Kesihatan

Mempunyai Obsesi dengan Makan Sihat, Waspadalah terhadap Bahaya Orthorexia Nervosa

, Jakarta - Baru-baru ini, semakin ramai orang mula mengamalkan gaya hidup sihat. Salah satu cara adalah dengan mengamalkan pola makan bersih yang hanya memakan makanan segar dan keseluruhan yang diproses secara minimum.

Makanan ini tentu baik untuk mengekalkan berat badan yang ideal dan meningkatkan kesihatan secara keseluruhan. Namun, anda perlu berhati-hati agar keinginan untuk makan secara sihat tidak berkembang menjadi gangguan makan yang disebut orthorexia nervosa. Seperti gangguan makan yang lain, ortoreksia boleh membawa akibat yang serius. Inilah ulasannya.

Baca juga: 8 Gangguan Makan Yang Memudaratkan Kesihatan

Apa itu Orthorexia?

Orthorexia nervosa atau orthorexia adalah gangguan makan yang melibatkan obsesi yang tidak sihat dengan makanan yang sihat. Tidak seperti gangguan makan yang lain, kebanyakan kes ortoreksia menumpukan pada kualiti makanan, bukan kuantiti.

Tidak seperti orang dengan anoreksia atau bulimia, orang dengan orthorexia jarang memberi tumpuan kepada penurunan berat badan. Sebaliknya mereka mempunyai obsesi yang melampau dengan 'kesucian' makanan mereka, dan dengan manfaat pemakanan yang sihat.

Walaupun Persatuan Psikiatri Amerika ataupun DSM-5 secara rasmi mendefinisikan keadaan ini sebagai gangguan makan, ortoreksia telah dikenali di komuniti perubatan.

Alexis Conason, PsyD, psikologi klinikal yang berpusat di New York dan pencipta Rancangan Anti-Diet , lihat bahawa gangguan makan adalah lebih biasa kerana perubahan budaya yang tidak lagi menyangka bahawa badan yang ideal adalah badan yang setipis mungkin, tetapi badan yang secergas dan sihat mungkin.

Walau bagaimanapun, kerana kedua-duanya mempunyai tujuan untuk mencapai kesihatan yang sempurna, kadang-kadang sukar untuk membezakan antara diet yang benar-benar sihat dan ortoreksia.

Baca juga: Terobsesi dengan Makanan Sihat, Waspadalah terhadap Gejala Orthorrhoea

Bahaya Orthorexia Nervosa

Walaupun mempunyai obsesi terhadap kualiti makanan yang dimakan nampaknya baik, orang dengan ortorexia nervosa dapat membatasi pengambilan makanan mereka berdasarkan kualiti kandungan atau jenis makanan.

Keadaan ini bukan sahaja boleh memberi kesan negatif terhadap kesihatan fizikal penghidap, tetapi kesihatan mental dan juga kehidupan sosial penghidapnya juga terjejas. Berikut adalah bahaya ortorexia nervosa:

1. Kesan Kesihatan Fizikal

Walaupun penyelidikan mengenai ortorexia nervosa terhad, diketahui menyebabkan banyak komplikasi perubatan yang sama dengan gangguan makan yang lain.

Contohnya, sekatan diet yang ketat yang dikenakan oleh seseorang yang mempunyai ortoreksia boleh menyebabkan kekurangan zat makanan, anemia, atau degupan jantung yang perlahan. Kekurangan zat makanan yang teruk boleh menyebabkan masalah pencernaan, ketidakseimbangan elektrolit dan hormon, asidosis metabolik, dan kesihatan tulang yang merosot.

Kesan fizikal yang boleh berlaku akibat ortorexia nervosa tidak boleh dipandang rendah, kerana boleh mengancam nyawa.

Baca juga: Diet Ekstrim, Ini adalah Tanda Kekurangan Gizi Semula Jadi

2. Kesan Kesihatan Mental

Orang dengan ortoreksia boleh mengalami kekecewaan teruk apabila tabiat makan mereka terganggu. Lebih-lebih lagi, jika mereka melanggar peraturan diet yang telah mereka buat sendiri, maka hal itu dapat menimbulkan rasa bersalah, membenci diri sendiri atau keinginan untuk 'menyucikan' lebih banyak lagi melalui puasa atau detoksifikasi.

Selain itu, penghidap juga cenderung menghabiskan banyak waktu untuk meneliti apakah makanan tertentu cukup 'bersih' atau 'suci'. Mereka sering bimbang sama ada sayur-sayuran yang mereka mahu makan terdedah kepada racun perosak, atau adakah perisa tiruan atau bahan pengawet tambahan dalam produk tenusu mereka.

Selain makanan yang dimakan, penderita juga menghabiskan banyak waktu untuk meneliti, mencatat, menimbang dan mengukur makanan atau membuat rancangan makanan untuk masa depan.

Oleh itu, penyelidikan baru-baru ini melaporkan bahawa obsesi atau keasyikan dengan makanan dan kesihatan dikaitkan dengan ingatan kerja yang lebih lemah. Selain itu, orang dengan ortoreksia juga cenderung tidak dapat bekerja dengan baik pada tugas yang memerlukan kemahiran menyelesaikan masalah yang fleksibel.

3. Kesan Sosial

Orang dengan ortoreksia tidak suka berkompromi ketika datang ke makanan. Mereka juga sering menetapkan peraturan yang ketat mengenai jenis makanan yang boleh dimakan pada waktu-waktu tertentu dalam sehari.

Diet yang kaku seperti ini dapat menyukarkan penderita untuk mengambil bahagian dalam kegiatan sosial yang melibatkan makanan, seperti pesta makan malam atau makan di luar.

Di samping itu, pemikiran yang mengganggu tentang makanan dan kecenderungan untuk menganggap tabiat makan mereka lebih baik daripada orang lain, boleh menjadikan penderita lebih sukar untuk bersosial.

Ini boleh menyebabkan pengasingan sosial yang kelihatan biasa di kalangan orang dengan orthorexia

Oleh itu, penting untuk mengetahui ortorexia nervosa yang boleh menyebabkan kesan berbahaya seperti di atas. Sekiranya anda selalu menghabiskan banyak masa untuk menilai makanan mengikut kualitinya dan anda mengehadkan pengambilan makanan anda dengan ketat, berbincanglah dengan doktor anda mengenai perkara itu. Melalui aplikasi tersebut , anda boleh menghubungi doktor pada bila-bila masa dan di mana sahaja. Ayuh, muat turun sekarang.

Rujukan:
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2020. Orthorexia: Ketika Makan Secara Sihat Menjadi Gangguan
$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found