Kesihatan

Inilah Cara Merawat Merpati yang Baru Lahir

"Seperti bayi pada umumnya, penjagaan merpati yang baru menetas tentu memerlukan perhatian lebih. Anda mesti memastikannya tetap panas hingga suhu tertentu dan jangan biarkan ia sejuk. Di samping itu, pemberian makanan tidak boleh sewenang-wenangnya. Oleh itu, ketahui beberapa cara untuk menjaga merpati yang baru lahir, jika anda mempunyai rancangan untuk membesarkannya. "

, Jakarta - Merpati adalah salah satu jenis burung yang mempunyai daya ingatan yang tinggi dan juga pintar. Selain dapat diusahakan untuk daging, burung merpati juga merupakan salah satu jenis haiwan peliharaan yang paling popular. Sekiranya anda merancang untuk menaikkannya, atau mungkin merpati merpati yang baru menetas, maka ada beberapa perkara yang perlu diingat. Kerana, penjagaan burung merpati dewasa dengan bayi baru lahir pastinya berbeza. Ayuh, lihat bagaimana merawat burung merpati yang baru lahir di sini!

Baca juga: Berikut adalah Fakta Menarik mengenai Finch

  1. Buat Kotak Lebih Panas

Kotak yang lebih panas atau kotak brooding sangat penting untuk anak ayam merpati yang baru ditetas. Sebabnya, kotak berfungsi untuk memanaskan dan mencegah anak ayam menjadi sejuk, kerana boleh membawa kesan maut seperti kematian. Untuk membuatnya, anda boleh menggunakan kotak berventilasi besar, kemudian tutup dengan beberapa lapisan surat khabar dan letakkan di tempat yang hangat dan bebas angin.

Simpan suhu di dalam kotak sekitar 32.3 darjah Celsius sehingga anak burung merpati yang baru lahir berumur dua minggu. Anda juga harus mempunyai mentol lampu merah 40 watt atau botol air panas yang diisi semula setiap dua jam. Letakkan botol air panas di bawah lapisan surat khabar di kotak brooding. Untuk mengelakkan terlalu panas, gunakan termometer di dalam kotak pemanas agar suhu dapat dipantau setiap saat.

  1. Beri Pemakanan yang Betul

Memberi makan merpati yang baru menetas dapat dilakukan ketika berusia sekitar 12 jam. Namun, anda tidak boleh memberi makanan berat secara langsung seperti pelet atau buah. Oleh itu, berikan makanan burung yang mudah ditelan dengan kandungan nutrisi yang sesuai.

Anda boleh memberikannya makanan burung formula kenari yang mengandungi nutrien yang diperlukan oleh burung merpati yang baru menetas. Untuk membuatnya, campurkan susu formula tepung dengan air minum steril suam dan kacau mengikut arahan penggunaan. Namun, jangan panaskan makanan formula dalam ketuhar gelombang mikro kerana suhu boleh membakar mulut merpati.

Baca juga: Menjaga Haiwan, Inilah Manfaat untuk Kesihatan Mental

  1. Beri makan dengan cara yang betul

Beri formula khas untuk merpati setiap dua hingga tiga jam. Penyusuan ini dapat dilakukan dengan menggunakan suntikan tanpa jarum, atau tiub makan (corong makan). Pertama sekali, buka mulut merpati dengan perlahan dan cari lubang kecil di dalamnya. Lubang kecil adalah saluran udara, jadi pastikan suapan formula tidak memasuki lubang. Seterusnya, masukkan alat makan melalui lubang ini dan berikan susu formula kepada anak ayam dengan perlahan.

  1. Lakukan Sapuan

Anak ayam merpati yang berumur 21 hari boleh disapih. Anda boleh mencuba meletakkan sebiji gandum rata di dekatnya. Burung merpati akan mula mematuk biji dalam beberapa hari. Di samping itu, pastikan sentiasa menyediakan air tawar di dalam bekas di dalam sangkar.

Untuk memaksimumkan proses penyapihan, anda secara beransur-ansur harus mengurangkan pemberian susu formula kerana merpati meningkatkan jumlah biji-bijian yang mereka makan. Umumnya, anak ayam merpati akan berakhir ketika berumur 28 hari.

  1. Buat Sangkar Selesa

Memberi makan dan menjaga merpati adalah dua perkara terpenting yang boleh anda lakukan. Namun, tempat tinggal yang selesa juga penting, agar burung merpati sihat dan tidak mudah stres. Anda boleh membuat sangkar yang selesa menggunakan bakul yang dilapisi tuala.

Ini supaya anak-anak burung merpati dapat tidur dengan lena kerana mereka merasa berada di sarang. Pastikan terdapat pangkalan yang kukuh di bahagian bawah untuk menstabilkan kaki merpati agar tidak merebak. Ini kerana pelebaran kaki merpati boleh menyebabkan masalah ketika merpati semakin tua.

Di samping itu, anda tidak boleh menggunakan pasir atau serpihan kayu untuk pangkal sangkar, kerana burung merpati boleh memakannya. Apabila burung merpati semakin tua, pastikan kandang dan tempat tidurnya cukup lebar dan cukup besar. Supaya burung merpati dapat mengepakkan sayapnya dengan mudah. Selain ukuran yang sesuai, kandang juga harus melindungi burung sepenuhnya dari ancaman pemangsa, memiliki ventilasi yang tepat. Kandang juga harus diletakkan pada kedudukan yang lebih tinggi dan bebas dari gangguan. Posisi ini bertujuan agar keselesaan merpati tidak terganggu.

Baca juga: Pertimbangkan Ini Sebelum Membesarkan Burung Nuri

Untuk menjaga kesihatan burung, salah satu cara yang dapat dilakukan adalah melengkapkan keperluan tubuh untuk nutrien penting. Baiklah, melalui aplikasi tersebut , anda boleh membeli makanan burung yang sesuai dengan jenis haiwan kesayangan anda, tanpa perlu meninggalkan rumah atau beratur lama. Jadi tunggu apa lagi? Muat turun permohonan sekarang!

Rujukan:

Haiwan.Mom. Diakses pada tahun 2021. PENJAGAAN PIGEON BARU
Pigeonpedia. Diakses pada tahun 2021. Cara Merawat Merpati Bayi Dengan Betul