Kesihatan

Leukositosis dapat dicegah dengan gaya hidup ini

Jakarta - Menjalani gaya hidup sihat boleh menjadi salah satu kaedah paling berkesan untuk mengekalkan tubuh yang sihat dan mengelakkan pelbagai penyakit. Gaya hidup yang sihat dapat mencegah leukositosis mengganggu kesihatan.

Baca juga: Kesan Sel Darah Putih yang berlebihan di dalam badan

Leukositosis adalah keadaan di mana seseorang mempunyai jumlah sel darah putih yang melebihi had normal. Jumlah sel darah putih dalam badan berbeza-beza berdasarkan usia seseorang. Seseorang boleh dikatakan mengalami leukositosis apabila sel darah putih di dalam badan melebihi had normal.

Leukositosis dapat dicegah dengan gaya hidup yang sihat

Sel darah putih adalah salah satu bahagian sistem imun dalam tubuh manusia yang berperanan melindungi tubuh daripada pelbagai jangkitan dan penyakit. Terdapat 9,400-34,000 sel darah putih pada bayi baru lahir. Kanak-kanak berumur 3 hingga 5 tahun mempunyai had normal 4.000-12.000.

Remaja mempunyai sel darah putih yang lebih rendah berbanding balita, iaitu 3,000 - 9,000. Orang dewasa yang berumur 15 tahun ke atas sebenarnya mempunyai sel darah putih sebanyak 3,500-10,500.

Apabila seseorang mempunyai jumlah sel darah putih yang melebihi had usia normal, keadaan ini disebut leukositosis. Leukositosis dapat dicegah dengan melakukan beberapa gaya hidup sihat seperti makan makanan yang bersih dan sihat. Makan makanan yang kurang bergula dapat membantu mencegah leukositosis.

Jangan lupa makan banyak sayur dan buah. Pengambilan sayur-sayuran dan buah secara berkala mencegah anda daripada pelbagai masalah kesihatan, salah satunya adalah leukositosis.

Baca juga: Mengalami Leukositosis, Benarkah Gejala Leukemia?

Bersenam secara teratur juga membantu anda mencegah keadaan leukositosis. Anda harus melakukan senaman ringan seperti berbasikal, berjalan cepat, berjoging, dan berenang.

Ketahui Gejala Keadaan Leukositosis

Keadaan leukositosis menyebabkan gejala pada penderita, seperti badan sering merasa letih, sakit, dan lemah. Bukan itu sahaja, badan lemah kadang-kadang disertai demam dan badan berpeluh lebih banyak daripada biasa.

Pendarahan dan lebam di beberapa kawasan badan adalah tanda-tanda leukositosis. Jangan ragu untuk memeriksa di hospital terdekat apabila anda mengalami beberapa gejala yang merupakan tanda-tanda keadaan leukositosis. Terutama jika anda kehilangan selera makan disertai dengan penurunan berat badan dan gangguan dalam pernafasan, pemikiran dan penglihatan.

Elakkan Faktor Yang Menyebabkan Leukositosis

Terdapat beberapa keadaan yang menyebabkan seseorang mengalami leukositosis, seperti reaksi ubat yang membuat tubuh menghasilkan lebih banyak sel darah putih, jangkitan pada tubuh yang menyebabkan sel darah putih meningkat untuk melawan jangkitan, gangguan sistem imun, dan gangguan tulang belakang tali pusat yang menyebabkan pengeluaran sel. darah putih terganggu

Ketahui faktor-faktor yang menyebabkan seseorang mengalami keadaan leukositosis sehingga anda dapat melakukan pencegahan dan rawatan keadaan ini dengan betul, iaitu:

  1. Alahan;

  2. Jangkitan bakteria atau virus;

  3. Kehadiran batuk kering;

  4. Tabiat merokok;

  5. Masalah tekanan atau kemurungan;

  6. Kehadiran penyakit, seperti leukemia, arthritis, dan polycythemia vera.

Baca juga: 6 Gejala Leukositosis Semula Jadi Anak Kecil Anda

Ujian darah dan saraf tunjang perlu dilakukan untuk mengetahui punca gejala yang dialami oleh seseorang. Dengan cara itu, rawatan yang tepat dapat dilakukan untuk mengatasi masalah kesihatan.

Rujukan:
Garis Kesihatan. Diakses 2019. Leukositosis
Penasihat Terapi Kanser. Diakses 2019. Leukositosis
$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found