Kesihatan

Elakkan minum teh selepas makan, cuba cari alasannya

Jakarta - Sebuah kajian mengatakan bahawa minum segelas teh manis setelah makan adalah kebiasaan yang tidak digalakkan. Sebenarnya, ia adalah perkara biasa dan sering dilakukan. Oleh itu, apa yang membuat para penyelidik mencadangkan teh tidak boleh diminum selepas makan?

Baru-baru ini sebuah kajian mengesyorkan agar tidak minum teh selepas makan. Sebabnya ialah kandungan asid fitik dalam teh boleh mengganggu penyerapan nutrien dalam badan. Selepas makan, badan akan bertanggungjawab mencerna dan menyerap semua kebaikan makanan yang dimakan.

Malangnya, interaksi antara asid fitik dalam teh dikatakan menghalang penyerapan zat besi (Fe), zink (Zn) dan magnesium (Mg). Sekiranya ini berlaku, dikhuatiri orang tersebut akan mengalami anemia atau kekurangan zat besi.

Daripada minum teh, para penyelidik mencadangkan minum banyak air, termasuk selepas makan. Kerana air telah terbukti dapat membantu proses pencernaan makanan. Di samping itu, sebahagian besar tubuh manusia terdiri daripada air. Oleh itu, penting untuk memastikan keperluan air dalam badan dipenuhi.

Alternatif untuk air adalah jus buah, yang kaya dengan vitamin C. Jus buah dengan vitamin C dapat membantu meningkatkan penyerapan zat besi. Tetapi anda harus mengelakkan jus buah yang mengandungi gula. Daripada menjadi sihat, jus dengan banyak gula sebenarnya dapat membuat tubuh mengalami hal-hal yang tidak diingini, seperti rongga untuk meningkatkan kadar gula darah dan kegemukan.

Bilakah masa terbaik untuk minum teh?

Sebenarnya minum teh selepas makan tidak dilarang sama sekali. Selagi menu makanan yang dimakan cukup pelbagai. Seperti mempunyai sumber sayur-sayuran dan haiwan serta vitamin C yang boleh didapati dari sayur-sayuran dan buah-buahan.

Tetapi untuk lebih selamat, anda harus berehat antara makan dan minum teh. Masa terbaik untuk mula minum teh adalah kira-kira setengah jam hingga dua jam selepas makan. Jenis teh yang anda minum juga harus disesuaikan.

Cuba minum teh hijau selepas makan. Kerana kandungan dalam teh ini terbukti dapat membantu melancarkan pencernaan dan tidak memberi kesan yang terlalu besar terhadap penyerapan makanan.

Minum teh selepas makan juga harus dilakukan secara sederhana. Ini bermakna anda harus mengehadkan berapa banyak teh yang anda masukkan ke dalam badan anda. Lebih baik tidak mengambil lebih dari satu cawan teh setelah makan.

Selain selepas makan, ada banyak masa lain yang boleh digunakan untuk minum teh. Seperti ketika anda bersantai di sebelah petang. Tetapi anda harus mengelakkan minum teh sebelum tidur pada waktu malam.

Sebabnya ialah teh mengandungi kafein yang dapat memberi kesan segar dan segar pada tubuh. Akhirnya anda mungkin mengalami tidur dan gangguan lain pada waktu malam.

Minum teh memang mempunyai manfaat tersendiri untuk tubuh, tetapi jika ragu, anda harus menghadkan pengambilan teh di dalam badan. Daripada minum teh, cubalah minum sekurang-kurangnya dua liter air dalam sehari.

Minum air penting untuk menggantikan cecair badan yang hilang setelah seharian melakukan aktiviti. Tidak minum air yang mencukupi boleh menyebabkan dehidrasi, dan kekurangan cecair di dalam badan.

Sentiasa menjaga kesihatan badan anda dengan minum air dengan kerap dan bersenam. Lain daripada itu, muat turun permohonan untuk membantu menjaga dan memantau keadaan kesihatan badan. Dalam Anda boleh menghubungi doktor melalui Panggilan Video dan Suara dan Sembang. Anda juga boleh membeli ubat dan jika doktor mengesyorkan melakukan ujian makmal, anda boleh melakukannya melalui ciri-ciri Makmal Perkhidmatan dalam !