Kesihatan

Alami Pencetus Jari, Lakukan Rawatan Ini

, Jakarta - Melakukan pergerakan jari yang sama berulang-ulang untuk jangka masa panjang berisiko membuat seseorang mengalami keadaan tersebut jari pencetus . Keadaan saya mencetuskan jari adalah keadaan yang menyebabkan jari mengeras pada kedudukan yang sama.

Baca juga: Selalunya Dialami oleh Atlet, Inilah Cara Mengendalikan Dislokasi Kaki

Keadaan ini mempengaruhi keadaan tisu di sekitar jari yang disebut tendon. Tendon adalah rangkaian gentian tebal yang menghubungkan otot rangka. Jari pencetus Ini berlaku apabila tendon meradang, menyebabkan tendon tidak bergerak dan jari terkunci.

Keadaan ini biasa berlaku dan boleh menyerang pada usia berapa pun. Walau bagaimanapun, secara umum, keadaan jari pencetus Ini dialami oleh orang yang mempunyai pekerjaan dengan penggunaan jari yang kerap seperti tukang jahit, tukang kulit atau doktor gigi.

Kenali Gejala Pencetus Jari

Biasanya, seseorang yang mengalami jari pencetus terasa sakit di pangkal jarinya. Secara amnya, rasa sakit dirasakan ketika penghidapnya jari pencetus bengkokkan atau luruskan jari. Selain kesakitan, terdapat gejala lain dari jari pencetus seperti benjolan di pangkal jari dan jari mengeluarkan suara ketika dibengkokkan atau diluruskan.

Punca Jari Pencetus

Jari pencetus Ia berlaku kerana keradangan pada lapisan tendon jari. Sebenarnya, setiap tendon dikelilingi oleh lapisan yang mempengaruhi pergerakan normal tendon.

Setakat ini, punca sebenar jari pencetus Walau bagaimanapun, terdapat beberapa faktor yang dapat meningkatkan risiko seseorang menghidap keadaan tersebut jari pencetus , seperti:

  1. Melakukan aktiviti yang memberi tekanan kuat pada ibu jari dan jari berulang kali.

  2. Menggenggam objek terlalu kuat untuk jangka masa yang panjang juga dapat menyebabkan seseorang mengalami jari pencetus .

  3. Seseorang yang mengalami kecederaan pada tapak tangan atau pangkal jari sebenarnya lebih berisiko mengalami keadaan ini jari pencetus .

  4. Seseorang dengan penyakit tertentu seperti diabetes, gout, dan rheumatoid arthritis berisiko menghidap keadaan ini jari pencetus .

Rawatan Pencetus Jari

Rawatan untuk jari pencetus sangat pelbagai. Rawatan disesuaikan dengan tahap keparahan dan keadaan jari pencetus dialami oleh seseorang. Rawatan yang boleh diberikan termasuk:

1. Rehat

Rehatkan jari anda dari aktiviti berulang. Keadaan ini bertujuan untuk meredakan keradangan yang berlaku pada sarung tendon. Kurangkan aktiviti pada jari selama beberapa minggu. Semasa merehatkan jari, anda boleh menggunakan alat serpihan tangan agar jari tidak dibengkokkan.

2. Kompres dengan Air Sejuk

Jari pencetus Ini menyebabkan rasa sakit dan bengkak di pangkal jari. Anda boleh memampatkan jari yang terkena jari pencetus dengan air sejuk sehingga keadaan jari menjadi lebih baik.

3. Penghilang Sakit dan Keradangan

Penggunaan ubat penahan sakit boleh digunakan sebagai penyelesaian jangka pendek untuk menghilangkan rasa sakit yang muncul.

4. Operasi

Sekiranya beberapa kaedah ini tidak dapat menyelesaikan masalah jari pencetus , bagaimana pembedahan dapat dilakukan. Terdapat dua jenis pembedahan yang boleh dilakukan pembedahan terbuka dan pembedahan perkutan.

Tidak ada salahnya berbincang dengan doktor anda mengenai pengurusan dan rawatan keadaan ini jari pencetus . Anda boleh memilih doktor di hospital yang tepat mengikut keperluan anda melalui aplikasi . Ayuh, muat turun permohonan sekarang di App Store dan Google Play!

Baca juga: Inilah Punca Pemicu Jari

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found