Kesihatan

Sakit ketika membuang air kecil, Waspadalah terhadap Jangkitan Saluran Kencing

, Jakarta - Punca kesakitan ketika membuang air kecil sebenarnya boleh dipicu oleh beberapa keadaan. Walau bagaimanapun, salah satu penyebab yang paling biasa adalah jangkitan saluran kencing. Penyakit ini adalah keadaan apabila organ yang memasuki sistem kencing menjadi dijangkiti.

Terdapat pelbagai organ yang boleh terjejas, seperti ginjal, ureter, pundi kencing, dan uretra. Walau bagaimanapun, jangkitan lebih kerap menyerang dua kawasan, iaitu pundi kencing dan uretra.

Jadi, apakah gejala jangkitan saluran kencing yang dapat dialami oleh penderita? Apakah penyebab jangkitan saluran kencing mesti diperhatikan?

Baca juga: Tidur Sejurus Selepas Persetubuhan Bolehkah Menyebabkan Jangkitan Saluran Kencing?

Kenali Gejala Jangkitan Saluran Kencing

Orang dengan jangkitan saluran kencing tidak hanya merasakan satu atau dua gejala. Semasa menyerang seseorang, penyakit ini menimbulkan gejala, salah satunya adalah sakit atau sensasi terbakar ketika membuang air kecil.

Walau bagaimanapun, gejala jangkitan saluran kencing tidak hanya berkaitan dengan kesakitan ketika membuang air kecil. Inilah simptom jangkitan saluran kencing yang lain mengikut: Institut Kesihatan Nasional :

 • Air kencing mendung atau berdarah, yang mungkin mempunyai bau busuk atau pedas.
 • Demam ringan pada sesetengah orang.
 • Tekanan atau kekejangan di bahagian bawah perut atau belakang.
 • Kerap membuang air kecil, walaupun selepas pundi kencing dikosongkan.

Sekiranya jangkitan merebak ke ginjal, gejala jangkitan saluran kencing dapat berkembang menjadi:

 • Menggigil, gemetar, atau berpeluh malam.
 • Keletihan dan rasa tidak sihat.
 • Demam di atas 38.3 darjah celcius.
 • Sakit di bahagian sisi, belakang, atau pangkal paha.
 • Kulit berwarna merah atau terasa panas.
 • Perubahan atau kekeliruan mental (pada orang tua, gejala ini sering menjadi satu-satunya tanda jangkitan saluran kencing).
 • Pening dan muntah.
 • Sakit perut yang sangat teruk (sekali-sekala).

Sekiranya anda atau ahli keluarga mengalami gejala di atas, berjumpa atau minta doktor mendapatkan rawatan yang tepat.

Kenapa anda boleh meminta doktor secara langsung melalui permohonan . Tidak perlu meninggalkan rumah, anda boleh menghubungi doktor pakar kapan saja dan di mana sahaja. Praktikal, bukan?

Baca juga: Adakah UTI Antara Penyakit Yang Perlu Diperhatikan?

Kerana Serangan Bakteria dan Tabiat Salah

Ingin tahu apa yang menyebabkan jangkitan saluran kencing? Sebilangan besar kes disebabkan oleh bakteria E coli yang memasuki uretra dan pundi kencing. Jangkitan paling kerap terjadi di pundi kencing, tetapi juga boleh merebak ke buah pinggang. Nah, penularan jangkitan saluran kencing juga sering datang dari penghidapnya sendiri. Macam mana boleh jadi?

Bakteria E coli ia boleh merebak ke dubur dan kawasan perineal (antara saluran kencing dan dubur). Nah, kemudian bakteria ini dapat merebak ke uretra, saluran kencing terluar. Dalam beberapa keadaan, bakteria ini boleh naik ke bahagian lain saluran kencing.

Lalu, apa yang membuat bakteria ini 'berhijrah' ke organ tubuh yang lain? Pemindahan bakteria ini ke saluran kencing mungkin disebabkan oleh cara mencuci vagina atau dubur yang salah.

Contohnya, setelah membuang air besar. Jangan mencuci dari belakang, kerana air yang mengalir di kawasan dubur dari belakang boleh menyentuh bahagian depan atau saluran kencing. Akibatnya, bakteria dari dubur dapat memasuki vagina.

Kertas tandas atau tangan yang digunakan untuk mencuci dubur, boleh menyentuh lubang kencing secara tidak sengaja. Nah, ini boleh menyebabkan bakteria memasuki saluran kencing.

Yang perlu diingat, jangkitan saluran kencing lebih kerap berlaku pada wanita berbanding lelaki. Sebabnya ialah uretra wanita (uretra) lebih pendek daripada lelaki, jadi bakteria di sekitar dubur dapat memasuki pundi kencing dengan lebih mudah.

Baca juga: Minum Lebih Banyak Air Boleh Mencegah Jangkitan Saluran Kencing

Hati-hati, jangan sekali-kali memandang rendah jangkitan ini. Sebabnya, jika tidak dirawat, jangkitan saluran kencing boleh menyebabkan komplikasi seperti sepsis, atau bahkan kelahiran pramatang pada wanita hamil.

Oleh itu, segeralah berjumpa doktor sekiranya anda menghidap penyakit ini. Anda boleh berjumpa dengan hospital pilihan anda. Sebelum ini, buat temu janji dengan doktor di aplikasi Oleh itu, anda tidak perlu menunggu sebentar ketika anda sampai di hospital.

Rujukan:
Institut Kesihatan Nasional - MedlinePlus. Diakses tahun 2020. Jangkitan saluran kencing - orang dewasa
Perkhidmatan Kesihatan Nasional - UK. Diakses pada tahun 2020. Jangkitan saluran kencing (UTI)
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2020. Semua yang Anda Perlu Tahu Mengenai Jangkitan Saluran Kencing