Kesihatan

Kebaikan Makan Ketam Yang Tidak Diketahui

, Jakarta - Walaupun popular, banyak orang sering memilih untuk tidak memakan daging ketam. Sebabnya, jenis makanan laut aka makanan laut Yang ini sering disebut sebagai pencetus peningkatan kadar kolesterol dalam badan. Tapi tahukah anda, ternyata memakan daging ketam mempunyai rangkaian manfaat sihat untuk tubuh.

Sebenarnya, memakan daging ketam tidak selalu memberi kesan negatif. Ketam ternyata mengandungi pelbagai nutrien yang dikatakan dapat membantu menjaga kesihatan jantung. Di samping itu, masih banyak faedah makanan ketam yang tidak diketahui secara meluas. Ada apa-apa?

1. Tulang Lebih Sihat

Tulang adalah salah satu bahagian badan yang mesti dijaga dengan sihat. Kerana, mempunyai tulang yang kuat dan sihat dapat menjadi sokongan dalam aktiviti harian. Untuk menjaga kesihatan dan kekuatan tulang, ia dapat dilakukan dengan memakan jenis makanan tertentu.

Menjaga kesihatan tulang dapat dilakukan dengan memakan makanan yang mengandungi protein. Nah, daging ketam yang dimasak dengan cara yang betul sebenarnya boleh menjadi pilihan makanan yang baik untuk memenuhi pengambilan protein dalam badan. Selain itu, kandungan fosforus dalam daging kepiting juga dapat membantu mengelakkan penyakit seperti osteoporosis dan artritis.

2. Melindungi Jantung

Salah satu faedah yang tidak dijangka dari memakan daging ketam secara berkala ialah melindungi hati. Walaupun makan makanan ini dapat menyebabkan kadar kolesterol meningkat, ia dapat seimbang dengan kandungan asam lemak omega 3. Kandungan ini dapat meningkatkan produktiviti sel anti-radang yang berguna untuk menyeimbangkan kadar kolesterol.

Kandungan nutrisi yang terdapat dalam daging kepiting juga bermanfaat untuk menurunkan tekanan darah, sehingga risiko serangan jantung akan berkurang. Namun, anda tidak boleh berlebihan dalam memakan makanan ini.

3. Meningkatkan Kekebalan tubuh

Selenium yang terkandung dalam daging kepiting juga berguna untuk menangkis serangan pelbagai penyakit. Ini kerana kandungannya dapat meningkatkan pengeluaran antioksidan dalam badan dengan ketara. Kesannya, risiko serangan penyakit kronik akan berkurang.

Bukan hanya itu, antioksidan yang terbentuk juga berkesan untuk meneutralkan toksin yang disebabkan oleh radikal bebas. Jadi, jangan lupa sesekali memasukkan makanan laut ini dalam rancangan makanan harian anda, OK!

4. Melancarkan Peredaran Darah

Salah satu kunci untuk tubuh yang sihat adalah peredaran darah yang lancar, terutama bagi organ-organ penting seperti jantung dan otak. Oleh itu, memakan daging ketam sebenarnya dapat membantu meningkatkan peredaran darah di dalam badan. Ini adalah kesan kandungan tembaga yang terdapat dalam daging ketam. Selain peredaran yang lebih lancar, kandungan ini juga berperanan dalam mengawal penyebaran oksigen di dalam badan. Daging ketam juga mengandungi zat besi untuk membantu pengeluaran sel darah merah dan membantu mengelakkan badan mudah letih.

5. Mengekalkan Kesuburan

Siapa sangka bahawa makan daging ketam sebenarnya boleh berguna untuk menjaga dan meningkatkan kesuburan. Manfaat ini dapat diperoleh daripada kandungan zink dalam ketam yang berperanan penting dalam kesuburan seseorang.

Namun, tidak dapat dinafikan bahawa makanan yang satu ini memang boleh menyebabkan kadar kolesterol meningkat. Minumnya secara sederhana dan pastikan memasaknya dengan cara yang betul. Cara terbaik untuk memasak ketam adalah dengan merebus dan menambahkannya ke pasta, atau sebagai campuran salad.

Mempunyai masalah kesihatan dan memerlukan nasihat doktor segera? Gunakan aplikasinya hanya! Lebih senang menghubungi doktor melalui Panggilan Video / Suara dan Berbual . Dapatkan cadangan untuk membeli ubat dan petua menjaga kesihatan daripada doktor yang dipercayai. Ayuh, muat turun sekarang di App Store dan Google Play!

Baca juga:

  • Ini adalah Had Makan Udang dan Ketam yang Sihat
  • 5 peraturan untuk makan makanan laut supaya anda tidak mempunyai kolesterol
  • Kesihatan Tulang Dapat Dijaga Dengan Vitamin Ini