Kesihatan

Jangan keliru, ini adalah perbezaan antara jenis darah dan darah rhesus

, Jakarta - Bahan antigen dalam sel darah merah dan plasma darah menentukan jenis darah seseorang. Antigen berfungsi sebagai penanda sel tubuh sehingga tubuh dapat membezakan sel dan sel tubuh sendiri yang berasal dari luar badan. Sekiranya terdapat sel yang mempunyai antigen yang berlawanan ke dalam tubuh, sistem imun secara automatik akan mula melawan sel-sel yang dianggap asing dengan menghasilkan antibodi.

Baca juga: 9 Orang Ini Tidak Boleh Menderma Darah

Sistem yang paling biasa digunakan untuk mengklasifikasikan darah adalah sistem kumpulan darah ABO dan sistem jenis Rhesus (Rh). Kedua-dua sistem ini dapat membantu jika anda memerlukan perjalanan darah. Jadi, apa perbezaan antara jenis darah dan darah rhesus? Inilah penjelasannya.

 1. Kumpulan darah

Dua antigen yang terdapat di permukaan sel darah merah disebut antigen A dan antigen B. Sistem pengelompokan darah ABO didasarkan pada antigen yang terdapat dalam sel darah merah. Seseorang mewarisi gabungan antigen kumpulan darah tertentu dari ibu bapa. Berikut adalah sistem pengelompokan ABO berdasarkan antigen:

 • Jenis darah A mempunyai antigen A pada sel darah merah dengan menghasilkan antibodi anti-B dalam plasma darah.

 • Darah Jenis B mempunyai antigen B dengan menghasilkan antibodi anti-A dalam plasma darah.

 • Darah Type O tidak mempunyai antigen, tetapi golongan darah ini menghasilkan antibodi anti-A dan anti-B dalam plasma darah.

 • Darah jenis AB mempunyai antigen A dan B pada sel darah merah, tetapi tidak menghasilkan antibodi.

Menerima darah dari kumpulan ABO yang tidak sepadan dengan antigennya boleh mengancam nyawa. Sekiranya seseorang dengan golongan darah B diberi darah dari seseorang yang mempunyai golongan darah A, antibodi anti-A mereka menyerang sel-sel kumpulan darah A. Sel darah merah kumpulan O tidak mempunyai antigen A atau B, jadi golongan darah ini menderma mereka kepada orang lain. Walaupun begitu, perkara ini masih perlu dipertimbangkan untuk keselamatannya.

Baca juga: Waspadalah terhadap Darah Rhesus Kehamilan yang Berbeza

 1. Darah Rhesus

Sistem kumpulan darah lain yang biasa digunakan adalah sistem rhesus (sistem Rh). Dalam sistem ini, jika anda mempunyai antigen yang disebut antigen RhD di permukaan sel darah merah anda, maka anda positif Rhesus (Rh +). Sekiranya tidak, maka anda Rhesus negatif (Rh-). Ini bermaksud bahawa anda boleh menjadi salah satu daripada lapan jenis darah:

 • Positif RhD (A +);

 • Negatif RhD (A-);

 • B RhD positif (B +);

 • B RhD negatif (B-);

 • O RhD positif (O +);

 • O RhD negatif (O-);

 • AB RhD positif (AB +);

 • AB RhD negatif (AB-).

Dalam kebanyakan kes, darah negatif O RhD (O-) masih selamat untuk diberikan kepada sesiapa sahaja. Darah Rhesus sering digunakan dalam keadaan darurat perubatan apabila jenis darahnya tidak diketahui dengan segera. Keadaan ini selamat bagi kebanyakan penerima kerana tidak mempunyai antigen A, B atau RhD di permukaan sel, dan sesuai dengan setiap kumpulan darah ABO dan RhD yang lain.

Baca juga: Ini Keperibadian Mengikut Jenis Darah

Oleh itu, adakah anda sudah mengetahui jenis darah dan darah rhesus anda? Sekiranya tidak, lakukan ujian makmal untuk menentukan jenis kumpulan darah dan rhesus. Tidak perlu bersusah payah, sekarang pemeriksaan makmal boleh dilakukan di mana sahaja. Pesanan melalui dan pilih jenis pemeriksaan yang ingin anda lakukan. Kemudian, kakitangan makmal datang pada waktu yang ditentukan.

Rujukan:
NHS. Diakses pada tahun 2019. Kumpulan darah.
Dr. Diperoleh pada 2019. Menaip darah.
$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found