Kesihatan

Inilah yang berlaku pada tubuh apabila anda mempunyai tumor tulang

, Jakarta - Masalah kesihatan tulang bukan hanya mengenai osteoporosis, tetapi ada juga yang lebih serius, iaitu tumor tulang. Penyakit ini bukan sahaja boleh menyebabkan kesakitan, tetapi juga boleh merosakkan tulang. Ayuh, ketahui apa yang berlaku pada tubuh apabila anda menghidap tumor tulang di sini.

Tumor tulang berlaku apabila sel-sel di tulang membelah secara tidak terkawal dan membentuk jisim tisu. Sebilangan besar tumor tulang jinak, yang bermaksud ia bukan barah dan tidak merebak ke kawasan lain di badan. Walau bagaimanapun, tumor tulang jinak mungkin masih melemahkan tulang dan menyebabkan patah tulang atau masalah lain.

Terdapat juga jenis tumor tulang yang ganas dan barah. Tumor ini boleh merebak ke bahagian tubuh yang lain dan merosakkan tisu tulang yang normal.

Baca juga: Jangan keliru, ini adalah mitos mengenai tumor tulang

Tumor Benigna

Tumor jinak adalah sejenis tumor yang lebih kerap berlaku daripada tumor barah. Berikut adalah beberapa jenis tumor tulang jinak yang sering berlaku:

 • Osteochondroma, adalah tumor tulang jinak yang paling biasa. Penyakit ini biasanya dialami oleh orang di bawah umur 20 tahun.

 • Tumor sel raksasa adalah tumor jinak yang biasanya muncul di kaki. Jenis tumor malignan ini jarang berlaku.

 • Osteoid osteoma, adalah tumor tulang jinak yang sering dijumpai pada tulang panjang. Tumor jenis ini biasanya berlaku pada awal 20-an.

 • Osteoblastoma, adalah tumor jinak yang jarang tumbuh di tulang belakang dan tulang panjang. Sebilangan besar tumor jinak ini dialami oleh orang dewasa muda.

 • Enchondroma, biasanya muncul di tulang tangan dan kaki. Tumor jenis ini sering menyebabkan tiada gejala. Enchondroma adalah jenis tumor tangan yang paling biasa.

Tumor malignan

Tumor ganas dapat dibahagikan lagi kepada dua jenis, iaitu barah tulang primer dan barah tulang sekunder.

 • Kanser tulang primer atau sarkoma tulang adalah tumor barah yang bermula di tulang. Penyebabnya tidak dapat dipastikan, tetapi faktor genetik dianggap berperanan. Setelah menjalani terapi radiasi atau mengambil ubat barah dapat meningkatkan risiko seseorang terkena jenis barah ini. Sama seperti barah pada umumnya, barah tulang primer yang merebak ke tempat lain di dalam badan juga disebut sebagai barah metastatik. Beberapa jenis barah tulang primer yang paling biasa adalah osteosarcoma, sarkoma Ewing, chondrosarcoma,

 • Kanser tulang sekunder adalah barah tulang yang berasal dari barah di tempat lain di badan anda. Contohnya, barah paru-paru yang telah merebak ke tulang disebut barah tulang sekunder. Kanser yang biasanya boleh merebak ke tulang termasuk barah payudara, barah prostat, dan barah paru-paru.

Baca juga: Perlu diingatkan, berikut adalah 5 penyebab tumor tulang

Apabila terkena tumor tulang, anda mungkin tidak merasakan sebarang gejala, kerana tumor tulang sering tidak menimbulkan gejala, baik jinak maupun ganas. Tumor tulang biasanya tidak dapat dikesan ketika anda melakukan sinar-X untuk masalah lain, seperti keseleo. Walau bagaimanapun, jika gejala tumor tulang biasanya muncul dalam bentuk kesakitan yang:

 • Terasa di kawasan tumor.

 • Mungkin bertambah buruk dengan aktiviti.

 • Mengganggu tidur pada waktu malam.

Tulang yang terkena tumor juga menjadi lebih mudah patah tulang. Ini boleh menyebabkan kesakitan yang sangat teruk.

Gejala lain yang mungkin muncul disebabkan oleh tumor tulang termasuk:

 • Demam.

 • Berpeluh pada waktu malam.

 • Bengkak di sekitar tulang.

Baca juga: Bilakah Pembedahan Perlu untuk Mengubati Tumor Tulang?

Itulah yang akan berlaku pada tubuh sekiranya anda menghidap tumor tulang. Sekiranya anda mengalami simptom yang disyaki merupakan gejala tumor tulang, segera berjumpa doktor. Untuk membuat pemeriksaan, anda boleh membuat temu janji dengan doktor di hospital pilihan anda melalui aplikasi . Ayuh, muat turun sekarang juga di App Store dan Google Play.

Rujukan:
WebMD. Diakses pada tahun 2019. Kanser & Tumor Tulang: Gejala, Rawatan dan Jenisnya.