Kesihatan

Penyebab Esofagitis dan Cara Mengatasinya

Jakarta - Esofagus adalah tiub dengan otot yang bertanggungjawab membawa makanan yang masuk dari mulut ke saluran pencernaan. Proses ini sering tidak dirasakan, kecuali ketika anda menelan makanan atau minuman.

Walaupun begitu, kadangkala timbul masalah yang menyebabkan anda sukar menelan atau merasa sakit ketika menelan makanan. Biasanya, ini berlaku kerana keradangan lapisan dalam esofagus. Keadaan ini dikenali sebagai esofagitis.

Punca dan Gejala Esofagitis

Sebenarnya, apa yang menyebabkan seseorang mengalami esofagitis? Dipetik dari Berita Perubatan Hari Ini esofagitis boleh berlaku disebabkan oleh beberapa keadaan yang boleh disebabkan oleh lebih daripada satu faktor, seperti:

  • GERD

GERD adalah penyebab esofagitis yang paling biasa, juga dikenali sebagai esofagitis refluks. Keadaan ini berlaku kerana stinger esofagus, injap yang bertindak untuk menghentikan asid perut daripada naik kembali ke kerongkongan, rosak. GERD boleh menyebabkan kerengsaan pada esofagus yang mengakibatkan esofagitis.

Baca juga: Ini adalah Hormon Jerawat dan Cara Mengatasinya

  • Alahan

Jenis alahan tertentu juga boleh menyebabkan esofagitis eosinofilik. Eosinofil adalah sejenis sel darah putih. Apabila jangkitan atau reaksi alergi berlaku, jumlahnya meningkat, yang dapat memicu keradangan.

  • Kesan Sampingan Dadah

Beberapa jenis ubat boleh menyebabkan esofagitis, biasanya kerana ubat itu bersentuhan dengan esofagus terlalu lama atau ukuran ubat terlalu besar, menyebabkan keradangan. Keadaan ini berlaku kerana pengambilan ubat yang tidak disertai dengan air mineral atau selebihnya ubat-ubatan yang tidak larut dalam kerongkongan.

  • Jangkitan

Jangkitan yang menyebabkan esofagitis boleh disebabkan oleh jamur Candida atau virus seperti herpes simplex atau sitomegalovirus. Biasanya, masalah ini diatasi dengan prosedur endoskopi untuk mendiagnosis penyebabnya.

Baca juga: Kelebihan Mandi Pagi untuk Kesihatan Kulit

Sementara itu, gejala esofagitis seperti yang dilaporkan oleh: Sekolah Perubatan Harvard , adalah:

  • Sakit di dada atau tekak, dengan rasa sakit seperti terbakar atau terkena objek tajam. Sekiranya disebabkan oleh refluks asid, rasa sakit mungkin bertambah teruk selepas makan atau ketika anda berbaring. Kesakitan boleh berterusan atau sekejap-sekejap.

  • Masalah menelan, termasuk sakit dada yang semakin teruk ketika menelan atau merasa seperti makanan masih tersekat di dada anda setelah anda makan.

  • Pendarahan apabila seseorang muntah darah atau mengalami najis berdarah.

Sekiranya anda mengalami salah satu daripada tiga simptom di atas, segera periksa keadaan kesihatan anda ke hospital terdekat agar rawatan dapat diperoleh dengan segera.

Cukup gunakan aplikasi untuk mempermudah ketika pergi ke hospital, atau setiap kali anda ingin bertanya kepada pakar mengenai masalah kesihatan.

Sebabnya, esofagitis yang tidak dirawat akan menyebabkan komplikasi penyakit yang lebih teruk. Bermula dari penyempitan esofagus yang disebabkan oleh kesukaran menelan, hingga penyempitan saluran udara.

Rawatan Esofagitis

Rawatan untuk esofagitis bergantung kepada penyebabnya. Dilaporkan dari Garis Kesihatan, rawatan termasuk memberi ubat atau menghentikan makan makanan atau minuman tertentu jika esofagitis berlaku kerana alergi. Anda juga dapat melegakan simptom dengan mengelakkan makanan pedas, masam, mentah atau bertekstur keras.

Baca juga: Ajar Anak-anak Bersukan Sejak Dini, Mengapa Tidak?

Sekiranya esofagitis berlaku disebabkan oleh kesan sampingan pengambilan ubat, anda disarankan untuk mengambil lebih banyak air mineral, larutkan ubat itu ke dalam air sebelum meminumnya, atau menggantinya dengan ubat serupa yang lebih kecil.

Sekiranya kerongkongan terlalu sempit sehingga makanan tidak mudah tersekat, doktor boleh melakukan pembesaran esofagus. Sudah tentu, mengelakkan pencetus adalah kaedah terbaik untuk mengelakkan masalah kesihatan.

Rujukan:
Berita Perubatan Hari Ini. Diakses pada tahun 2020. Semua yang Perlu Anda Ketahui mengenai Esofagitis
Sekolah Perubatan Harvard. Diakses pada tahun 2020. Esofagitis
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2020. Esofagitis