Kesihatan

4 Ciri Keracunan Makanan Laut dan Cara Mengatasinya

, Jakarta - Selain sihat, berbagai jenis haiwan laut, seperti ikan, udang, kerang, dan kepiting memiliki daging yang sangat lembut tekstur dan rasa manis juga enak. Tidak hairanlah begitu banyak orang suka makan makanan laut . Makan makanan laut ia bagus kerana dapat memberikan banyak nutrien yang bermanfaat untuk kesihatan. Walau bagaimanapun, peminat makanan laut juga perlu berhati-hati. Sebabnya, jenis makanan laut tertentu boleh menyebabkan keracunan makanan laut semasa dimakan.

Jenis Haiwan Laut yang Berpotensi Menyebabkan Keracunan Makanan Laut

Beberapa jenis makanan laut , terutama yang tergolong dalam kumpulan kerang atau haiwan laut dengan cengkerang, berpotensi menyebabkan keracunan makanan laut . Ini adalah kerana kerang , seperti udang, kerang, dan ketam mengandungi bakteria dan racun yang tinggi, yang kebanyakannya berasal dari air di mana mereka tinggal.

Udang

Kerana mereka sering dijumpai di perairan yang tercemar, udang mempunyai toksin dan bakteria yang tinggi, seperti bakteria V. Cholerae . Udang yang telah terkontaminasi bakteria, parasit, racun, atau virus dapat menyebabkan keracunan dan keradangan sistem pencernaan.

Cengkerang

Kesudahannya tiram adalah jenis kerang yang berpotensi menyebabkan keracunan, anda tahu, terutama ketika dimakan mentah. Selain itu, racun menyala tiram boleh memburukkan lagi keadaan orang yang menghidap barah, HIV, dan gangguan hati.

Ketam

Jenis kepiting tertentu mempunyai kandungan asid domoik yang tinggi. Seperti yang dilaporkan oleh CNN , asid domoik dapat menghasilkan toksin yang boleh membahayakan tubuh manusia. Racun itu sering disebut sebagai keracunan asid domoik (DAP). Racun pada ketam boleh menyebabkan gangguan pada sistem pencernaan dan sistem saraf otak.

Punca Keracunan Makanan Laut

Bakteria yang paling kerap menyebabkan keracunan makanan laut adalah vibrio parahaemolyticus dan staphylococcus sp . Sebenarnya, bakteria dan racun ini boleh mati melalui proses memasak yang betul. Jadi, jika anda mengalami keracunan setelah dimakan makanan laut , mungkin ini adalah penyebabnya:

  • Makanan Laut yang dimakan tidak disimpan di dalam peti sejuk pada suhu yang betul sebelumnya.
  • Makanan Laut tidak dimasak hingga masak sepenuhnya.
  • Makanan Laut Yang dimasak sudah lewat tarikh luput kerana dibiarkan berhari-hari tanpa disejukkan.

Ciri-ciri Keracunan Makanan Laut

Gejala keracunan makanan laut biasanya akan segera terasa tidak lama setelah dimakan makanan laut sehingga tiga hari kemudian. Secara umum, berikut adalah ciri-ciri orang yang telah diracun: makanan laut :

  1. Rasa mual dan muntah
  2. mengalami cirit-birit,
  3. Sakit perut atau kekejangan, dan
  4. Dehidrasi dicirikan oleh urin kuning gelap.

Sekiranya anda mengalami cirit-birit yang cukup parah, bahkan hingga menunjukkan tanda-tanda dehidrasi setelah makan makanan laut , segera berjumpa doktor. Untuk mendapatkan rawatan secepat mungkin agar tidak membawa maut.

Cara Mengatasi Keracunan Makanan Laut

Sebilangan besar kes keracunan makanan laut tidak memerlukan rawatan khas untuk mengatasinya. Untuk melegakan simptom yang berlaku, anda disarankan untuk banyak berehat dan minum banyak air sehingga anda tidak mengalami dehidrasi. Sebabnya adalah bahawa dehidrasi dapat memperburuk gejala yang timbul akibat keracunan makanan laut dan juga menjadikan masa penyembuhan lebih lama.

Selain itu, doktor juga dapat memberi ubat untuk merawat gejala yang berlaku. Contohnya, antibiotik untuk merawat jangkitan yang disebabkan oleh toksin dari dalam makanan laut , ubat mual, dan ubat penurun demam. ORS juga harus diambil sekurang-kurangnya 200 cc setiap kali pergerakan usus berhenti.

Walau bagaimanapun, sekiranya berlaku keracunan makanan laut lebih parah, pesakit mungkin perlu dimasukkan ke hospital dan mendapatkan cairan dari IV untuk mengatasi dehidrasi yang berlaku.

Anda juga boleh membeli ubat-ubatan yang anda perlukan untuk merawat keracunan makanan laut di . Tidak perlu bersusah payah keluar dari rumah, cukup pesan melalui ciri Farmasi Pertengahan , dan pesanan anda akan dihantar dalam masa satu jam. Jadi tunggu apa lagi? Muat turun sekarang juga di App Store dan Google Play.

Baca juga:

  • Suka Makanan Laut, Berhati-hati dengan Keracunan Kerang
  • Sebab Sebab Tiram Tidak Boleh Dimakan Mentah
  • Inilah Cara Memasak Ikan yang Sihat