Kesihatan

Lelaki Perlu Tahu, Ini adalah Mitos dan Fakta Ejakulasi Pramatang

, Jakarta - Kunci hubungan yang harmoni dengan pasangan anda bukan hanya komunikasi yang lancar dengan pasangan anda, tetapi juga kebahagiaan di tempat tidur. Namun, apa yang berlaku sekiranya seorang lelaki sering mengalami ejakulasi pramatang semasa melakukan persetubuhan?

Baca juga: Masalah Ejakulasi Pramatang, Kesihatan atau Emosi?

Ejakulasi pramatang adalah keadaan apabila seorang lelaki merasa puas dengan cepat dan mengeluarkan sperma dengan lebih cepat ketika melakukan hubungan seks. Keadaan ini boleh menyebabkan perasaan tidak puas hati pada pasangan atau lelaki itu sendiri. Secara amnya, lelaki mesti mengalami ejakulasi dini. Ini adalah perkara biasa, apabila ejakulasi dini hanya berlaku sesekali ketika lelaki melakukan hubungan seks. Sekiranya keadaan ejakulasi pramatang ini berlaku secara berterusan walaupun setiap kali anda melakukan hubungan seks, maka ada beberapa perkara yang perlu dipertimbangkan.

Mitos dan Fakta Mengenai Ejakulasi Pramatang

Dilaporkan dari Sekolah Perubatan HarvardTerdapat beberapa faktor yang menyebabkan lelaki mengalami ejakulasi dini, seperti kemurungan, tekanan, atau adanya gangguan kesihatan mental lain yang mengganggu emosi seseorang.

Kehadiran masalah kesihatan dalam badan juga meningkatkan risiko seseorang mengalami keadaan ejakulasi dini, seperti keradangan di kawasan prostat atau gangguan pada saraf tunjang.

Oleh itu, tidak ada salahnya lelaki mengetahui beberapa mitos dan fakta yang dipercayai secara meluas mengenai ejakulasi dini. Sudah tentu, dengan mengetahui maklumat yang tepat anda dapat mengatasi masalah ejakulasi dini yang anda alami.

  1. Menggunakan Kondom menjadikan Lelaki Tahan Lama di Ranjang

Kami mengesyorkan agar anda menggunakan satu jenis kontrasepsi semasa anda dan pasangan melakukan hubungan seks. Beberapa kajian menunjukkan bahawa menggunakan kondom semasa hubungan seksual dapat meningkatkan kehidupan seks anda dan pasangan anda dengan memanjangkan masa ejakulasi.

Dilaporkan dari Perkhidmatan Kesihatan Nasional UKElakkan menggunakan kondom yang terlalu tebal kerana dapat mengurangkan sensasi persetubuhan yang harus anda rasakan dengan pasangan anda. Anda harus memilih kondom dengan saiz dan bahan nipis yang betul.

Di samping itu, penggunaan kondom berguna untuk mencegah penyakit menular seksual dan dianggap lebih sihat kerana kebersihan. Dengan begitu, aktiviti hubungan intim anda dengan pasangan anda lebih bersih dan selamat.

Baca juga: Inilah Cara Mengatasi Ejakulasi Pramatang. Anda mesti Tahu!

  1. Lakukan Lebih Banyak Aktiviti Seksual

Adakah benar bahawa hubungan seksual yang kerap dapat mengatasi masalah ejakulasi dini? Dilaporkan dari Yayasan Penjagaan UrologiSekiranya terdapat gangguan dalam hubungan anda dengan pasangan anda, ini akan meningkatkan risiko ejakulasi dini. Tidak ada salahnya melakukan hubungan seks lebih kerap sehingga kedekatan emosi anda dan pasangan anda terjaga sehingga anda menghindari ejakulasi dini.

Salah satu perkara yang menyebabkan lelaki mengalami ejakulasi dini adalah kegelisahan mengenai masalah prestasi di tempat tidur. Ini dapat dikurangkan sekiranya seorang lelaki melakukan hubungan seks dengan pasangannya. Supaya dia tahu lebih banyak mengenai dirinya dan pasangannya.

  1. Ejakulasi dapat diatasi dengan beberapa teknik

Dilaporkan dari Sekolah Perubatan HarvardTerdapat beberapa gejala utama mengenai keadaan ejakulasi dini pada lelaki, seperti ejakulasi berlaku walaupun terdapat sedikit rangsangan, pengurangan sensasi hubungan intim antara anda dan pasangan anda, dan juga perasaan malu atau kecewa pada pasangan anda. Tetapi jangan risau, anda boleh terus bertanya kepada doktor mengenai keadaan anda. Bukan itu sahaja, anda dapat mengatasi ejakulasi dengan beberapa teknik yang boleh anda lakukan di rumah.

Bagi lelaki yang sering mengalami ejakulasi dini, senaman secara teratur dapat meningkatkan kualiti hubungan intim anda dengan pasangan anda. Terdapat beberapa sukan yang boleh dilakukan untuk meningkatkan kualiti hubungan seksual, salah satunya adalah latihan Kegel. Bukan hanya untuk wanita, lelaki boleh melakukan latihan Kegel untuk mengurangkan risiko ejakulasi dini. Latihan Kegel pada lelaki bertujuan untuk menguatkan otot-otot dasar panggul, usus, dan pundi kencing.

  1. Ejakulasi Pramatang Boleh Menyebabkan Masalah Kesihatan

Selain masalah psikologi, seperti keyakinan diri, tekanan atau kemurungan, penyebab masalah ejakulasi dini boleh disebabkan oleh masalah dengan kesihatan lelaki. Gangguan kelenjar prostat dan tiroid adalah salah satu penyebab ejakulasi dini pada lelaki.

Gangguan hormon dan masalah kesihatan yang disebabkan oleh gaya hidup yang tidak sihat juga merupakan salah satu penyebab lelaki mengalami ejakulasi dini. Elakkan gaya hidup yang tidak sihat seperti merokok, minum minuman beralkohol, dan menggunakan narkotik. Ubah gaya hidup anda dengan memakan makanan yang sihat untuk badan anda.

Baca juga: 5 Petua Untuk Mengelakkan Ejakulasi Pramatang Semasa Hubungan intim

Walau bagaimanapun, seseorang juga mengalami ejakulasi dini apabila terdapat sejarah keluarga mengenai masalah ejakulasi pramatang. Sekiranya anda mengalami masalah dengan kehidupan seksual anda, gunakan aplikasinya dengan segera dan tanya doktor secara langsung. Ayuh, muat turun aplikasi sekarang!

Rujukan:
Sekolah Perubatan Harvard. Diakses pada tahun 2020. Ejakulasi Pramatang
Yayasan Penjagaan Urologi. Diakses pada tahun 2020. Apa itu Ejakulasi Pramatang?
Perkhidmatan Kesihatan Nasional UK. Diakses pada tahun 2020. Masalah Ejakulasi
Klinik Mayo. Diakses pada tahun 2020. Ejakulasi Pramatang