Kesihatan

Kadar Depresi Meningkat di Indonesia, Kenali Gejalanya

, Jakarta - Depresi tidak dapat diremehkan, walaupun itu adalah gangguan mental yang paling umum. Sekiranya tidak dirawat dengan betul, keadaan kesihatan mental ini boleh mengancam nyawa. Lebih-lebih lagi, kemurungan adalah masalah kesihatan mental yang berleluasa di Indonesia dan diharapkan terus meningkat sepanjang tahun.

Di Indonesia, saat ini diperkirakan ada sekitar 15.6 juta orang yang mengalami kemurungan. Angka ini terus meningkat dan meletakkan kemurungan ke dalam penyakit dengan kes kedua tertinggi setelah penyakit jantung.

Kemurungan yang berpanjangan boleh menyebabkan bunuh diri. Indonesia dianggarkan sebagai negara dengan jumlah kematian bunuh diri tertinggi di Asia Tenggara. Sudah tentu, fakta ini perlu diperhatikan kerana kemurungan dapat menyerang siapa saja tanpa terkecuali. Oleh itu, kenali simptom sehingga anda dapat menjangkakan kesan yang lebih buruk.

Baca juga : Sulli Meninggal, Inilah Sebab Kemurungan Boleh Mencetuskan Bunuh Diri

 1. Perasaan Sedih yang berterusan

Secara amnya, seseorang yang mengalami kemurungan akan mengalami perasaan sedih secara berterusan. Anda akan mudah diliputi oleh perasaan sedih yang berlebihan walaupun anda mengalami masalah kecil. Perasaan sedih yang berpanjangan juga menyukarkan anda untuk melihat sisi kehidupan yang baik dan cenderung menyalahkan diri sendiri.

 1. Rasa Putus asa

Masalah yang datang dan pergi dan bertindak di luar kawalan sering mengecewakan. Fikiran yang huru-hara hilang arah dan penglihatan suram memandang esok, seolah-olah tidak ada lagi cara untuk mengubah keadaan. Tidak jarang perasaan putus asa membuat anda merasa tidak berharga, sehingga anda kehilangan semangat untuk hidup.

Anda juga mungkin mengalami kegelisahan yang berlebihan. Putus asa untuk hidup hari ini dan bimbangkan hari esok, baik secara peribadi dan profesional. Anda mungkin merasa telah gagal dalam kedua-duanya dan akhirnya menyerah sepenuhnya.

 1. Kehilangan Gairah untuk Aktiviti

Depresi juga sering membuat penderita kehilangan minat untuk melakukan aktiviti. Ini kerana minda kehilangan fokus, membuat anda sering berfikir negatif dan kehilangan kemampuan untuk bersukacita. Selain dapat mengurangkan prestasi di tempat kerja, anda juga tidak lagi peduli dengan hobi, aktiviti sosial, bahkan kehilangan libido untuk seks.

Baca juga : Mempunyai Ramai Rakan Juga Boleh Menyebabkan Kemurungan

 1. Corak Tidur Terganggu

Kelesuan dan kehilangan harapan membuat anda enggan bangun dari tidur, tetapi berjaga sepanjang malam. Depresi mengganggu corak tidur menjadi tidak teratur, kadang-kadang anda mengalami insomnia, bangun di tengah malam, atau tidur sepanjang hari.

Corak tidur yang terganggu juga boleh menyebabkan kekurangan tenaga. Anda akan kelihatan letih, lembap, dan hilang tumpuan. Keadaan terburuk adalah anda boleh mendapatkan amaran di pejabat, malah kehilangan pekerjaan.

 1. Perubahan Selera

Semasa anda tertekan, anda mungkin kehilangan selera makan atau menjadi sangat tamak. Gejala ini boleh menyebabkan perubahan berat badan yang ketara, boleh meningkat atau menurun bergantung pada orang tersebut.

 1. Mudah marah

Depresi juga menurunkan tahap toleransi, menjadikannya mudah marah. Bahkan kesalahan kecil boleh membuat seseorang marah dan marah. Di samping itu, anda akan sering merasa gelisah, kesal, atau menyesal dengan sesuatu.

 1. Pemikiran untuk Menamatkan Hidup

Seseorang yang sangat tertekan sering berfikir untuk mengakhiri hidupnya. Terlalu letih dengan semua masalah, putus asa, dan memutuskan untuk menyakiti diri sendiri. Tindakan ini boleh berlaku dengan sengaja atau tidak sengaja dan memerlukan bantuan profesional.

Fikiran atau niat bunuh diri adalah serius. Oleh itu, perhatikan tanda-tanda amaran bunuh diri berikut:

 • Suasana tiba-tiba berubah dari sedih menjadi sangat tenang, bahkan mungkin kelihatan gembira.

 • Sentiasa bercakap atau memikirkan kematian.

 • Kemurungan klinikal yang semakin teruk.

 • Melakukan sesuatu yang membahayakan anda, seperti menyalakan lampu merah semasa memandu.

 • Mengeluh perasaan putus asa, tidak berdaya atau tidak berharga.

 • Jaga pelbagai urusan, seperti membuat wasiat.

 • Tiba-tiba melawat atau menghubungi orang yang disayangi atau rakan terdekat.

Baca juga : Walaupun anda bergurau, ejekan fizikal orang boleh menyebabkan kemurungan

Semua orang pasti tertekan, tetapi pada tahap dan had kemampuan masing-masing. Sekiranya anda merasa sangat putus asa dan ingin mengakhiri hidup anda, segera hubungi profesional di . Ahli psikologi akan mendengar masalahnya dan membantu memberikan penyelesaian terbaik.

Rujukan
WebMD. Diakses pada tahun 2020. Apakah Punca dan Gejala Depresi?
WebMD. Diakses pada tahun 2020. Gejala Depresi.