Kesihatan

Adakah benar bahawa kanak-kanak dengan gatal-gatal tidak boleh mandi?

Gatal-gatal perlu diatasi dengan segera kerana boleh menjadikan anak tidak selesa. Namun, mungkin ada ibu bapa yang bingung sama ada anak dengan gatal-gatal boleh mandi atau tidak, kerana bimbang ia boleh memburukkan keadaan. Sebenarnya, gatal-gatal boleh mandi. Malah mandi dengan air sejuk dapat membantu melegakan gatal pada kulit.

, Jakarta - Gatal-gatal atau urtikaria adalah kemunculan bintik-bintik putih, merah jambu atau merah pada kulit yang tiba-tiba membentuk ruam yang sangat gatal. Keadaan ini dapat dialami oleh kanak-kanak akibat reaksi alergi terhadap makanan atau ubat tertentu.

Gatal-gatal boleh muncul di mana sahaja di badan anak dan dapat dilihat, seperti bintik-bintik kecil, tompok, atau benjolan besar yang bersambung. Walaupun biasanya tidak berbahaya, penyakit kulit ini dapat membuat anak merasa sangat tidak selesa.

Itulah sebabnya ibu perlu segera memberi rawatan dan menjaga anak-anak mereka. Walau bagaimanapun, merawat gatal-gatal pada kanak-kanak tidak boleh diabaikan supaya keadaannya tidak bertambah buruk. Terdapat mitos yang beredar bahawa kanak-kanak dengan gatal-gatal tidak boleh dimandikan. Adakah betul? Lihat fakta di sini.

Baca juga: Ini adalah jenis gatal-gatal yang perlu anda ketahui

Ketahui Sebabnya Pertama

Hives berkembang apabila tubuh melepaskan histamin sebagai tindak balas terhadap alergen, yang merupakan bahan yang menyebabkan alergi. Histamin adalah yang membuat saluran darah kecil di kulit bocor dan mengeluarkan cecair yang membentuk tompok-tompok merah di permukaan kulit. Ini boleh berlaku kerana beberapa sebab. Tetapi dalam kebanyakan kes, penyebabnya tidak diketahui.

Gatal-gatal pada kanak-kanak paling sering dikaitkan dengan reaksi alahan. Beberapa perkara biasa yang boleh menyebabkan alahan yang menyebabkan gatal-gatal pada kanak-kanak termasuk:

 • Makanan, terutama kerang, kacang tanah, susu, dan buah;
 • Ubat (antibiotik) dan tembakan alergi;
 • Haiwan peliharaan;
 • Debunga;
 • Gigitan dan sengatan serangga.

Tetapi kadang-kadang, gatal-gatal pada kanak-kanak tidak ada kaitan dengan alahan. Sebab-sebab lain, iaitu:

 • Jangkitan, termasuk virus;
 • Sukan;
 • Pendedahan cahaya matahari;
 • Pendedahan sejuk, seperti air sejuk atau salji;
 • Hubungi dengan bahan kimia;
 • Menggaru (dermatografi);
 • Tekanan pada kulit, seperti duduk terlalu lama atau membawa beg galas yang berat di bahu.

Baca juga: Gatal-gatal kerana udara sejuk, boleh disembuhkan?

Kanak-kanak yang mengalami gatal-gatal boleh mandi

Tidak ada larangan untuk kanak-kanak yang mempunyai gatal-gatal untuk mandi. Sebenarnya, memandikan anak kecil anda dengan air sejuk, sama ada di bilik mandi atau di tempat mandi, dapat membantu melegakan gatal-gatal dan kulit yang terbakar. Namun, perhatikan suhu air agar anak tidak terlalu sejuk.

Selain mandi dengan air sejuk, ibu juga boleh menggunakan kompres sejuk ke kawasan kulit gatal anak untuk melegakannya. Menggunakan kipas untuk "meniup" kulit gatal pada anak juga merupakan cara lain yang boleh dilakukan oleh ibu untuk melegakan gejala gatal-gatal yang menjengkelkan. Namun, ingat, cegah anak kecil anda daripada menggaru kulitnya yang gatal kerana boleh menyebabkan gatal-gatal menjadi lebih teruk. Anda juga boleh menggunakan calamine lotion ke kawasan kulit yang terjejas untuk menghilangkan rasa gatal.

Walau bagaimanapun, jika gatal-gatal anak anda sangat gatal, doktor anda mungkin menetapkan antihistamin untuk menyekat pembebasan histamin dalam aliran darah dan mencegah saluran darah bocor. Ibu boleh memberi antihistamin jika bayi anda berusia lebih dari 6 bulan. Oleh itu, ibu boleh membeli ubat yang diperlukan untuk merawat masalah kulit anak-anak melalui aplikasi . Cukup pesanan dan pesanan anda akan dihantar dalam masa satu jam.

Gatal-gatal ringan biasanya tidak memerlukan rawatan dan hilang sendiri. Walau bagaimanapun, jika ibu tahu apa yang mencetuskan gatal-gatal pada anak-anak, segera hapuskan pencetus itu. Juga cuba jangan bersentuhan dengan pencetus supaya gatal-gatal tidak muncul kembali.

Baca juga: Pelbagai jenis ubat perubatan untuk merawat gatal-gatal pada kanak-kanak

Itulah penjelasan sama ada gatal-gatal boleh mandi atau tidak. Ayuh, muat turun permohonan sekarang juga untuk memudahkan ibu mendapatkan penyelesaian kesihatan yang paling lengkap untuk keluarga.

Rujukan:
Kesihatan Kanak-kanak. Diakses pada tahun 2021. Hives (Urtikaria).
Membesarkan Anak. Diakses pada tahun 2021. Hives.
$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found