Kesihatan

Bayi Menggunakan Serbuk, Perlu atau Tidak?

, Jakarta - Bayi yang baru selesai mandi dan masih dibalut tuala kelihatan comel. Sebilangan ibu biasanya akan memberikan serbuk pada badan si kecil agar kulitnya harum, licin dan rapi. Tetapi betul-betul, adakah bayi mesti dibubuh?

Kelebihan Serbuk Bayi

Sebelum anda sibuk memilih serbuk untuk anak kecil anda, ada baiknya anda mengetahui terlebih dahulu kebaikan penggunaan serbuk pada bayi anda. Sebenarnya, serbuk bukan sahaja dapat membuat kulit bayi berbau harum, tetapi juga berguna untuk menjaga kulit bayi agar tetap lembab sehingga tetap berada pada tahap pH normal dan berfungsi menyerap peluh. Kandungan dalam bedak bayi juga dapat menjadikan kulit si kecil anda sentiasa terasa sejuk dan segar. Selain itu, bedak ini juga berfungsi sebagai pelindung kulit sensitif bayi. Oleh itu, semasa anak kecil anda bergerak aktif, kulitnya tidak akan jengkel kerana banyak geseran.

Walaupun bedak bayi dapat memberikan banyak faedah, sebenarnya penggunaan bubuk pada bayi tidak perlu dilakukan, sebenarnya harus dielakkan sama sekali kerana dianggap berbahaya bagi kesihatan si kecil. Sebilangan serbuk bayi mengandungi talc atau talc yang, jika dihirup terlalu kerap, boleh menyebabkan masalah paru-paru atau masalah pernafasan. Sekiranya anda ingin mengoleskan serbuk pada tubuh bayi anda, anda harus terlebih dahulu memperhatikan peraturan berikut agar kesihatan bayi anda terjaga:

  • Apabila anda ingin membeli bedak bayi, perhatikan kandungan yang terdapat dalam produk. Pilih bedak bayi yang bebas dari talc .
  • Sekiranya anda bimbang serbuk itu akan disedut dan mengganggu pernafasan si kecil, ganti bedak yang longgar itu dengan serbuk padat. Sapukan serbuk padat dengan lembut menggunakan span lembut. Serbuk padat tidak perlu digosok ke seluruh badan, kerana bahagian yang benar-benar perlu disapukan hanyalah leher, ketiak, dan pangkal paha.
  • Walaupun menggunakan serbuk pada badan si kecil, ibu perlu berhati-hati. Cara yang betul untuk menggunakan bedak bayi adalah dengan menuang serbuk pada tapak tangan ibu terlebih dahulu dan menjauhkannya dari yang kecil. Kemudian perlahan-lahan sapukan ke badannya.
  • Elakkan meletakkan serbuk pada bahagian muka atau leher kerana boleh membuat bayi bersin dan batuk. Juga elakkan penggunaan bedak ke bahagian vital bayi, terutama untuk kanak-kanak perempuan, agar tidak dijangkiti zarah dari serbuk.
  • Semasa anda ingin membubarkan bayi, pastikan kulit benar-benar kering, kerana serbuk yang dicampur dengan peluh dapat mempercepat pertumbuhan bakteria dan kuman.
  • Cuba jangan biarkan serbuk terkumpul di lipatan kulit bayi yang boleh menyebabkan kerengsaan. Oleh itu, ibu tidak boleh menggunakan serbuk pada si Kecil dalam jumlah yang berlebihan sehingga kelihatan terlalu tebal pada kulit. Cukup lap pada kulit sehingga serbuk tidak terkumpul. Di samping itu, bersihkan serbuk yang tinggal semasa menukar lampin atau menukar pakaian bayi.
  • Semasa membersihkan lampin bayi yang baru membuang air kecil atau buang air besar, sesetengah ibu biasanya akan membersihkan kawasan bawah bayi, kemudian taburkan serbuk sebanyak mungkin ke kawasan selangkangan. Ini tidak digalakkan kerana dapat membuat peredaran udara di kawasan tertutup, jadi tidak mustahil menyebabkan kerengsaan. Jadi, bersihkan kawasan punggung dan paha dengan kapas yang telah dicelupkan ke dalam air suam dan keringkan dengan tuala.

Tidak semua keadaan kulit bayi sesuai untuk menggunakan bedak, kerana kulit bayi masih sangat sensitif. Sekiranya kerengsaan atau reaksi alergi berlaku, anda harus berhenti menggunakan serbuk dan segera berbincang dengan pakar dermatologi sekiranya keadaan kulit si kecil anda bertambah buruk ( Baca juga : 3 Masalah Kulit Bayi yang Biasa dan Cara Mengatasinya). Ibu juga boleh membeli pelbagai jenis makanan tambahan dan produk kesihatan melalui aplikasi , kamu tahu. Ia sangat mudah, hanya tinggal pesanan Cukup gunakan ciri Apotek Deliver dan pesanan anda akan tiba dalam masa satu jam. Ayuh, muat turun sekarang juga di App Store dan Google Play.