Kesihatan

Bolehkah Orang dengan Jangkitan Saluran Kencing Bercinta?

, Jakarta - Jangkitan saluran kencing (UTI) terjadi ketika bakteria masuk dan menjangkiti sistem kencing, seperti ginjal, ureter, pundi kencing, dan uretra. Seseorang yang mempunyai UTI umumnya mengadu sakit ketika membuang air kecil, sakit di kawasan pelvis dan keinginan untuk membuang air kecil secara berterusan. Tidak hanya sakit, UTI juga menyebabkan sensasi terbakar ketika penghidapnya membuang air kecil.

Semasa rawatan UTI, terdapat beberapa perkara yang perlu dipertimbangkan agar keadaan ini tidak berkembang menjadi keadaan yang serius. Penghidapnya perlu minum banyak air untuk membuang bakteria melalui air kencing dan menjaga kebersihan di kawasan kemaluan. Oleh itu, adakah orang yang mempunyai UTI masih boleh melakukan hubungan seks? Baca penjelasan di bawah terlebih dahulu.

Baca juga: Berapa lamakah jangkitan saluran kencing?

Adakah OK untuk melakukan hubungan seks semasa anda mempunyai UTI?

UTI boleh menjengkelkan tisu sensitif di saluran kencing dan aktiviti seksual dapat menjengkelkan tisu ini lebih banyak lagi. Aktiviti seksual juga meningkatkan risiko komplikasi dan berpotensi membahayakan pasangan anda. Itulah sebabnya doktor biasanya menasihati penderita untuk menangguhkan hubungan seksual sehingga gejala hilang sepenuhnya.

Orang dengan UTI tidak boleh melakukan seks oral kerana aktiviti ini dapat menyebarkan bakteria dari Mr. P atau Miss V ke mulut. Perkara yang perlu dibimbangkan, bakteria ini menyebabkan jangkitan sekunder. Anda perlu tahu bahawa aktiviti seksual adalah salah satu cara yang paling biasa bakteria memasuki saluran kencing. Sembilan puluh peratus UTI disebabkan oleh bakteria Escherichia coli yang memasuki uretra dan sekitarnya.

Bakteria E. coli Mereka sering dijumpai di saluran gastrointestinal (GI) atau tinja. Bakteria ini boleh masuk dari dubur atau saluran pencernaan ke tangan, mulut, alat kelamin, atau alat permainan seks. Aktiviti seksual juga dapat mendorong bakteria lebih jauh ke dalam tubuh melalui penembusan, sehingga meningkatkan kemungkinan terjadinya jangkitan. Sekiranya anda sudah mempunyai UTI, penembusan boleh menyebabkan jangkitan semula atau memperkenalkan sumber bakteria baru. Hasilnya, masa pemulihan UTI yang diperlukan jauh lebih lama.

Baca juga: UTI dapat dicegah dengan tabiat sederhana ini

UTI bukan jangkitan menular seksual (STI) dan tidak dianggap sebagai penyakit berjangkit. Walau bagaimanapun, anda boleh menyebarkan bakteria yang menyebabkan UTI kepada pasangan seks anda. Semasa hubungan seks faraj, zakar dapat memindahkan bakteria ke dalam bukaan faraj dan meningkatkan risiko jangkitan. Dalam beberapa kes, UTI adalah kesan sampingan STI, seperti klamidia atau trichomoniasis.

Selain menunda persetubuhan terlebih dahulu, ada beberapa perkara yang harus anda perhatikan agar UTI anda bertambah baik dengan segera. Pertama, pastikan anda membersihkan kawasan kemaluan dengan kerap. Bagi wanita, bersihkan kawasan faraj setelah membuang air besar atau buang air kecil dari depan ke belakang.

Kosongkan pundi kencing anda dan minum segelas air penuh untuk membantu membuang bakteria. Elakkan menggunakan produk feminin yang berpotensi menyebabkan kerengsaan. Menggunakan semburan deodoran atau produk kewanitaan lain, seperti douche dan talc, di kawasan kemaluan boleh merengsakan uretra yang boleh membuat UTI lebih teruk.

Baca juga: Berhati-hati, ini adalah komplikasi yang disebabkan oleh UTI

Sekiranya UTI anda tidak bertambah baik, segera berjumpa doktor untuk mendapatkan rawatan yang betul. Sekiranya anda bercadang untuk mengunjungi klinik atau hospital, sekarang anda boleh membuat temu janji dengan doktor terlebih dahulu melalui permohonan .

Melalui aplikasi ini, anda dapat mengetahui anggaran waktu masuk, jadi anda tidak perlu duduk lama di hospital. Pilih saja doktor di hospital yang tepat mengikut keperluan anda melalui aplikasi.

Rujukan:
Klinik Mayo. Diakses pada tahun 2020. Jangkitan saluran kencing (UTI).
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2020. Bolehkah Anda Berhubungan Seks dengan Jangkitan Saluran Urin (UTI)?
Berita Perubatan Hari Ini. Diakses pada tahun 2020. Bolehkah anda melakukan hubungan seks semasa anda mempunyai UTI?