Kesihatan

Tekanan Darah Tinggi Semasa Kehamilan, Apa Yang Perlu Dilakukan?

, Jakarta - Tekanan darah tinggi atau hipertensi berlaku apabila tekanan darah lebih besar daripada atau sama dengan 130/80 mmHg. Keadaan ini memerlukan perhatian khusus ketika berlaku pada wanita hamil.

Tekanan darah tinggi semasa hamil sebenarnya tidak selalu berbahaya apabila diuruskan dengan betul. Walau bagaimanapun, kadang-kadang tekanan darah tinggi boleh menyebabkan komplikasi kesihatan yang serius bagi ibu dan bayi yang sedang berkembang. Walaupun begitu, wanita hamil tidak perlu panik jika mengalami tekanan darah tinggi semasa hamil, kerana ada beberapa cara yang boleh dilakukan untuk menguruskan keadaan.

Punca Darah Tinggi Semasa Kehamilan

Tekanan darah tinggi adalah keadaan biasa di kalangan wanita hamil. Menurut Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit (CDC), kira-kira 6-8 peratus wanita hamil berusia antara 20 hingga 44 tahun di Amerika Syarikat mempunyai tekanan darah tinggi.

Tekanan darah tinggi semasa mengandung boleh disebabkan oleh pelbagai perkara, termasuk:

 • Berat badan berlebihan atau kegemukan.
 • Kekurangan aktiviti fizikal.
 • Asap.
 • Minum alkohol.
 • Kehamilan kali pertama.
 • Terdapat sejarah keluarga mengenai hipertensi yang berkaitan dengan kehamilan.
 • Mengandung lebih daripada satu anak.
 • Lebih dari 35 tahun.
 • Menghidap diabetes atau penyakit autoimun tertentu.

Baca juga: Pelbagai Perkara Yang Meningkatkan Risiko Hipertensi pada Wanita Hamil

Bahaya Tekanan Darah Tinggi semasa Kehamilan

Walaupun menjadi keadaan biasa, tekanan darah tinggi semasa hamil tidak boleh dipandang rendah. Keadaan ini boleh menyebabkan pelbagai risiko kesihatan, termasuk:

 • Pengurangan aliran darah ke plasenta

Apabila plasenta tidak mendapat cukup darah, bayi akan mendapat lebih sedikit oksigen dan nutrien. Ini boleh menyebabkan pertumbuhan perlahan, berat lahir rendah atau kelahiran pramatang. Kelahiran pramatang boleh menyebabkan bayi mengalami masalah pernafasan, risiko jangkitan yang lebih tinggi, dan komplikasi lain.

Baca juga: Ini adalah 3 Masalah Kesihatan Umum pada Kelahiran Pramatang

 • Penyelesaian Plasenta

Preeklampsia (hipertensi yang berlaku selepas 20 minggu kehamilan) dapat meningkatkan risiko gangguan plasenta, yang merupakan pemisahan plasenta dari dinding rahim sebelum melahirkan. Gangguan yang teruk boleh menyebabkan pendarahan berat yang boleh mengancam nyawa ibu dan bayi.

 • Sekatan Pertumbuhan Intrauterin

Hipertensi boleh menyebabkan pertumbuhan bayi menjadi perlahan atau menurun.

 • Kerosakan Organ Ibu

Hipertensi yang tidak terkawal boleh menyebabkan kerosakan pada otak, jantung, paru-paru, ginjal, hati dan organ penting lain. Dalam kes yang teruk, keadaannya boleh mengancam nyawa.

 • Penyakit Kardiovaskular di Masa Depan

Risiko ibu untuk menghidap penyakit kardiovaskular pada masa akan datang lebih tinggi jika ibu mempunyai preeklamsia lebih dari sekali atau ibu mempunyai kelahiran pramatang kerana mengalami tekanan darah tinggi semasa hamil.

Cara Mengatasi Tekanan Darah Tinggi semasa Kehamilan

Jadi, apa yang harus anda lakukan sekiranya anda mengalami tekanan darah tinggi semasa hamil? Mengawal tekanan darah sebaik mungkin adalah kaedah terbaik yang dapat dilakukan oleh ibu untuk menjaga kesihatan ibu dan bayi dari pelbagai bahaya yang boleh ditimbulkan oleh tekanan darah tinggi.

Berikut adalah cara yang boleh dilakukan oleh ibu untuk mengawal tekanan darah tinggi, sehingga komplikasi dapat dicegah:

 • Dapatkan Penjagaan Pranatal Awal dan Berkala

Mula berkunjung ke pakar obstetrik anda lebih awal untuk rawatan pranatal dan berusaha untuk mengadakan lawatan pranatal secara berkala sepanjang kehamilan anda.

 • Ambil Ubat Tekanan Darah Mengikut Preskripsi

Bercakap dengan doktor anda mengenai ubat apa yang selamat diambil untuk merawat tekanan darah tinggi semasa kehamilan. Jangan berhenti atau mula mengambil sebarang jenis ubat, termasuk ubat bebas, tanpa membincangkannya dengan pakar sakit puan terlebih dahulu.

 • Pantau Tekanan Darah

Periksa tekanan darah secara berkala di rumah dengan sphygmomanometer. Hubungi doktor anda dengan segera sekiranya tekanan darah anda lebih tinggi daripada biasa atau jika anda mempunyai gejala preeklamsia. Anda boleh menghubungi doktor menggunakan aplikasi untuk membincangkan aduan ibu semasa mengandung.

 • Kekal Aktif

Tanya pakar obstetrik anda mengenai jenis senaman yang selamat dilakukan semasa kehamilan dan bersenam secara teratur.

 • Pengambilan Makanan Sihat

Cuba pilih makanan yang sihat dan seimbang dari pemakanan untuk dimakan setiap hari. Anda juga boleh berjumpa dengan pakar pemakanan sekiranya memerlukan bantuan merancang diet untuk memenuhi keperluan pemakanan semasa kehamilan.

 • Elakkan pantang larang semasa mengandung

Semasa mengandung, ibu dilarang merokok, minum minuman beralkohol dan ubat-ubatan terlarang.

Baca juga: Wanita Hamil, Inilah Cara Mengekalkan Tekanan Darah Normal

Itulah beberapa perkara yang boleh anda lakukan sekiranya anda mempunyai tekanan darah tinggi semasa hamil. Ayuh, muat turun permohonan sekarang untuk memudahkan ibu mendapatkan penyelesaian kesihatan yang paling lengkap semasa hamil.

Rujukan:
Klinik Mayo. Diakses pada tahun 2021. Tekanan darah tinggi dan kehamilan: Ketahui fakta.
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2021. Tekanan Darah Tinggi Semasa Kehamilan.
Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit. Diakses pada tahun 2021. Tekanan Darah Tinggi Semasa Kehamilan