Kesihatan

Punca Seseorang Boleh Mengalami Neuralgia Trigeminal

, Jakarta - Neuralgia trigeminal adalah keadaan yang menyebabkan seseorang mengalami kesakitan kronik kerana gangguan pada saraf trigeminal. Dalam kes ini, saraf kelima dari 12 pasang saraf berasal dari otak. Oleh itu, anda perlu mengetahui punca neuralgia trigeminal agar tidak bertambah buruk.

Salah satu gejala khas yang timbul akibat gangguan ini adalah sakit pada satu sisi wajah, terutama wajah bawah. Kesakitan yang muncul biasanya menyerupai renjatan elektrik atau perasaan menusuk dan boleh berlangsung dari beberapa saat hingga beberapa minit. Gejala kesakitan ini boleh berlaku dalam beberapa hari hingga beberapa bulan tanpa berhenti.

Sebenarnya, penyakit ini cukup dapat diubati dengan memberi ubat, suntikan, atau pembedahan khas jika diperlukan. Namun, apabila gejala penyakit ini menyerang, penghidapnya dapat terganggu dan merasa sukar untuk melakukan aktiviti harian. Faktor usia adalah salah satu penyebab serangan penyakit ini. Neuralgia trigeminal lebih kerap berlaku pada wanita berusia lebih dari 50 tahun.

Selain usia, terdapat pelbagai faktor lain yang boleh menyebabkan seseorang mengalami gangguan ini, termasuk:

  • Gangguan Fungsi Saraf

Neuralgia trigeminal terjadi kerana gangguan pada saraf trigeminal, biasanya saraf ini dimampatkan oleh saluran darah di sekitarnya. Keadaan itu kemudian disyaki menjadi penyebab seseorang boleh mengalami gangguan tersebut. Kerana tekanan di kawasan tersebut dapat memicu gangguan fungsi saraf trigerminal.

  • Gangguan Otak

Dalam beberapa kes, neuralgia trigeminal juga dapat terjadi kerana kelainan pada otak yang dapat terjadi akibat kecederaan atau cedera. Perkara lain yang boleh menyebabkan keadaan ini adalah strok, tumor yang menekan saraf trigeminal, hingga kesan sampingan prosedur pembedahan.

  • Punca Lain

Neuralgia trigeminal juga boleh berlaku kerana kelainan yang menyebabkan kerosakan myelin. Myelin adalah selaput yang berfungsi sebagai pelindung saraf. Terdapat beberapa keadaan yang boleh mencetuskan kerosakan pada bahagian ini, seperti sklerosis berganda dan penuaan.

Gejala dan Komplikasi Neuralgia Trigeminal

Salah satu gejala khas penyakit ini adalah kesakitan yang boleh menjengkelkan. Rasa sakit biasanya muncul di pipi, rahang, gusi, gigi, atau bibir. Dalam beberapa keadaan, rasa sakit yang menjengkelkan juga dapat dirasakan di mata dan dahi. Namun, biasanya rasa sakit ini hanya dapat dirasakan di satu bahagian wajah, walaupun ada kemungkinan rasa sakit itu muncul di kedua-dua sisi wajah.

Kesakitan yang timbul biasanya dirasakan, seperti kejutan elektrik, ketegangan, hingga kekejangan. Namun, setelah serangan sakit mereda, biasanya wajah akan merasa sakit ringan dan sensasi, seperti terbakar di beberapa kawasan.

Orang yang mengalami gangguan ini juga mungkin merasa sakit di satu kawasan wajah yang perlahan-lahan dapat merebak ke semua bahagian. Kesakitan yang muncul, biasanya timbul secara spontan atau dipicu oleh pergerakan tertentu, seperti bercakap, tersenyum, atau hanya sentuhan lembut di wajah.

Neuralgia trigeminal dapat membuat seseorang mengalami masalah psikiatri, seperti kemurungan. Ini berkaitan dengan kesukaran menjalankan aktiviti normal yang dapat membuat penderita merasa tertekan. Dalam keadaan yang lebih teruk, penyakit ini dapat menyebabkan penderita putus asa hingga memikirkan untuk bunuh diri.

Ketahui lebih lanjut mengenai neuralgia trigeminal dengan meminta doktor di aplikasinya . Doktor boleh dihubungi melalui Panggilan Video / Suara dan Berbual . Dapatkan maklumat mengenai kesihatan dan petua hidup sihat dari doktor yang dipercayai. Ayuh, muat turun sekarang di App Store dan Google Play!

Baca juga:

  • Cara mencegah neuralgia trigeminal yang perlu difahami
  • Bolehkah Suntikan Botox Mengurangkan Trigeminal Neuralgia Pain?
  • Ini adalah 3 lokasi sakit kepala yang berbeza