Kesihatan

3 Komplikasi Salmonellosis Berbahaya

, Jakarta - Pernah dengar penyakit yang disebut Salmonellosis? Penyakit ini adalah jangkitan yang disebabkan oleh bakteria Salmonella di saluran usus. Hati-hati, Salmonellosis adalah penyakit yang agak biasa. Penyakit ini boleh menular melalui makanan atau minuman.

Walaupun data belum diperbarui, tetapi kita bisa mendapatkan gambaran umum mengenai penyakit Salmonellosis dari laporan Direktorat Jenderal Layanan Kesehatan Kementerian Kesehatan Indonesia. Di negara kita, salah satu spesies bakteria yang sering menyebabkan masalah kesihatan yang penting adalah Salmonella typhi yang menyebabkan demam kepialu (demam kepialu).

Pada tahun 2008, demam kepialu menduduki tempat kedua daripada 10 pesakit rawat inap yang paling banyak di hospital di Indonesia dengan 81.116 kes dengan peratusan 3.15 persen, tempat pertama diduduki oleh cirit-birit dengan 193.856 kes dengan proporsi 7.52 peratus (Kementerian Kesihatan, Republik Indonesia)., 2009).

Bagaimana dengan kes Salmonellosis di luar negara? Anda boleh mengatakan "sebelas-dua belas", alias hampir sama. Contohnya Amerika Syarikat. Menurut Pusat Pengendalian dan Pencegahan Penyakit (CDC), kira-kira 19,000 orang dimasukkan ke hospital kerana keracunan makanan. Sebilangan besar kes disebabkan oleh bakteria Salmonella yang mempengaruhi saluran usus, menyebabkan masalah serius.

Baca juga: Makanan Tidak Bersih Menyebabkan Salmonellosis

Jadi, apa yang akan berlaku sekiranya Salmonellosis dibiarkan tidak dirawat? Apa komplikasi Salmonellosis yang boleh berlaku?

Atasi Segera, Komplikasi Pertaruhan

Pada dasarnya, jangkitan Salmonella secara amnya tidak mengancam nyawa. Tetapi bagi sesetengah orang, seperti wanita hamil, kanak-kanak, atau orang tua, ini adalah kisah yang berbeza. Sekiranya tidak ditangani dengan betul, perkembangan komplikasi Salmonellosis boleh membahayakan mereka.

Lalu, apa komplikasi Salmonellosis yang boleh terjadi?

  1. Kekeringan

Jangkitan Salmonella boleh menyebabkan cirit-birit, walaupun pada tahap yang teruk. Keadaan ini boleh menyebabkan dehidrasi, terutamanya jika cecair badan yang terbuang tidak diganti dengan segera. Tanda-tanda dehidrasi di sini boleh merangkumi penurunan kekerapan air kencing, mulut dan lidah kering, mata tenggelam, dan pengeluaran air mata yang berkurang.

  • Bakteria

Sekiranya jangkitan Salmonella memasuki aliran darah (bakteremia), ia boleh menjangkiti tisu di seluruh badan anda, termasuk:

  • Tisu di sekitar otak dan saraf tunjang (meningitis).
  • Lapisan injap jantung atau jantung. (endokarditis).
  • Sumsum tulang atau tulang (osteomielitis).
  • Lapisan saluran darah, terutamanya jika anda mempunyai saluran darah.
  1. Artritis reaktif

    Orang dengan salmonellosis berisiko meningkat untuk menghidap artritis reaktif atau sindrom Reiter. Artritis reaktif biasanya menyebabkan kerengsaan mata, sakit (boleh menjadi teruk) ketika membuang air kecil, dan menyebabkan sakit sendi.

Baca juga: Bahaya, Ini 4 Penyakit Yang Boleh Menular Oleh Unggas

Hati-hati dengan Daging Mentah dan Telur

Bahaya memakan daging mentah juga boleh menyebabkan salmonellosis. Secara amnya, bakteria Salmonella masuk ke dalam badan melalui pengambilan telur yang tidak dimasak. Selain itu, selain telur rebus, ayam dan ikan juga disukai Salmonella kerana kandungan airnya yang tinggi. Keadaan ini memudahkan bakteria membiak dan hidup di dalamnya.

Menurut beberapa pakar, bakteria ini dapat menyebabkan keradangan pada saluran pencernaan usus besar dan kecil. Kesannya, akan dapat dirasakan sekitar tujuh hingga 36 jam setelah memakannya. Orang yang mengalami jangkitan bakteria ini mungkin mengalami gejala, seperti mual dan muntah, sakit kepala, demam tinggi, sakit perut, cirit-birit, dan kehadiran darah di dalam tinja.

Oleh itu, segeralah berjumpa doktor sekiranya anda mengalami simptom di atas. Kenapa anda boleh meminta doktor secara langsung melalui permohonan .

Yang perlu diingat, terdapat beberapa kumpulan orang yang lebih berisiko mengalami Salmonellosis atau jangkitan bakteria Salmonella telur separuh rebus. Contohnya, wanita hamil, balita, orang tua, penerima transplantasi organ, atau orang yang mempunyai sistem imun yang lemah.

Ingin mengetahui lebih lanjut mengenai masalah di atas? Atau ada aduan kesihatan yang lain? Kenapa anda boleh bertanya kepada doktor secara langsung bila-bila masa dan di mana sahaja melalui aplikasi . Melalui ciri Berbual dan Panggilan Suara / Video , anda boleh berbual dengan doktor pakar tanpa perlu meninggalkan rumah. Ayuh, muat turun permohonan sekarang di App Store dan Google Play!

Rujukan:
Direktorat Kesihatan Awam Veterinar. Diakses pada tahun 2019. Kesan Salmonellosis terhadap Kesihatan, Sosial, dan Ekonomi.
Klinik Mayo. Diakses 2019. Jangkitan Salmonella.