Kesihatan

Apa Yang Berlaku pada Anak Kecil Anda Apabila Anda Mengalami Alergi Susu

“Ketika bayi harus mengambil susu lembu, ayah dan ibu harus sedar akan kemungkinan alergi. Ya, ada risiko anak anda mengalami alergi susu lembu yang ditandai dengan beberapa gejala, seperti gatal, ruam merah pada kulit, dan bayi sering cerewet dan menangis. Alergi susu pada bayi tidak boleh dipandang ringan dan harus ditangani dengan cara yang betul. "

, Jakarta - Alergi susu dapat dialami oleh bayi dan biasanya dicirikan oleh gejala khas, seperti gatal dan ruam merah muncul di permukaan kulit. Alergi susu berlaku apabila sistem imun bayi bertindak balas terhadap protein yang terdapat dalam susu lembu yang dimakannya. Keparahan alahan setiap bayi berbeza.

Terdapat alahan yang bertambah baik setelah melewati usia 4 tahun, dan ada juga yang terus mengalaminya hingga dewasa. Berbeza dengan intoleransi laktosa yang tidak melibatkan sistem imun, alergi susu lembu sebenarnya berlaku kerana reaksi sistem imun anak terhadap protein dalam susu lembu. Jenis protein yang paling sering menyebabkan alahan adalah whey dan kasein. Bayi yang mempunyai alahan boleh mengalami alergi terhadap salah satu atau kedua-dua protein ini.

Baca juga: 5 perkara yang boleh anda lakukan sekiranya anak anda alah kepada susu

Gejala Alahan Susu pada Bayi

Reaksi alergi yang muncul boleh berbeza antara satu anak dengan anak yang lain, bergantung kepada keparahan dan sistem imun setiap anak. Namun, biasanya simptom segera adalah muntah, mengeluarkan bunyi 'mengendus', dan gatal disertai dengan pembengkakan dan kemerahan di beberapa bahagian kulit.

Dalam beberapa kes alergi yang cukup teruk, beberapa jam selepas memakan susu lembu, gejala berikut akan muncul:

  • Cirit-birit .
  • Najis berair atau berair, dan kadang-kadang disertai dengan darah.
  • Sakit perut .
  • Batuk.
  • Mata berair.
  • Ruam dan gatal merah muncul di kulit.
  • Merengsa atau menangis banyak.

Sekiranya gejala yang muncul sangat parah, anak boleh mengalami anafilaksis, yang merupakan keadaan ketika anak mengalami kesukaran bernafas kerana tindak balas alergi yang menyumbat dan menyekat saluran pernafasan. Anafilaksis adalah keadaan yang sangat serius dan memerlukan rawatan perubatan segera.

Secara amnya, alahan hanya akan berlaku sehingga anak berusia 4 tahun, atau ketika sistem imun anak semakin kuat, maka reaksi alergi akan hilang dengan sendirinya. Sangat jarang dijumpai alergi susu lembu pada orang dewasa. Walau bagaimanapun, kanak-kanak yang sebelumnya mengalami alergi susu berisiko mengalami alergi terhadap perkara lain, malah boleh mencetuskan asma ketika dewasa.

Baca juga: Adakah benar bahawa alahan makanan dapat bersembunyi seumur hidup?

Apa yang Membuat Anak Alergi Susu?

Seperti yang dijelaskan sebelumnya, bahawa alergi susu berlaku disebabkan oleh reaksi sistem imun yang salah. Apabila bayi mengambil susu, sistem imun mereka akan bertindak balas terhadap protein yang terdapat dalam susu sebagai bahan berbahaya. Sistem kekebalan tubuh kemudian menghasilkan imunoglobulin E (IgE), yang merupakan sejenis antibodi yang bertanggungjawab menangani alahan yang berlaku di dalam badan.

Apabila IgE mengenali protein susu sebagai bahan berbahaya, ia memberi isyarat kepada tubuh untuk melepaskan histamin dan pelbagai bahan kimia lain yang boleh menyebabkan gatal, kemerahan kulit, dan pelbagai gejala lain yang disebutkan sebelumnya. Di samping itu, mempunyai ekzema di luar kaunter dan sejarah keluarga juga dapat meningkatkan risiko alergi susu pada anak-anak.

Baca juga: 5 Petua Memilih Susu Formula untuk Bayi

Ketahui lebih lanjut mengenai alahan susu pada bayi dengan bertanya kepada doktor di aplikasinya . Ibu juga boleh menggunakan aplikasi ini untuk berbincang dengan doktor dan menyampaikan aduan kesihatan yang dialami oleh bayi melalui e-mel Video / Panggilan suara atau Berbual . Ayuh, muat turun permohonan sekarang di App Store atau Google Play!

Rujukan
Kesihatan Kanak-kanak. Diakses pada tahun 2021. Alergi Susu.
American College of Allergy, Asthma & Immunology. Diakses pada tahun 2021. Jenis Alergi Makanan. Alahan Susu & Tenusu.
BetterHealth. Diakses pada tahun 2021. Alahan. Alahan Susu Lembu.
$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found