mengetahui kesihatan sperma juga penting. Kerana, pemeriksaan sperma juga bertujuan untuk mengetahui berapa tahap kesuburan ayah. Ini tentu saja berkaitan dengan kemungkinan kehamilan pada pasangan.

Sebabnya, penurunan kualiti dan kesihatan sperma sering tidak disedari lebih awal. Oleh itu, segera periksa kesihatan sperma dari awal sebelum memulakan program kehamilan.

Melalui aplikasi tersebut , anda boleh membuat janji temu dengan pakar untuk memeriksa sperma anda di hospital pilihan anda. Sudah tentu, tanpa perlu beratur atau menunggu lama. Jadi tunggu apa lagi? Ayuh muat turun permohonan sekarang!

Rujukan:

WebMD. Diakses pada tahun 2021. Manfaat Kesihatan Basil
Manfaat Kesihatan Dr. Diakses pada tahun 2021. 12 Manfaat Potensi Lemon Basil untuk Sistem Reproduktif
Librate. Diakses pada tahun 2021. Penggunaan Basil Harian Boleh Meningkatkan Libido Pada Lelaki
ScienceDirect. Diakses pada tahun 2021. Aktiviti antioksidan dan kandungan fenolik total minyak pati dan ekstrak tumbuhan kemangi manis (Ocimum basilicum L.)
Universiti Cambridge. Diakses pada tahun 2021. Makanan tambahan L-arginine meningkatkan kualiti air mani dan libido babi hutan pada suhu persekitaran tinggi
$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found