Kesihatan

10 Faktor Risiko bagi Seseorang yang Terpengaruh dengan Stomatitis

, Jakarta - Stomatitis atau biasa dikenali sebagai sariawan adalah masalah kesihatan yang dianggap sangat membimbangkan. Bagaimana tidak, stomatitis membuat mulut terasa sakit dan tidak selesa, terutama ketika makan makanan.

Stomatitis sebenarnya boleh berlaku kepada sesiapa sahaja dari usia apa pun. Walau bagaimanapun, terdapat beberapa faktor yang boleh menjadikan risiko seseorang mengalami stomatitis lebih tinggi. Dengan menyedari faktor risiko stomatitis, anda juga dapat mencegah penyakit ini daripada berlaku. Ayuh, ketahui lebih lanjut di sini.

Mengenali Stomatitis

Stomatitis adalah keradangan mukosa mulut, bahagian membran mukus halus yang melapisi mulut. Jadi, penyakit ini boleh berlaku di mana sahaja di mulut, seperti bibir dalam, lidah, gusi, langit, atap mulut, hingga ke pipi dalaman. Stomatitis boleh muncul secara tunggal atau berkumpulan.

Terdapat dua jenis stomatitis, iaitu stomatitis herpetic dan stomatitis aphthous. Nah, stomatitis aphthous ini juga dikenali sebagai sariawan.

Baca juga: Waspada, ini adalah penyakit di sebalik sariawan di bibir

Punca dan Faktor Risiko Stomatitis

Stomatitis herpes disebabkan oleh virus herpes simplex 1 (HSV-1) yang dapat menular melalui air liur. Stomatitis jenis ini biasanya berlaku pada kanak-kanak berumur 6 bulan hingga 5 tahun. Walaupun begitu, stomatitis juga dapat dialami oleh orang dewasa. Walaupun stomatitis aphthous, penyebabnya masih belum diketahui dengan pasti sehingga kini. Walau bagaimanapun, stomatitis aphthous tidak menular.

Berikut adalah beberapa faktor risiko yang dapat meningkatkan risiko seseorang mengalami stomatitis aphthous:

  1. Tidak menjaga kebersihan mulut dan gigi yang baik.

  2. Gosok gigi terlalu keras atau keras atau cedera dengan menggigitnya secara tidak sengaja.

  3. Penggunaan peralatan ortodontik atau gigi palsu yang longgar.

  4. Tindak balas alergi terhadap bahan-bahan tertentu dalam ubat gigi, ubat kumur, atau tampalan pada gigi.

  5. Pengaruh hormon, yang biasanya berlaku pada wanita yang sedang haid.

  6. Kekurangan vitamin B12, zat besi dan asid folik.

  7. Pengambilan ubat-ubatan tertentu.

  8. Jangkitan kulat atau bakteria di mulut.

  9. Kehadiran penyakit sistemik

  10. Tekanan

Baca juga: 6 Makanan untuk Mencegah Stomatitis

Ciri-ciri dan Gejala Stomatitis

Stomatitis herpes biasanya dapat dikenali dengan ciri khasnya, iaitu luka berjerawat di rongga mulut. Keadaan ini juga boleh disertai demam tinggi. Luka di mulut kerana stomatitis herpes boleh menyakitkan, menyebabkan penghidapnya merasa tidak selesa.

Apabila berlaku pada kanak-kanak, dia mungkin lebih rewel daripada biasa dan sukar makan atau minum. Aduan ini biasanya berlangsung selama 7-10 hari. Walau bagaimanapun, jika penyakit ini tidak segera ditangani dengan cara yang betul, jangkitan sekunder dapat terjadi.

Manakala stomatitis aphthous mempunyai ciri-ciri luka bulat atau bujur dengan warna putih kekuningan dan disertai dengan warna merah di tepinya kerana radang. Luka ini juga menyebabkan kesakitan, jadi tidak jarang penderita sukar makan dan minum.

Luka sariawan kecil biasanya akan hilang sendiri dalam 1-2 minggu, sementara sariawan besar boleh bertahan hingga 6 minggu dan akan meninggalkan bekas luka.

Cara Mengatasi Stomatitis

Ubat antivirus, seperti asiklovir, dapat berkesan dalam merawat stomatitis herpes, dan jangkitannya sembuh lebih cepat. Walaupun mulut anda terasa sakit dan sakit ketika anda makan dan minum, anda yang terkena stomatitis herpes tetap disarankan untuk mengambil cecair dan nutrien yang mencukupi agar tidak mengalami dehidrasi.

Walaupun stomatitis aphthous tidak memerlukan rawatan khas, kerana penyakit ini dapat hilang dengan sendirinya. Namun, untuk menghilangkan rasa sakit, anda boleh berkumur dengan air garam suam.

Baca juga: Mempunyai Kesan Sampingan Untuk Thrush, BPOM Membekukan Izin Pemasaran Albothyl

Sekiranya anda ingin membeli ubat sariawan, gunakan saja aplikasinya . Kaedahnya sangat mudah, pesan melalui ciri Beli ubat dan pesanan anda akan tiba dalam masa satu jam. Ayuh, muat turun sekarang juga di App Store dan Google Play.