Kesihatan

Derma Darah Semasa Menstruasi, Adakah Mungkin?

, Jakarta - Mungkinkah ini pertanyaan semua orang? Sebenarnya, anda boleh menderma darah ketika anda sedang haid. Namun, disarankan untuk tidak melakukannya ketika haid sangat berat, sehingga badan lemah.

Ini kerana sebarang bentuk kehilangan darah, termasuk haid, dapat menurunkan kadar zat besi dalam tubuh, yang berpotensi membuat tubuh merasa tidak sihat. Ingin mengetahui apa peraturan untuk menderma darah, baca penjelasannya di sini.

Sekiranya tempohnya berat, anda tidak boleh

Menurut data kesihatan yang diterbitkan oleh Health Sciences Authority, anda tidak boleh menderma darah ketika aliran haid terasa berat, berat, terutama jika anda mengalami kekejangan perut.

Baca juga: Jangan ambil ringan, ini adalah 5 penyebab haid tidak teratur

Selain mengalami haid, wanita hamil juga tidak disarankan menderma darah. Ibu boleh melakukannya 6 minggu selepas kelahiran normal, selagi mereka tidak menyusukan anak. Ini dilakukan untuk mencegah anemia kekurangan zat besi. Peraturan apa yang perlu anda ketahui mengenai menderma darah? Berikut adalah syarat:

  1. Anda boleh menderma darah jika berat badan anda sekurang-kurangnya 50 kilogram dan berumur lebih dari 17 tahun.

  2. Anda tidak boleh menderma darah jika:

  • Pernah menggunakan ubat suntikan sendiri (tanpa preskripsi).

  • Menghidap hepatitis.

  • Berada dalam kumpulan berisiko tinggi kesihatan seperti AIDS.

Pentadbiran Makanan dan Dadah juga menyatakan bahawa lelaki yang melakukan hubungan seks dengan lelaki dilarang menderma darah. Beberapa pertimbangan kesihatan atau ubat mungkin diperlukan sebelum seseorang dapat menderma darah.

Begitu juga jika tekanan darah anda berada di bawah 180/100. Sekiranya seseorang demam dan selesema, demam, terutama batuk kahak, tidak digalakkan menderma darah. Lebih baik, tunggu sehingga badannya sihat.

Sebenarnya penghidap diabetes juga berisiko, tetapi selagi gula darahnya terkawal dengan baik, mereka boleh menderma. Juga, sebelum menderma darah, disarankan untuk makan makanan yang sihat dan minum banyak cecair.

Sekiranya anda ingin mengetahui maklumat yang lebih lengkap mengenai pendermaan darah, anda boleh bertanya terus ke . Doktor yang pakar dalam bidangnya akan berusaha memberikan penyelesaian terbaik untuk anda. Bagaimana, cukup muat turun permohonan melalui Google Play atau App Store. Melalui ciri Hubungi Doktor anda boleh memilih untuk berbual bila-bila masa dan di mana sahaja Panggilan Video / Suara atau Berbual .

Biasanya, penderma tidak akan merasakan sesuatu yang berbeza setelah menderma darah. Namun, kadang-kadang orang mungkin merasa seperti pingsan (pening, panas, berpeluh, gemetar, gemetar, atau loya) dan jika anda mengalami ini, segera berbaring.

Rehat sehingga anda merasa lebih baik dan minum banyak cecair. Mana-mana lebam biasanya tidak berbahaya dan akan hilang dengan masa. Anda akan diberi maklumat untuk melakukan perkara-perkara yang perlu dilakukan untuk mengembalikan kecergasan badan.

Baca juga: Menstruasi Tidak Teratur, Apa Yang Perlu Dilakukan?

Oleh itu, elakkan senaman yang berat sekurang-kurangnya beberapa jam selepas itu. Juga, selama beberapa hari akan datang, ingatlah untuk minum cecair, makan dengan baik, dan banyak berehat.

Bahkan sebelum menderma darah, disarankan untuk tidak melakukan senaman berat atau mengangkat berat, termasuk melakukan hubungan seks. Ini dilakukan agar badan dalam keadaan rehat semasa menderma. Ini dapat membantu badan pulih dengan cepat.

Perlu beberapa minggu untuk tubuh mengganti semua sel darah dan sedikit lebih lama untuk memulihkan tahap zat besi. Oleh itu, jika anda ingin menderma darah sekali lagi, berehat sekurang-kurangnya 56 hari setelah membuat derma pertama.

Untuk maklumat tambahan, biasanya jenis darah yang paling biasa ada adalah O positif, maka A positif. Paling tidak biasa ialah AB negatif. O negatif adalah jenis darah yang paling dicari, kerana boleh diberikan kepada sesiapa sahaja.

Rujukan:

Kesihatan UCI Hidup dengan Baik. Diakses pada 2019. Sumbangan Darah Menyelamatkan Hidup.
SIAPA. Diakses 2019. Pemilihan Penderma Darah.
Beri Darah.id. Diakses 2019. Menstruasi / Tempoh.