Kesihatan

Bercakap Boleh Membantu Menjaga Kesihatan Mental, Inilah Sebabnya

, Jakarta - Menjaga kesihatan mental dapat dilakukan dengan beberapa cara, salah satunya adalah melampiaskan atau meluahkan isi hati. Biasanya, ini dilakukan dengan bercerita, menyampaikan masalah, atau meminta pendapat tentang apa yang sedang berlaku. Kawan rapat atau ahli keluarga sering menjadi pilihan untuk bersalam.

Malangnya, tidak semua orang dapat dengan mudah menyampaikan apa yang dia rasa dan fikirkan. Terutama jika anda harus bercakap dengan orang lain. Itu mungkin sukar. Namun, tahukah anda bahawa menyimpan segala-galanya kepada diri sendiri sebenarnya dapat membuat anda merasa tidak menentu dan meningkatkan risiko masalah kesihatan mental.

Baca juga: 9 Cara Mudah untuk Menjaga Kesihatan Mental

Faedah Bercerita dengan Orang Lain

Apabila mengalami masalah atau merasa tertekan, adalah normal bagi seseorang untuk mula menarik diri dan menjadi lebih tenang daripada biasa. Umumnya, orang yang mempunyai masalah merasa sukar untuk menyampaikan apa yang mereka rasakan dan rasakan bahawa mereka dapat menyelesaikan masalah dengan sendiri. Walau bagaimanapun, ini sebenarnya boleh memburukkan keadaan, terutamanya mengenai kesihatan mental.

Beberapa faedah yang dapat diperoleh daripada bergaul dengan rakan adalah memberi rasa tenang, tidak merasa sendirian, merasa disokong oleh orang sekeliling, mencegah keadaan menjadi lebih buruk, mencari pertolongan dan rawatan yang tepat untuk mengatasi masalah tanpa mengganggu kesihatan mental, dan mencari penyelesaian daripada orang lain.ramai orang yang mungkin mengalami perkara yang sama.

Perkara pertama yang boleh anda lakukan untuk menjadikan cerita anda lebih selesa adalah dengan mencari rakan atau ahli keluarga yang boleh anda percayai. Sahabat yang baik biasanya akan selalu jujur, memberikan sokongan apabila diperlukan, bersedia mendengar cerita, dan boleh dipercayai. Anda mungkin sudah memilikinya, cuba ingat kali terakhir anda menghadapi masalah. Siapa di sana untuk mendengar?

Baca juga: Kepentingan Cinta Diri untuk Kesihatan Mental

Mempunyai teman baik tidak hanya berguna ketika anda memerlukan tempat untuk melampiaskan, tetapi juga dapat membantu menjaga kesihatan mental. Seorang kawan baik dapat menemani anda ketika anda meraikan kebahagiaan dan masih ada untuk menyokong anda dalam menghadapi kesulitan dan kesukaran. Selain dapat mengelakkan diri daripada kesepian, rakan baik juga dapat:

  • Memberi makna dan membuat anda memahami erti kehadiran dan tujuan dalam hidup, ini baik sebagai peringatan ketika menghadapi masalah.
  • Meningkatkan mood, membuat anda gembira, dan mengurangkan risiko tekanan atau kemurungan.
  • Meningkatkan keyakinan diri dan harga diri.
  • Membantu menghadapi dan mengatasi trauma, gangguan mental yang serius, dan pengalaman buruk lain yang sedang atau pernah dialami.
  • Menyokong perubahan gaya hidup untuk menjadi lebih sihat, terutamanya gaya hidup yang dapat meningkatkan risiko gangguan kesihatan mental.

Sekiranya anda masih ragu-ragu dan takut untuk melampiaskan secara langsung, anda boleh menyiapkan beberapa perkara sebelum melakukannya. Selain berbicara secara langsung, anda masih dapat mencurahkan isi hati melalui telefon, mengirim pesanan ringkas atau berbual, untuk menulis surat. Pilih cara yang membuat anda paling selesa dan tidak membuat anda merasa lebih tertekan.

Juga, pastikan untuk mencari masa yang tepat untuk memberitahu rakan. Dengan begitu, anda tidak merasa terganggu dan mendapat perhatian penuh rakan. Kedua-duanya berasa selesa. Sebagai persediaan, anda juga boleh berlatih apa sahaja yang anda ingin ceritakan. Tetapi perlu diingat, tidak menjadi masalah jika anda hanya dapat memberitahu beberapa bahagian. Jangan tolak diri sendiri.

Baca juga: Bahaya Diagnosis Kendiri yang Mempengaruhi Kesihatan Mental

Sekiranya anda memerlukan bantuan pakar untuk bercerita ketika anda menghadapi masalah mental, anda boleh mencuba menggunakan aplikasi tersebut . Terdapat banyak ahli psikologi dan psikiatri yang bersedia untuk mendengar dan memberi nasihat mengenai masalah yang anda alami. Hubungi pakar melalui Video / Panggilan suara atau Berbual . Muat turun permohonan sekarang di App Store dan Google Play!

Rujukan:
Fikiran. Diakses pada tahun 2020. Membuka kesihatan mental anda - untuk orang muda.
Klinik Mayo. Diakses pada tahun 2020. Persahabatan: Memperkaya hidup anda dan meningkatkan kesihatan anda.