Kesihatan

Ketahui Penyakit Yang Boleh Menyebabkan Hematuria

Jakarta - Hematuria adalah istilah perubatan untuk kencing berdarah. Keadaan ini disebabkan oleh pencampuran sel darah merah dengan air kencing dari buah pinggang atau bahagian saluran kencing. Walaupun banyak yang bimbang apabila melihat darah bercampur dengan air kencing, kebanyakan kes ini tidak mengancam nyawa.

Hematuria terbahagi kepada dua jenis, iaitu hematuria kasar dan hematuria mikroskopik. Perbezaannya hanya terletak pada campuran darah dalam air kencing. Pada hematuria kasar, seseorang dapat melihat darah dalam air kencing dengan jelas kerana air kencing berwarna merah jambu, merah, merah keunguan, dan merah kecoklatan. Sementara itu, orang dengan hematuria mikroskopik cenderung mengalami kesukaran untuk melihat darah dalam air kencing kerana jumlahnya kecil. Orang dengan hematuria mikroskopik memerlukan mikroskop untuk melihat darah dalam air kencing.

Punca dan Gejala Hematuria

Penyebab hematuria adalah kerosakan pada struktur saluran kencing, menyebabkan darah bercampur dengan air kencing. Kerosakan ini boleh disebabkan oleh banyak faktor, termasuk jangkitan saluran kencing, jangkitan buah pinggang, batu ginjal, pembesaran prostat, penyakit ginjal, barah, gangguan kongenital, kecederaan ginjal, pengambilan ubat-ubatan, dan kerana senaman yang berat.

Gejala utama hematuria adalah air kencing berwarna merah jambu, merah, atau coklat-merah. Perubahan warna air kencing ini disebabkan oleh adanya sel darah merah yang utuh atau rosak yang bercampur dengan air kencing. Penyebab lain perubahan warna air kencing adalah akibat pewarna dalam makanan atau minuman yang dimakan. Dalam kes ini, pengambilan banyak air dapat menghilangkan pewarna dalam air kencing, sehingga warna air kencing dapat kembali normal dengan sendirinya.

Diagnosis dan Penyiasatan Hematuria

Hematuria didiagnosis dengan meminta sejarah perubatan, ujian air kencing, dan ujian darah untuk memeriksa fungsi buah pinggang. Peperiksaan tambahan seperti Imbasan CT , ultrasound buah pinggang, dan pielografi dilakukan untuk melihat apakah terdapat batu ginjal atau kelainan lain dalam sistem kencing.

Sekiranya penyebab hematuria tidak diketahui, doktor boleh melakukan pensampelan tisu (seperti sistoskopi dan biopsi buah pinggang). Cystoscopy dilakukan untuk mengetahui sama ada terdapat sel-sel abnormal atau sel barah di saluran kencing. Sementara itu, biopsi buah pinggang dilakukan untuk mengetahui keadaan tertentu di buah pinggang.

Rawatan dan Pencegahan Hematuria

Rawatan hematuria dilakukan berdasarkan penyebabnya, termasuk pemberian antibiotik untuk merawat jangkitan saluran kencing, menetapkan ubat untuk melegakan pembengkakan prostat dan terapi gelombang kejutan untuk menyelesaikan batu ginjal dan barah pundi kencing. Seperti rawatan, usaha pencegahan dilakukan berdasarkan penyebab hematuria, termasuk:

  • Mencegah jangkitan saluran kencing dengan meminum banyak air, tidak menahan air kencing dan membersihkan vagina dari depan ke belakang (dubur) untuk wanita.

  • Cegah batu ginjal dengan meminum banyak air dan mengurangkan pengambilan makanan dengan garam tinggi.

  • Mencegah barah pundi kencing dengan berhenti merokok, mengelakkan terdedah kepada bahan kimia, dan minum banyak air.

  • Mencegah barah ginjal dengan berhenti merokok, menjaga berat badan anda dalam had normal, memakan makanan berkhasiat seimbang, bersenam secara teratur, dan mengelakkan terdedah kepada bahan kimia.

Anda perlu berbincang dengan doktor sekiranya air kencing bercampur darah. Anda boleh menghubungi doktor pada bila-bila masa dan di mana sahaja melalui aplikasi melalui berbual, dan Panggilan Suara / Video. Ayuh, muat turun permohonan di App Store atau Google Play sekarang!

Baca juga:

  • Warna Urin Biasa pada Bayi
  • Punca Jangkitan Saluran Kencing yang Perlu Anda Ketahui dan Waspadalah
  • 6 Warna Urin Adalah Tanda Kesihatan