Kesihatan

Hati-hati, 4 penyakit ini sering bersembunyi di musim hujan dengan banjir

Jakarta - Ketika kita memasuki musim hujan, rasanya kita harus lebih menjaga sistem kekebalan tubuh kita. Sebabnya ialah beberapa penyakit cenderung mudah menular musim ini. Lebih-lebih lagi, ketika hujan menyebabkan banjir, semakin banyak rangkaian penyakit yang boleh menghantui kita.

Oleh itu, penyakit apa yang harus anda perhatikan semasa musim hujan dan disertai dengan banjir?

Baca juga: Pastikan Tahap Asid Folik Di Badan Sehingga 5 Perkara Ini Tidak Terjadi

1. Selsema

Sebenarnya, penyebaran virus selesema di negara kita tidak mengetahui bulan atau musim tertentu. Secara epidemiologi, peredaran virus influenza di Indonesia selalu ada setiap tahun. Tidak seperti di Amerika Syarikat dan Australia, di kedua negara ini peredaran virus selesema mencapai puncaknya pada musim sejuk.

Virus selesema ini sering meningkat dalam kes-kes pada musim peralihan dan musim hujan. Penyebabnya tidak diketahui dengan pasti, tetapi disyaki bahawa selama ini sistem kekebalan tubuh terhadap penyakit atau virus berkurang.

Virus yang menyebabkan selesema mudah merebak melalui udara atau air liur. Virus yang menyebabkan penyakit ini dapat bermutasi dengan mudah pada bila-bila masa, menyukarkan sistem kekebalan tubuh untuk mengesan virus yang satu ini. Oleh kerana kesukaran sistem imun badan untuk mengesan virus influenza ini, tubuh cenderung lebih mudah terkena selesema.

Lalu, bagaimana cara mencegah selesema pada musim hujan? Menguatkan sistem ketahanan badan. Contohnya, dengan makan makanan berkhasiat secara berkala, bersenam secara teratur, menjaga gaya hidup sihat, dan berehat secukupnya.

Selain itu, jika diperlukan kita dapat mengambil suplemen vitamin C untuk memperkuat daya tahan tubuh untuk melawan virus yang menyebabkan influenza.

  1. Demam denggi

Data dari WHO yang berhak Lembaran Fakta Penyakit Banjir dan Penyakit Berjangkit menunjukkan bahawa demam denggi adalah penyakit yang cenderung berlaku pada musim hujan, terutama ketika banjir berlaku.

Hati-hati, demam denggi boleh menyebabkan komplikasi maut. Sebagai contoh, ia menyebabkan kerosakan pada saluran darah. Ringkasnya, jika tidak segera dirawat, demam denggi boleh mengancam nyawa. Sebabnya boleh menyebabkan demam denggi (DHF).

Baca juga: Ini adalah jenis makanan supaya anda tidak mudah sakit

Seseorang yang menderita DHF boleh mengalami muntah berterusan, pendarahan dari hidung dan gusi, darah dalam air kencing, sakit perut, keletihan, kesukaran bernafas dan terkejut.

3. Kepialu

Penyakit lain pada musim hujan yang perlu diperhatikan, misalnya, demam kepialu. Penyakit ini disebabkan oleh bakteria Salmonella typhi dan merebak melalui makanan yang tercemar. Secara amnya, penyakit ini sering dijumpai di negara-negara membangun.

Seseorang yang menderita penyakit ini boleh mengalami pelbagai gejala. Bermula dari demam, sakit kepala, sakit perut, sembelit, atau cirit-birit. Jangan main-main dengan jangkitan Salmonella kerana ketika memasuki aliran darah (bakteremia), ia dapat menjangkiti tisu di seluruh badan kita, termasuk:

  • Tisu di sekitar otak dan saraf tunjang (meningitis);

  • Lapisan injap jantung atau jantung. (endokarditis);

  • Sumsum tulang atau tulang (osteomielitis).

Baca juga: Warna Lidah Boleh Menunjukkan Keadaan Kesihatan

  1. Cirit-birit

Sebagai tambahan kepada tiga penyakit di atas, cirit-birit adalah penyakit pada musim hujan yang juga mesti diperhatikan. Walaupun kelihatan remeh, cirit-birit yang tidak hilang (cirit-birit kronik) boleh membahayakan, anda tahu. Cirit-birit umumnya disebabkan oleh memakan makanan yang telah tercemar dengan virus, parasit, atau bakteria.

Bagaimana dengan cirit-birit pada musim hujan? Penyebabnya boleh berlaku kerana serangan bakteria salmonella, kolera, dan shigella. Biasanya cirit-birit hanya berlangsung selama beberapa hari, tetapi juga boleh berlangsung selama berminggu-minggu. Baiklah, berjumpa doktor sekiranya cirit-birit tidak hilang. Anda boleh meminta doktor secara langsung melalui permohonan atau segera ke hospital terdekat.

Rujukan:
Pertubuhan Kesihatan Sedunia WHO. Diakses pada Disember 2019. Lembaran Fakta Penyakit Banjir dan Penyakit Berjangkit.
Klinik Mayo. Diakses pada Disember 2019. Penyakit & Keadaan. Demam denggi.
MedicineNet. Diakses pada Disember 2019. Punca Cirit-birit, Perubatan, Rawatan, dan Rawatan.
$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found