Kesihatan

Mahukan Paru-paru Selalu Sihat? Cuba Makan 8 Makanan Ini

, Jakarta - Penting bagi manusia untuk menjaga kesihatan paru-paru, kerana ia adalah organ penting untuk kelangsungan hidup. Oleh itu, menjaga kesihatan paru-paru sangat penting dilakukan. Di samping itu, jangan biarkan anda mengalami gangguan paru-paru yang disebut bronkial adenoma.

Adenoma bronkial adalah sejenis tumor di trakea atau bronkus (saluran udara yang membawa udara ke paru-paru) yang biasanya menyekat saluran udara anda. Walaupun pada mulanya istilah adenoma bronkus hanya merangkumi tumor jinak di saluran udara, tumor ini dapat merebak ke bahagian tubuh yang lain.

Untuk mengekalkan tubuh yang sihat, anda tidak perlu selalu menghubungi doktor atau menghabiskan banyak wang untuk menjalani kehidupan yang sihat. Anda boleh mulakan dengan makan makanan sihat sebagai makanan harian. Berikut adalah makanan yang dapat membantu menjaga kesihatan paru-paru anda.

Baca juga: Kenali Gejala dan Cara Mencegah Paru-Paru Basah

  1. Salmon

Salmon baik untuk menjaga kesihatan paru-paru. Ikan laut ini kaya dengan asid omega 3. Makan salmon secara berkala dipercayai dapat membantu melegakan simptom asma seperti sesak nafas, demam, dan sakit kepala. Makanan lain yang tinggi asam lemak omega 3 adalah tuna, kacang, dan biji rami.

  1. Alpukat

Alpukat mengandungi asid folik yang cukup tinggi. Bahan ini berguna untuk melindungi paru-paru dari risiko barah. Bukan hanya menjaga kesihatan paru-paru, alpukat juga baik untuk ibu hamil. Beberapa jenis makanan lain yang kaya dengan asid folik termasuk bit, asparagus, dan jeruk.

  1. Lobak

Lobak diketahui mengandungi vitamin A, antioksidan, dan likopen yang sangat baik untuk kesihatan paru-paru dan jantung.

  1. Kacang

Kacang-kacangan diketahui mengandungi banyak magnesium serta mineral yang menyumbang kepada keadaan kesihatan paru-paru. Mereka juga kaya dengan asid lemak penting yang baik untuk sistem kardiovaskular.

Baca juga : Cara Mengesan Embolisme Pulmonari

  1. Kacang Panjang dan Kacang Walnut

Makanan ini terbukti dapat menyuburkan paru-paru anda. Kacang panjang mengandungi zat magnesium dan anti-kanser, sementara kacang walnut mengandung protein, lemak, dan antioksidan yang sangat baik untuk kesihatan organ pernafasan anda.

  1. Kunyit

Siapa sangka bahawa ramuan dapur ini juga dapat memberikan manfaat tambahan untuk kesihatan tubuh. Kunyit mempunyai fungsi yang kaya dengan zat dan kandungan yang sangat baik untuk kesihatan. Bahkan kandungan kurkumin yang terkandung dalam kunyit sangat efektif dalam membasmi pertumbuhan sel barah dan tumor di paru-paru.

  1. Delima, Jeruk dan Anggur

Ketiga buah ini adalah buah yang mengandungi vitamin dan zat yang sangat baik untuk kesihatan paru-paru anda. Kandungan flavonoid dalam anggur dapat membantu anda membersihkan paru-paru. Walaupun buah delima kaya dengan antioksidan dan buah sitrus kaya dengan vitamin C dapat merawat dan menyuburkan paru-paru anda.

Baca juga : 5 Cara Mengekalkan Kapasiti Paru

  1. Bawang Merah

Di dapur, tentu anda selalu menyediakan bawang. Bahan asas hidangan ini juga dapat membantu menjaga kesihatan paru-paru. Bagi perokok, bawang adalah salah satu bahan makanan yang mesti dimakan.

Itulah sejumlah makanan yang perlu anda konsumsi untuk menjaga kesihatan paru-paru. Sekiranya anda mempunyai masalah yang berkaitan dengan kesihatan paru-paru, anda harus berkomunikasi dengan doktor melalui aplikasi tersebut untuk mendapatkan nasihat mengenai rawatan yang sesuai. Perbincangan dengan doktor di boleh dilakukan melalui Berbual atau Panggilan Suara / Video bila-bila masa dan di mana sahaja. Nasihat doktor boleh diterima secara praktikal dengan: muat turun permohonan di Google Play atau App Store sekarang.