Kesihatan

7 Cara Mencegah Panu

Jakarta - Anda harus memperhatikan ketika anda mengalami perubahan pada kulit anda yang lebih ringan atau lebih gelap dari warna kulit di sekitarnya dan merasa gatal. Jangan mengabaikan keadaan ini kerana ia boleh menjadi gejala tinea versicolor. Penyakit panu adalah gangguan kesihatan pada permukaan kulit yang disebabkan oleh jangkitan kulat.

Baca juga: Panu Boleh Diubati Dengan Diet?

Panu lebih cenderung dialami oleh seseorang yang tinggal di kawasan yang mempunyai iklim subtropika. Ini kerana berpeluh berlebihan meningkatkan risiko tinea versicolor. Walau bagaimanapun, anda boleh melakukan pelbagai cara untuk mencegahnya.

Ketahui Cara Mencegah Panu

Sebilangan orang mengatakan bahawa tinea versicolor adalah penyakit berjangkit, tetapi penyakit ini tidak menular. Panu boleh menyebabkan kemunculan tompok pada kulit penghidap. Warna bintik-bintik yang muncul cukup beragam, boleh lebih terang atau lebih gelap daripada warna kulit di sekitarnya.

Secara amnya, tinea versicolor disebabkan oleh sejenis jamur yang sering dijumpai di permukaan kulit, iaitu: Malassezia . Perkembangan kulat yang tidak terkawal di satu kawasan kulit inilah yang menyebabkan seseorang mengalami tinea versicolor. Terdapat beberapa faktor yang mendorong perkembangan kulat Malassezia pada kulit dengan lebih cepat, seperti kulit berminyak, cuaca panas, keadaan kulit lembap, perubahan hormon, dan imuniti yang lemah.

Baca juga: Komplikasi Panu Yang Anda Perlu Tahu

Penyakit panu biasa berlaku kerana jenis kulat Malassezia terdapat pada kulit manusia. Kami mengesyorkan agar anda mencegah perkembangan jamur ini agar tidak menyebabkan masalah kesihatan pada kulit. Untuk mengelakkan tinea versicolor pada kulit, lakukan beberapa cara berikut, iaitu:

  1. Jaga kebersihan badan anda dengan kerap mandi selepas melakukan aktiviti atau mengalami peluh berlebihan;

  2. Elakkan memakai pakaian yang terlalu ketat;

  3. Gunakan pakaian dengan bahan yang selesa dan dapat menyerap peluh;

  4. Elakkan menggunakan produk kulit yang menyebabkan kulit terlalu banyak mengeluarkan minyak;

  5. Elakkan terdedah kepada cahaya matahari langsung untuk jangka masa yang panjang;

  6. Gunakan pelindung matahari ketika anda melakukan aktiviti luar untuk jangka masa yang panjang;

  7. Sekiranya anda pernah mengalami tinea versicolor, tidak ada salahnya mencegah penyakit ini muncul kembali dengan menggunakan krim antijamur pada kawasan yang pernah mengalami tinea versicolor.

Ketahui Gejala Panu

Secara amnya, tinea versicolor mempunyai gejala khas, seperti perubahan warna kulit yang tidak rata. Penyakit panu mudah dialami di beberapa bahagian badan, seperti lengan, dada, leher dan punggung. Gejala lain yang disebabkan oleh tinea versicolor, seperti perubahan warna pada beberapa bahagian kulit disertai dengan gatal-gatal, dan bahagian kulit yang mengalami tinea versicolor juga terasa kering dan bersisik.

Baca juga: 5 Ubat Semula jadi untuk Menghilangkan Panu Yang Boleh Dijumpai di Rumah

Biasanya, perubahan warna dapat dilihat ketika anda berjemur dan boleh hilang ketika udara menjadi sejuk. Jangan teragak-agak untuk berjumpa dengan hospital terdekat apabila anda mengalami beberapa gejala yang menunjukkan tanda-tanda tinea versicolor agar keadaan ini dapat diatasi dan tidak bertambah buruk.

Terdapat beberapa rawatan yang boleh dilakukan untuk merawat tinea versicolor, salah satunya adalah penggunaan krim atau salap anti-jamur. Sebelum menggunakan krim atau salap, pastikan anda telah mencuci kawasan kulit yang mengalami tinea versicolor dan keringkan kawasan tersebut. Kemudian, sapukan lapisan krim atau salap nipis dan berikan tinea versicolor 2-3 kali sehari.

Rujukan:
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2019. Tinea Versicolor
Klinik Mayo. Diakses pada tahun 2019. Tinea Versicolor