Kesihatan

Ketahui Perbezaan Jenis Sakit Kepala

Jakarta - Sakit kepala adalah salah satu penyakit biasa yang boleh menyerang sesiapa sahaja tanpa mengira waktu. Kesakitan yang tidak tertahankan kadang-kadang boleh memancar ke leher dan menyukarkan anda untuk menumpukan perhatian pada aktiviti. Kesakitan ini kadang-kadang boleh bertahan lama atau bahkan berhari-hari.

Berdasarkan penyebabnya, pelbagai jenis sakit kepala dikelompokkan menjadi dua, iaitu sakit kepala kronik, sakit kepala tulen tanpa asas lain yang mencetuskan sakit kepala, dan sakit kepala kronik bukan primer, sakit kepala yang disebabkan atau dipicu oleh penyakit lain.

Di antara pelbagai jenis sakit kepala yang ada, berikut adalah beberapa jenis sakit kepala yang paling biasa, iaitu:

  1. Migrain

Sekiranya anda merasa sakit kepala berulang diikuti oleh rasa sakit yang biasanya parah dan sering membuat anda tidak dapat menjalankan aktiviti, sakit kepala yang anda alami disebut migrain. Keadaan ini diklasifikasikan sebagai gangguan neurologi yang diwarisi kerana ketahanan yang lebih rendah terhadap rangsangan penyebab migrain, jadi berbeza dengan sakit kepala biasa.

Selain merasa sakit kepala, anda juga mungkin mengalami loya, muntah, atau kepekaan terhadap bunyi bising atau cahaya. Sakit kepala ini boleh dikatakan serius jika berlangsung dari 4 jam hingga 3 hari dan disertai dengan gejala lain yang sangat parah sehingga menghalang anda melakukan aktiviti normal. Di samping itu, jika anda mempunyai sejarah serangan sekurang-kurangnya 2-5 kali dan serangan dengan corak yang sama, maka ini juga perlu ditangani dengan serius.

( Baca juga: Atasi Migrain, Terapkan Dengan Cara Ini!)

  1. Sakit Kepala Ketegangan

Keadaan ini sering dialami oleh banyak orang. Anda akan berasa sakit di semua bahagian kepala secara berterusan yang kadang-kadang disertai dengan kekakuan di bahagian belakang leher dan otot bahu yang memancar ke depan. Walaupun penyebab sebenar belum dijumpai, keadaan ini sebenarnya tidak terlalu teruk. Sakit kepala jenis ini akan hilang selepas 30 minit atau beberapa hari.

  1. Sakit Kepala Kluster

Keadaan ini serupa dengan migrain, tetapi perbezaannya adalah bahawa kesakitan pada penyakit ini berlaku secara tiba-tiba dan cenderung muncul di belakang mata atau kawasan di sekitar mata. Keadaan ini juga disertai oleh gejala lain seperti mata yang memerah dan berair, murid yang menyempit, dan hidung berair.

Walaupun agak biasa, sakit kepala jenis ini adalah yang paling teruk di antara jenis lain. Setiap serangan sakit kepala boleh berlangsung dari 15 minit hingga 3 jam. Secara amnya, penyakit ini lebih kerap berlaku pada lelaki.

  1. Sakit Kepala Hormon

Sakit kepala jenis ini biasanya berlaku pada wanita berhampiran atau semasa haid, atau semasa menopaus. Penggunaan pil kawalan kelahiran juga merupakan salah satu pencetus penyakit ini.

Jadi, itu adalah beberapa jenis sakit kepala yang biasa. Walaupun begitu, jika keadaan ini tidak diatasi dengan segera, tidak mustahil penyakit yang lebih serius akan menyerang, seperti strok. Itulah sebabnya, jika anda mengalami keadaan serupa di atas berulang kali dan tidak bertambah baik setelah beberapa hari, disarankan untuk segera berjumpa doktor.

( Baca juga: Migrain Semasa Menstruasi? Inilah Cara Mengatasinya)

Sekiranya anda malas meninggalkan rumah untuk berjumpa doktor, sekarang anda juga boleh berbincang dengan doktor mengenai permohonannya untuk meminta semua aduan yang berkaitan dengan sakit kepala atau penyakit lain dengan doktor yang pakar dalam bidangnya melalui pilihan Sembang, Panggilan Video , dan Panggilan suara . Muat turun permohonan sekarang di App Store dan Google Play!

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found