Kesihatan

7 Petua Mengurangkan Parut Merah di Muka Selepas Muka

, Jakarta - Semasa melakukan muka Secara amnya, anda akan mengalami tanda merah di wajah anda. mengikut Persatuan Pakar Bedah Plastik Amerika Walaupun kulit akan mengelupas dan retak, keadaan ini adalah keadaan biasa. Keadaan ini adalah tanda bahawa kulit tumbuh semula dari tindakannya muka . Anda tidak perlu risau, kerana biasanya dalam masa kurang dari seminggu, biasanya tanda merah ini akan sembuh dengan sendirinya.

Walau bagaimanapun, terdapat beberapa perkara yang boleh anda lakukan untuk mengurangkan tanda merah di wajah anda selepas itu muka . Berikut adalah beberapa petua:

  1. Mengelakkan cahaya matahari langsung boleh menjadi salah satu cara untuk mengurangkan tanda merah di wajah anda selepas itu muka . Sentiasa memakai topi dan cermin mata hitam setiap kali anda harus meninggalkan bilik. Anda juga boleh menggunakan pelindung matahari yang disarankan untuk wajah agar tidak terbakar sinar matahari,
  2. Anda juga boleh memohon uncang teh sebelumnya digunakan dan disimpan di dalam peti sejuk. Sensasi sejuk dari uncang teh akan menenangkan rasa sakit dan sensasi yang menyakitkan yang anda rasakan setelah melakukannya muka . Bahan ramuan dalam uncang teh juga dapat melegakan keradangan akibat mengelupas dan menghilangkan bintik hitam di wajah yang dilakukan ketika muka . Aroma teh juga dapat melegakan dan memberikan sensasi yang selesa dan santai.
  3. Gunakan oatmeal sebagai topeng muka selepas muka juga boleh menjadi salah satu langkah untuk meredakan keradangan dan bengkak setelah melakukannya muka . Anda boleh melakukannya dengan merendam oatmeal ke dalam air suam, kemudian tunggu sehingga sejuk atau simpan di dalam peti sejuk sebelum akhirnya memasangkannya ke wajah.
  4. Potongan timun juga dapat menghilangkan rasa sakit selepas itu rawatan muka. Anda hanya memotong bahagian tengah timun yang mengandungi lebih banyak air, kemudian gosokkannya dengan lembut ke seluruh wajah anda. Anda juga boleh meletakkan hirisan timun yang telah disapu sebelum ini ke wajah yang bengkak. Timun akan menghilangkan bengkak dan menjadikan kulit anda lebih cerah dengan mengembalikan warna kulit ke warna aslinya.
  5. Menggunakan pelembap juga merupakan salah satu cara untuk mengurangkan tanda merah pada wajah selepas itu muka . Gunakan pelembap yang tidak mengandungi alkohol, kerana alkohol boleh menjengkelkan kulit anda lebih banyak lagi.
  6. Sebaiknya berehat dari menggunakannya terlebih dahulu alat solek sehingga kulit wajah sembuh 100 peratus pertama dari pembengkakan dan keradangan. Selepas sembuh, anda boleh memohon alat solek . Gunakan alat solek Apabila liang pori masih terbuka ia sebenarnya akan menyebabkan wajah membengkak. Gunakan alat solek Ia juga boleh menyebabkan penumpukan pada kulit yang jengkel, yang menjadikan wajah lebih meradang.
  7. Menggunakan ketulan ais dan menempelkannya ke wajah sebelum tidur juga boleh menjadi ritual untuk mengembalikan kulit wajah menjadi normal. Kesan sejuk dari ketulan ais boleh menjadi anti-stres untuk kulit wajah yang sebelumnya diekstrak untuk menghilangkan kulit mati dan komedo.

Sekiranya anda ingin mengetahui lebih lanjut mengenai petua untuk mengurangkan tanda merah pada wajah selepas itu muka , anda boleh bertanya terus ke . Doktor yang pakar dalam bidangnya akan berusaha memberikan penyelesaian terbaik untuk anda. Bagaimana, cukup muat turun permohonan melalui Google Play atau App Store. Melalui ciri Hubungi Doktor , anda boleh memilih untuk berbual melalui Panggilan Video / Suara atau Berbual .

Baca juga:

  • Elakkan 5 Kesalahan Menggunakan Krim Mata Ini
  • 6 Cara Semula jadi untuk Mengatasi Kulit yang Terbakar Matahari
  • Hati-hati, ini adalah 5 penyebab pecahan hujung