Kesihatan

Mempunyai Kolesterol Tinggi, Makan 10 Makanan Ini

, Jakarta - Tahap kolesterol jahat dalam darah umumnya merujuk kepada penyakit kardiovaskular akibat penyumbatan bekalan darah ke jantung. Penyakit jantung adalah penyebab utama banyak kematian di dunia. Oleh itu, sangat penting untuk selalu mengawal kadar kolesterol, terutama bagi mereka yang mempunyai kolesterol tinggi untuk mengelakkan pelbagai komplikasi.

Bagi orang yang mempunyai kolesterol tinggi, diet mempunyai kesan besar terhadap kolesterol dan faktor risiko lain. Jadi, jenis makanan apa yang baik untuk orang yang mempunyai kolesterol untuk dimakan? Berikut adalah jenis makanan yang patut dicuba

Baca juga: Bilakah Masa yang tepat untuk memeriksa kolesterol?

1. Oat

Oat adalah sejenis makanan yang sering disajikan untuk sarapan. Ternyata, semangkuk bijirin gandum boleh berfungsi untuk menurunkan kolesterol dalam badan, anda tahu. Kerana, serat yang terkandung dalam oat dapat melarutkan lemak yang melekat pada dinding arteri.

Anda boleh menambah pisang atau strawberi untuk menambah rasa dan serat. Selain gandum, jenis gandum lain juga disarankan kerana keduanya mempunyai serat larut.

2. Kacang tanah

Selain gandum, kacang-kacangan mengandung serat larut yang baik untuk orang dengan kolesterol tinggi. Kacang juga memerlukan masa untuk mencerna badan, sehingga anda dapat merasa kenyang lebih lama setelah makan. Itulah salah satu sebab mengapa kacang menjadi makanan yang bermanfaat bagi orang yang berusaha menurunkan berat badan.

3. Terung

Bukan hanya gandum dan kacang, ternyata terung juga mengandung serat yang baik untuk orang dengan kolesterol tinggi, anda tahu. Selain serat, terung juga mengandung kalium, vitamin C, vitamin B6, dan fitonutrien yang bermanfaat untuk kesihatan jantung. Selain itu, flavonoid atau pigmen larut air dalam terung juga dapat mencegah pelbagai jenis penyakit jantung.

4. Okra

Okra adalah sayur yang kaya dengan serat dan antioksidan, sehingga dapat mengurangi jumlah kolesterol jahat yang menetap di dinding arteri.

5. Minyak Sayuran

Menggantikan minyak untuk memasak juga merupakan kunci penting untuk mengawal kolesterol dalam darah. Sebaliknya, gantikan mentega atau minyak sawit dengan minyak sayuran cair seperti canola, bunga matahari, bunga safflower, dan lain-lain.

Baca juga: Cara Menurunkan Kolesterol Tinggi Tanpa Perlu Mengambil Ubat

6. Buah-buahan

Buah-buahan yang kaya dengan pektin dapat berfungsi untuk melarutkan LDL dalam darah. Kerana, zat pektin ini mengandungi serat larut yang dapat membantu menghilangkan lemak yang menetap di arteri. Buah-buahan yang diketahui tinggi pektin adalah buah epal, anggur, strawberi, dan buah sitrus.

8. Sterol dan Stanols

Sterol dan stanol biasanya diperoleh dari ekstrak tumbuhan yang dapat berfungsi meningkatkan kemampuan tubuh menyerap kolesterol dari makanan. Biasanya, sebatian ini ditambahkan seperti marjerin, granola, coklat, hingga jus oren. Selain makanan, sebatian ini juga disediakan sebagai makanan tambahan. Mendapatkan 2 gram sterol tumbuhan atau stanol setiap hari dapat menurunkan kolesterol LDL sekitar 10 peratus.

9 kacang soya

Kacang soya atau produk soya yang diproses seperti tauhu dan susu kedelai dianggap berkesan untuk menurunkan kolesterol. Terdapat kajian yang menunjukkan bahawa kesan pengambilan protein soya sehari dapat mengurangkan LDL sebanyak 5-6 peratus.

10. Ikan

Sebagai pengganti daging, orang yang mempunyai kolesterol tinggi dapat memakan ikan yang mengandung lemak omega-3. Lemak omega-3 berguna untuk menurunkan kadar LDL dalam darah, terutama jika mereka selalu dikonsumsi dua atau tiga kali seminggu. Bagaimana lemak omega-3 berfungsi, iaitu dengan mengurangkan trigliserida dalam aliran darah dan juga melindungi jantung dengan membantu mencegah irama jantung yang tidak normal.

Baca juga: 4 Jenis Makanan Ringan yang Disyorkan untuk Orang dengan Kolesterol Tinggi

Ada aduan kolesterol tinggi? Anda harus segera berjumpa doktor untuk mendapatkan rawatan. Tidak perlu bersusah payah, sekarang anda boleh membuat janji temu dengan doktor di hospital pilihan melalui permohonan . Mudah bukan? Ayuh, muat turun permohonan sekarang di App Store atau Google Play!